Ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα, περιφερειακές αρχές, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και ενώσεις επιχειρήσεων συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό έργο Agro-Environmed για την προώθηση των περιβαλλοντικών τεχνολογιών στον τομέα της αγρο-τροφικής παραγωγής στη Μεσόγειο. Ενημέρωση σχετικά με την πορεία του έργου αλλά και, γενικότερα, σχετικά με τις διαθέσιμες περιβαλλοντικές τεχνολογίες, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε ειδική ημερίδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Ασπροπύργου.
Ειδικότερα, η ημερίδα 'Agro-Environmed: Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες στην Ευρώπη και την Ελλάδα' που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Agro-Environmed, πρόσφερε ένα τόπο συνάντησης εταιριών του βιομηχανικού τομέα, της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων αλλά και ιδιωτών, για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις διαθέσιμες τεχνολογίες περιβάλλοντος, αλλά και τις ανάγκες της σύγχρονης βιομηχανίας για πράσινη παραγωγή και ανάπτυξη.
Οι ομιλίες κάλυψαν σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις και πρακτικές αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλεί η βιομηχανία. Επίσης, παρουσιάστηκε η πορεία και εξέλιξη του έργου Agro-Environmed κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησής του (Ιούνιος 2009-Ιούνιος 2010) καθώς και το διαδικτυακό πολυεργαλείο που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την αξιοποίηση και διάχυση των βέλτιστων περιβαλλοντικών τεχνολογιών και πρακτικών στον αγρο-τροφικό τομέα.
Το Agro-Environmed ('Agro-Environmed - Techno-Environmental Platform for the Agro-food Sector in the Mediterranean') είναι ένα διαπεριφερειακό έργο συνεργασίας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος MED, με στόχο να ενθαρρύνει την οικολογική καινοτομία στις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα τις ΜΜΕ, που ανήκουν στο μεσογειακό αγροτροφικό τομέα, μέσω της δημιουργίας μιας πλατφόρμας για την προώθηση και τη μεταφορά των τεχνολογιών και των καλών πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης. Το έργο εστιάζεται σε 5 κατηγορίες του αγρο-τροφικού τομέα: Ελαιόλαδο, Οίνος, Φρούτα και Λαχανικά, Κρέας και Γαλακτομικά προϊόντα.
Συγκεκριμένα, στόχοι του έργου είναι: 1. Ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και γνώσης σχετικά με την 'οικο-καινοτομία' και τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες στον μεσογειακό αγρο-τροφικό τομέα. 2. Βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των αγρο-τροφικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Μεσογείου, μέσω της εφαρμογής περιβαλλοντικών τεχνολογιών και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών. 3. Ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης του αγρο-τροφικού τομέα, μέσω της μείωσης του περιβαλλοντικού του αποτυπώματός και της ανάπτυξης νέων αγορών, μεθόδων και προϊόντων, τα οποία θα είναι πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, το έργο υλοποιεί δραστηριότητες όπως: Δημιουργία μιας τεχνο-περιβαλλοντικής πλατφόρμας που θα βοηθήσει στη διάδοση των τεχνολογιών και των βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης, ανάπτυξη διαδικτυακού καταλόγου των τεχνολογιών και των καλών πρακτικών που θα επιτρέπει τον προσδιορισμό και τη διάχυση της γνώσης και των πληροφοριών οικο-καινοτόμων δραστηριοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημοσίευση μελετών για τις τεχνολογικές τάσεις στην οικολογική καινοτομία στους διαφορετικούς αγροτροφικούς τομείς της Μεσογείου, ανάπτυξη τεχνολογικών περιβαλλοντικών συστημάτων αξιολόγησης και σχεδίων δράσης ώστε να ενισχυθούν οι ΜΜΕ και να βελτιώσουν την περιβαλλοντική απόδοσή τους.
Στο έργο μπορούν να συμμετάσχουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτροφικό τομέα, εμπειρογνώμονες που επιθυμούν να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τη γνώση τους σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες και καλές πρακτικές, περιφερειακές αρχές, πανεπιστήμια, κέντρα έρευνας και τεχνολογίας, καθώς και άλλοι συναφείς φορείς.
Εταίροι της σύμπραξης του έργου Agro-Environmed είναι περιφερειακές αρχές, ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς, οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώσεις επιχειρήσεων και πανεπιστημιακά ιδρύματα, που εκπροσωπούν 11 περιοχές και 6 χώρες της Μεσογείου (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία). Από την Ελλάδα συμμετέχουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας και το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.