Εκδήλωση για το πρόγραμμα COST και τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες

20.04.2010

Εκδήλωση για το πρόγραμμα COST (European Cooperation in Science and Technology) και τη θεματική ενότητα 'Ατομα, Κοινωνίες, Πολιτισμοί και Υγεία (Individuals, Societies, Cultures and Health, ISCH)' διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στις 7 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Pasteur (Λ. Βασ. Σοφίας 127, Αθήνα).

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση της ερευνητικής κοινότητας που δραστηριοποιείται στον τομέα των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης από το πρόγραμμα COST, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική συμμετοχή που είναι αρκετά χαμηλή συγκριτικά με τις υπόλοιπες θεματικές του οργανισμού. Προσκεκλημένη ομιλήτρια είναι η Δρ Julia Stamm, επιστημονικός υπεύθυνος της θεματικής ενότητας ISCH του COST. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Το COST είναι μια από τις μακροβιότερες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, καθώς λειτουργεί για περίπου 40 χρόνια, και το πρώτο και μεγαλύτερο διακρατικό δίκτυο για τον συντονισμό εθνικών ερευνητικών δράσεων. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 36 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Απευθύνεται σε ερευνητικές ομάδες που λαμβάνουν ήδη χρηματοδότηση σε εθνικό επίπεδο και επιθυμούν να συμμετάσχουν σε επιστημονικά & τεχνολογικά δίκτυα συνεργασίας. Καλύπτει τα ακόλουθα πεδία:
- Βιοιατρική & Μοριακές Βιοεπιστήμες
- Χημεία & Μοριακές Επιστήμες και Τεχνολογίες
- Επιστήμη Γεωσκόπησης και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης
- Τρόφιμα και Γεωργία
- Δάση και Δασικά Προϊόντα & Υπηρεσίες
- Ατομα, Κοινωνίες, Πολιτισμοί και Υγεία
- Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών
- Υλικά, Φυσικά και Νανοεπιστήμες
- Μεταφορές και Αστική Ανάπτυξη.

Η λειτουργία του προγράμματος βασίζεται σε τέσσερεις αρχές. Πρώτον, οι νέες Δράσεις προτείνονται από τους ίδιους τους επιστήμονες, ακολουθώντας μια προσέγγιση από τη βάση προς την κορυφή. Δεύτερον, η συμμετοχή στις Δράσεις είναι προαιρετική (a la carte) για τα ενδιαφερόμενα κράτη. Τρίτον, το πρόγραμμα συντονίζει ερευνητικά έργα που ήδη βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης με εθνική χρηματοδότηση. Τέταρτον, δεν χρηματοδοτούνται ερευνητικές δράσεις αυτές καθαυτές, αλλά μόνο υποστηρικτικές δράσεις όπως συνέδρια, συναντήσεις, επιστημονικές εκδόσεις, κ.ά.

Στο πλαίσιο του COST λειτουργούν κάθε χρόνο περισσότερα από 200 δίκτυα (COST Actions). H ελληνική συμμετοχή εκτείνεται στο 75% του συνόλου των ενεργών δικτύων του COST καλύπτοντας το σύνολο των Θεματικών του Ενοτήτων.

Οι προκηρύξεις του COST είναι διαρκώς ανοικτές και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους ηλεκτρονικά. Οι αρμόδιες Επιτροπές συγκεντρώνουν τις υποβληθείσες προτάσεις δύο φορές ετησίως και, μετά από αξιολόγηση, κατά μέσο όρο 60 από αυτές κατ' έτος προκρίνονται σε νέες Δράσεις. Επόμενη ημερομηνία συλλογής των προτάσεων είναι η 24η Σεπτεμβρίου 2010.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση παρέχονται από τη Διεύθυνση Διεθνούς Ε&Τ Συνεργασίας της ΓΓΕΤ (κα Κ. Βαβάση e-mail:kvavasi@gsrt.gr, τηλ.: 210 74 58101, 210 7711519, fax: 210 7714153) καθώς και στον δικτυακό τόπο της ΓΓΕΤ (www.gsrt.gr).