Το EIT Health InnoStars Awards έρχεται και φέτος να υποστηρίξει τον νέο επιχειρηματία στα πρώτα του βήματα

Κάθε χρόνο ο θεσμός InnoStars Awards υποστηρίζει πολύ μικρές επιχειρήσεις και startups, ενώ προσελκύει πρωτοποριακές λύσεις ιατρικής, βιοτεχνολογίας ή ψηφιακής υγείας.

Ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα επιτάχυνσης του EIT Health, το Innostars Awards, ξεκινάει και φέτος με σκοπό να υποστηρίξει μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, startups και τεχνοβλαστούς, που έχουν μια πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα ή ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν (MVP) στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά ακόμα δεν έχουν βγει στην αγορά.

Πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα επιτάχυνσης επιχειρήσεων για τις χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, περιοχές δηλαδή όπου ο ρυθμός ανάπτυξης της καινοτομίας είναι πιο αδύναμος, ενώ το ερευνητικό δυναμικό είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου.

Κάθε χρόνο, ο θεσμός InnoStars Awards προσελκύει πρωτοποριακές λύσεις ιατρικής, βιοτεχνολογίας ή ψηφιακής υγείας που απώτερο σκοπό έχουν να ανταποκριθούν σε μερικές από τις πιο επείγουσες προκλήσεις της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Οι ομάδες με τις πιο βιώσιμες ιδέες λαμβάνουν εξωτερική χρηματοδότηση, εξειδικευμένη καθοδήγηση, συμμετοχή σε bootcamps, συμμετοχή σε τελικό με χρηματικά έπαθλα, ενώ προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών.

Τα τελευταία 8 χρόνια στο πλαίσιο του θεσμού InnoStars Awards έχουν εκπαιδευτεί περισσότερες από 100 νεοσύστατες επιχειρήσεις. Πάνω από τις μισές βγήκαν στην αγορά με επιτυχημένα προϊόντα και λύσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν στα Innostars Awards:

  • Μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο πρόγραμμα Validation Track (για επιχειρήσεις με ελάχιστον βιώσιμο προϊόν) και το Investment Track (για startups που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά και αναζητούν επένδυση σειράς A).
  • Θα γίνουν μέλη της κοινότητας InnoStars (με συνδρομή 1.000 €).
  • Θα λάβουν καθοδήγηση, υποστήριξη για ταξίδια και διαμονή, και smart money αξίας 15.000 €.
  • Θα συμμετέχουν σε δύο δια ζώσης εργαστήρια (bootcamps), τα οποία επικεντρώνονται στους ακόλουθους επαγγελματικούς τομείς:
    • Validation Track: eHTA business planning, IP management, mapping funding opportunities, professional pitching, establishing investment relations, value proposition validation, networking strategies, market entry strategies, health tech marketing, public speaking, social media hints and tricks.
    • Investment Track: establishing and managing investor relationships, optimizing pitch deck for investment purposes, fine-tuning term sheets, investor negotiation strategies, mentoring with investors, board meeting simulation.
  • Θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό Pitching Grand Final, όπου μπορούν να κερδίσουν 25.000 € (1η θέση), 15.000 € (2η θέση) και 10.000 € (3η θέση).

Φέτος, το Innostars Awards χωρίζεται σε 2 προγράμματα ώστε να καλύψει όλες τις επιχειρησιακές ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων: Validation Track και Investment Track. Αναλυτικά τα προγράμματα:

Validation Track: Για νεοσύστατες επιχειρήσεις με ελάχιστον βιώσιμο προϊόν και χωρίς καθόλου έσοδα ακόμα.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα συμμετέχουν σε δύο εντατικά δια ζώσης bootcamps διάρκειας 3-5 ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτών των εργαστηρίων, θα αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με στρατηγικές εισόδου στην αγορά, με τρόπους επιτάχυνσης των χρονοδιαγραμμάτων κυκλοφορίας προϊόντων/υπηρεσιών και τρόπους επικύρωσης των αναγκών χρήστη/πελάτη/συνεργάτη, ενίσχυσης των προοπτικών για ιδιωτικές επενδύσεις και θα αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες στον επιχειρηματικό σχεδιασμό, τη δημόσια ομιλία και την αποτελεσματική επικοινωνία.

Investment Track: για νεοσύστατες επιχειρήσεις με έσοδα που αναζητούν επένδυση εκκίνησης ή Σειράς Α

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα συμμετέχουν σε ένα εστιασμένο bootcamp 3-5 ημερών, αποκτώντας πρακτική εμπειρία στη δημιουργία επενδυτικών στρατηγικών, τη βελτίωση των επιχειρηματικών σχεδίων, τον καθορισμό μοναδικών προτάσεων πώλησης, την τελειοποίηση των παρουσιάσεων, τη διαχείριση των επενδυτικών σχέσεων και τη βελτιστοποίηση των επενδυτικών όρων.

Θα συμμετέχουν επίσης σε μια προσομοίωση συνεδρίασης διοικητικού συμβουλίου μαζί με έμπειρους επενδυτές, ενώ θα έχουν και μια μοναδική ευκαιρία να συνεργαστούν με επενδυτές. Μέσω προετοιμασίας με ερωτήσεις και καθορισμού ορόσημων, οι νεοφυείς επιχειρήσεις προετοιμάζονται εκτενώς για αλληλεπίδραση με επενδυτές.

Η Ελλάδα διαχρονικά έχει εξαιρετική παρουσία στο EIT Health Innostars Awards. Το 2022 η νεοφυής επιχείρηση Shuttle Catheters, η οποία εργαζόταν πάνω σε τεχνολογία καθετήρα για τη χρόνια, σοβαρή αρτηριακή στένωση, κέρδισε το πρώτο βραβείο και την ευκαιρία να κάνει την ιδέα της πραγματικό προϊόν. Συμβάλλοντας στην αποφυγή των επεμβάσεων ανοικτής καρδιάς, η καινοτομία της ελληνικής εταιρείας μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και της οικονομικής επιβάρυνσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το EIT Health Innostars Awards έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Αυγούστου 2024. Μάθετε περισσότερα και υποβάλλετε την αίτησή σας εδώ.

Τα bootcamps θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2024, ενώ ο Μεγάλος Τελικός θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες για όλα τα προγράμματα του EIT Health, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Μάριο Ροΐδη, EIT Health Hub coordinator (mroidis@ekt.gr) στο ΕΚΤ.

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 266 εταίρους συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία. Το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων/λύσεων εντός της ΕΕ. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.eithealth.eu.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και συντονιστής του πρωτοποριακού προγράμματος SymbIASIS. Από το 2017 δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε προγράμματα, και να λάβουν χρηματοδότηση, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και ευκαιρίες δικτύωσης στον τομέα της υγείας.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, EIT Health

Μάθετε Περισσότερα