Με την συμμετοχή 50 εκπροσώπων από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς οργανισμούς και δημόσιους φορείς της χώρας αλλά και στελεχών από σημαντικούς οργανισμούς στον τομέα της υγείας σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ολοκληρώθηκε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Morning Health Talks: Hospitals Embracing Innovation", την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022.
Τη διαδικτυακή εκδήλωση διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και συντονιστής του πρωτοποριακού έργου SymbIASIS.
Η εκδήλωση είχε στόχο να εμπνεύσει τους συμμετέχοντες παρουσιάζοντας ιστορίες επιτυχίας από νοσοκομεία που έχουν υιοθετήσει καινοτόμα μοντέλα και πρακτικές, να παρουσιάσει σχετικές ευκαιρίες, να εξετάσει τους παράγοντες που ωθούν τα νοσοκομεία να καινοτομήσουν, ενώ πραγματοποιήθηκε με τη μορφή διευρυμένου πάνελ σχετική συζήτηση με εκπροσώπους του οικοσυστήματος της καινοτομίας στον τομέα της υγείας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τη Beata Kurucz, RIS Collaboration Lead, EIT Health Innostars, η οποία ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την υποστήριξη που παρέχει το EIT Health για την ανάπτυξη της καινοτομίας στα νοσοκομεία.
Κεντρική ομιλήτρια και επίτιμη προσκεκλημένη στη συζήτηση ήταν η Louise Vibjerg Thomsen, Senior Innovation Officer at Royal Danish Embassy and Innovation Center Denmark στο Τελ Αβίβ, και συγγραφέας του βιβλίου “Guide to Building Nordic Hospital Innovation Models, Based on Israeli Models” (Απρίλιος 2022). H Louise Vibjerg Thomsen παρουσίασε μοντέλα καινοτομίας που υιοθετούνται σε νοσοκομεία της Σκανδιναβίας και ειδικότερα της Δανίας. Επίσης, μίλησε για τη συνεργασία του δανικού οικοσυστήματος καινοτομίας με το ισραηλινό, προς όφελος της καινοτομίας.
Στη συνέχεια, ο Timo Alalääkkölä, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Oulu, ενέπνευσε τους συμμετέχοντες παρουσιάζοντας τις δράσεις του φινλανδικού οικοσυστήματος καινοτομίας, καθώς και τους φιλόδοξους στόχους της χώρας του σχετικά με τη λειτουργία των «έξυπνων» νοσοκομείων.
Σε εθνικό επίπεδο, ο Δημήτρης Κοντοπίδης, Επίτιμος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, βραβευμένος ως Patient Advocate 2019 από τον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης και Πρόεδρος και Ιδρυτής της κοινωνικής επιχείρησης ενδυνάμωσης ΑμεΑ «HUMANE», παρουσίασε τα οφέλη για τους ασθνείς, που απορρέουν από την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών και της μεθοδολογίας design thinking με τη συμπερίληψη ασθενών στον σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ ανακοίνωσε και τη δημιουργία του πρώτου Patients Hub στην Ελλάδα.
Ο Βασίλης Σιέμος, αναφέρθηκε στις δράσεις του Κέντρου Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ σε σχέση με το SymbIASIS, έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του EIT Health και το οποίο συντονίζει το ΕΚΤ σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ.
Στη συζήτηση που ακολούθησε με μορφή πάνελ, ακούστηκαν ιστορίες επιτυχίας και συνεργασίας από ελληνικούς φορείς, νοσοκομεία και επιχειρήσεις που εργάζονται προς όφελος της καινοτομίας στον τομέα της υγείας.
Ανάμεσα στις ελληνικές ιστορίες επιτυχίας, ξεχώρισε η ιστορία της PhosPrint, του τεχνοβλαστού του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ που συμμετέχει στο έργο SymbIASIS. Οι συνιδρύτριες, η Δρ. Ιωάννα Ζεργιώτη, Καθηγήτρια του ΕΜΠ και η Μαρία Παλλίδου μίλησαν για την PhosPrint – την πρώτη ελληνική εταιρία που επιλέχτηκε πρόσφατα για χρηματοδότηση στο European Innovation Council- Accelerator. Άλλη μια ιστορία επιτυχίας που ξεχώρισε είναι αυτή της νεοφυούς εταιρίας του SymbIASIS Collaborate Healthcare, η οποία σε δράση δικτύωσης του ελληνικού κόμβου του EIT Health, συνάντησε το Γ. Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, και στη συνέχεια ξεκίνησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία στην οποία αναφέρθηκε και η Μαρία Μπιγάκη, εκπροσωπώντας το Νοσοκομείο μαζί με τον Κωνσταντίνο Σαριδάκη, CEO της Collaborate Healthcare. Επιπλέον, ο Ιωάννης Γεωργόπουλος, συνιδρυτής της εταιρίας Docandu και Παιδοχειρουργός στο Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία, μίλησε, υπό τη διπλή του ιδιότητα, για την καινοτομία στα νοσοκομεία και κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία για τους τρόπους προσέγγισης των μονάδων υγείας από τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει το ΕΚΤ μέσω του EIT Health για την καινοτομία στα νοσοκομεία, αλλά και στις δράσεις υποστήριξης και ανάπτυξης ικανοτήτων, όπως μέσω του έργου SymbIASIS. Στόχος του SymbIASIS είναι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ νοσοκομείων και νεοφυών επιχειρήσεων (startups) που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, η δικτύωση και διερεύνηση συνεργασιών ώστε να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Το μεγάλο όφελος που προκύπτει από τη μεθοδολογία και την κεντρική ιδέα του έργου είναι ότι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των πολιτών και των μονάδων υγείας, και δοκιμάζονται σε πραγματικό περιβάλλον, ώστε να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία και στις ζωές των ασθενών, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.
Ο συντονισμός της συζήτησης πραγματοποιήθηκε από τη Βαρβάρα Βασιλάκη EIT Health Project Manager και τον Γιώργο Μέγα, EIT Health Hub Coordinator.
Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης στο κανάλι μας στο youtube εδώ.
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης
Το EIT Health είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στον τομέα της Υγείας. Αποτελούμενο από περίπου 280 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, ινστιτούτων και μονάδων υγείας. Ο ρόλος του EIT Health είναι να δομήσει ένα οικοσύστημα που θα ευνοεί την ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης για ένα μέλλον με καλύτερη υγεία για τους Ευρωπαίους πολίτες. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα.