Μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έντυπου υλικού στη χώρα μας περνά το κατώφλι της ψηφιακής εποχής μέσω του έργου 'Τεκμηρίωση, Αξιοποίηση και Ανάδειξη των Συλλογών της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων'. Μοναδικά πολύτιμα τεκμήρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής, σημαντικά εργαλεία έρευνας για την ιστορία της Ελλάδας, είναι πλέον προσβάσιμα από τα μέλη της ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και από το ευρύτερο κοινό.
Στον δικτυακό τόπο της νέας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων (http://catalog.parliament.gr), οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απλές και συνδυαστικές αναζητήσεις στις συλλογές εντύπων και μικροταινιών, να εντοπίσουν τη βιβλιογραφία που χρειάζονται και να ενημερωθούν για την κυκλοφορία των νέων ελληνικών τίτλων και των ξενόγλωσσων εκδόσεων που διαθέτει η Βουλή των Ελλήνων.
Συνολικά περισσότερες από 15.000 μικροταινίες (από τις συνολικά 21.000 της συλλογής) που αντιστοιχούν σε οκτώ εκατομμύρια ψηφιακά τεκμήρια, καθώς και περισσότερα από 3.000 σπάνια χειρόγραφα και έντυπα έχουν ψηφιοποιηθεί.
Προς το παρόν, στη διάθεση του κοινού βρίσκεται, στον δικτυακό τόπο της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, το περιεχόμενο 3.000 τίτλων εφημερίδων και περιοδικών του 19ου και 20ου αιώνα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στους χρήστες να διαβάσουν σελίδες εντύπων που εκδίδονταν έως το 1940.
Πρόκειται για εφημερίδες υψηλής κυκλοφορίας των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και εφημερίδες τοπικές, μικρότερης εμβέλειας, που αποτυπώνουν, όμως, όψεις των κοινωνιών της Ελλάδας και της ομογένειας. Από τα αναρτημένα φύλλα, ενδεικτικά αναφέρονται: ο Αιών, η Αθηνά, το Αστυ, η Παλιγγενεσία, η Πανδώρα (του 19ου αιώνα), και η Ακρόπολη, η Ελευθερία, το Ελεύθερο Βήμα (του 20ου αιώνα). Στο ψηφιακό υλικό από το 1940 και μετά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, προς το παρόν, να έχουν πρόσβαση επισκεπτόμενοι τον χώρο της Βιβλιοθήκης της Βουλής.
Για την ψηφιοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Κοινωνία της Πληροφορίας' (έργο 'Τεκμηρίωση, Αξιοποίηση και Ανάδειξη των Συλλογών της Βιβλιοθήκης της Βουλής'), χρησιμοποιήθηκαν ειδικοί σαρωτές τελευταίας τεχνολογίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του υλικού και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ποιότητα του τελικού ψηφιακού προϊόντος. Εφαρμόστηκαν διαδικασίες ελέγχου ποιότητας των παραγόμενων ψηφιακών τεκμηρίων, βασισμένες σε διεθνή πρότυπα. Τα ψηφιακά τεκμήρια υδατοσημάνθηκαν με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού, για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων του υλικού και πλέον είναι διαθέσιμα για ανάγνωση και αναπαραγωγή από οποιοδήποτε σημείο.
Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων ιδρύθηκε το 1844 και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πλούτο βιβλιοθήκη της χώρας, μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη. Είναι ανοιχτή στο κοινό και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές έντυπου υλικού: 600.000 τόμους βιβλίων και φυλλαδίων (στα οποία κάθε χρόνο προστίθενται 4.000 ελληνικοί τίτλοι και περίπου 1.000 ξενόγλωσσοι), 12.000 τόμους σπάνιων και πολύτιμων εκδόσεων, 600 χειρόγραφα, 5.000 χάρτες, πλήρη σειρά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, της Εφημερίδος των Συζητήσεων της Βουλής και των Πρακτικών της Βουλής και της Γερουσίας, 100.000 τόμους εφημερίδων και περιοδικών, μια πλουσιότατη και ιδιαίτερα αναπτυγμένη συλλογή περιοδικών εντύπων από τον 19ο αιώνα, καθώς και μια συλλογή του ξενόγλωσσου Τύπου από τον 19ο αιώνα, αρχεία (κοινοβουλευτικά, ιστορικά, πολιτικών προσωπικοτήτων), 21.000 μικροταινίες, παραγωγή του εργαστηρίου της Βουλής, 2.500 CD ROM και περίπου 1.000 έργα τέχνης.
Λόγω του όγκου των συλλογών της, σήμερα στεγάζεται σε τρία σημεία της Αθήνας: στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων (Σύνταγμα), στην Μπενάκειο Βιβλιοθήκη (Ανθίμου Γαζή 2) και στο πρώην Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218). Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο διατηρητέο κτίριο του πρώην Καπνεργοστασίου, στον Κολωνό, συνολικού εμβαδού 18.000 τ.μ., όπου στεγάζονται από το 1990 η συλλογή του Ημερήσιου και περιοδικού Τύπου, το τμήμα της Μικροφωτογράφησης και Ηλεκτρονικής Αποθήκευσης καθώς και το τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης & Εντύπων της Βιβλιοθήκης.