Για 5η χρονιά, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ως κόμβος του EIT Health για την Ελλάδα, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνει τις Ημέρες Καινοτομίας (i-Days) από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2022.
Ομάδες φοιτητών εκπαιδεύονται στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών στον τομέα της υγείας και στη συνέχεια διαγωνίζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου, οι Έλληνες φοιτητές θα σχηματίσουν ομάδες, θα μελετήσουν και θα διαγωνιστούν με την καθοδήγηση πανεπιστημιακών καθηγητών και ειδικών συμβούλων.
Συγκεκριμένα, η διαδικασία υλοποιείται σε τέσσερα στάδια:
- Οι φοιτητές εγγράφονται στις Ημέρες Καινοτομίας.
- Σχηματίζονται οι ομάδες, επιλέγουν προκλήσεις και μελετούν το εκπαιδευτικό υλικό που τους παρέχεται.
- Συνεργάζονται στενά με καθηγητές και ειδικούς συμβούλους για να φέρουν εις πέρας την πρόκληση που έχουν αναλάβει.
- Οι ομάδες παρουσιάζουν τις ιδέες τους και διαγωνίζονται μεταξύ τους.
Οι Ημέρες Καινοτομίας 2022 προωθούν την καινοτομία στην υγεία, μέσω της ενεργούς συμμετοχής και εκπαίδευσης φοιτητών από ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη. Από τις 17 Οκτωβρίου ως τις 11 Νοεμβρίου 2022 διενεργούνται i-Days σε περισσότερες από 30 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη, διαδικτυακά ή/ και με φυσική παρουσία.
Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές που συμμετέχουν στις Ημέρες Καινοτομίας, εκπαιδεύονται και έρχονται σε επαφή με σύγχρονες πρακτικές και προσεγγίσεις, όπως είναι το Design Thinking, εργάζονται σε πολυεπιστημονικές ομάδες για να αντιμετωπίσουν πραγματικές προκλήσεις για την υγεία και διαγωνίζονται στην ανάπτυξη και παρουσίαση των λύσεών τους.
Ειδικά στην Ελλάδα, οι φοιτητές θα εργαστούν στα παρακάτω πεδία:
- Καλή υγεία και ευεξία (good health and well-being)
- Ψυχική υγεία (mental health)
- Τεχνολογίες που επικεντρώνονται στην υγεία των γυναικών (Femtech)
- Δεδομένα του πραγματικού κόσμου (real world data)
- Ηλεκτρονικά αρχεία υγείας (Electronic health records)
Οι ομάδες θα λάβουν στήριξη από περισσότερους από 15 ειδικούς (mentors & facilitators) από το ΕΚΤ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εκπροσώπους της βιομηχανίας και του κλάδου της υγείας, όπως ο Δρ. Νικήτας Αρναούτογλου, Ψυχίατρος και η Δρ. Βασιλική Χολέβα, Κλινική ψυχολόγος από την Α΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Γ. Ν. Παπαγεωργίου, ο Δημήτρης Κοντοπίδης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Ιδρυτής Patients Hub & Humane, η Doreen Toutikian, Συνιδρύτρια και CEO, Omgyno.
Την τελευταία μέρα, οι ομάδες των φοιτητών θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους και θα κριθούν από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν τυποποιημένα κριτήρια βαθμολόγησης για την απονομή βραβείων στις 3 καλύτερες ομάδες. Στην Επιτροπή Αξιολόγησης θα συμμετέχουν από το Γ. Ν Παπαγεωργίου, η Μαρία Μπιγάκη, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και ο Γεώργιος Τορτοπίδης από τη Διεύθυνση Πληροφορικής, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι Καθηγητές Αθανάσιος Κακαρούντας, Γεώργιος Σταμπουλής και Χάρης Καρανίκας, και από το ΕΚΤ, ο Άγγελος Αγγελίδης, από τη Μονάδα Καινοτομίας & Δικτύωσης, Συντονιστής του ελληνικού κόμβου Enterprise Europe Network.
Η νικήτρια ομάδα των τοπικών i-Days κάθε χώρας, θα προσκληθεί στον Πανευρωπαϊκό τελικό, που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Νοεμβρίου 2022, στη Βιέννη στην Αυστρία. Οι ομάδες που θα κερδίσουν θα λάβουν χρηματοδότηση για να αναπτύξουν τις ιδέες τους, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες φοιτητές θα γίνουν μέλη του δικτύου αποφοίτων του EIT Health, αποκτώντας πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Σημειώνεται ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για φοιτητές που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους συμβούλους Καινοτομίας του ΕΚΤ, Γιώργο Μέγα (megas@ekt.gr) συντονιστή του EIT Health Hub και Βαρβάρα Βασιλάκη (vasilaki@ekt.gr) project manager στο EIT Health Hub.
Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι Ημέρες Καινοτομίας υποστηρίζονται από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) και το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, τους Καθηγητές Γεώργιο Σταμπουλή και Χάρη Καρανίκα. Οι ομάδες μπορούν να απευθύνονται στους υπεύθυνους της MOKE, Νίκο Γέμελο (ngemelos@o365.uth.gr) και Αθανασία Δάμπαση (adampasi@o365.uth.gr) μέχρι την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το EIT Health
Το EIT Health είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελούμενο από περίπου 280 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, ινστιτούτων και μονάδων υγείας. Ο ρόλος του EIT Health είναι να δομήσει ένα οικοσύστημα που θα ευνοεί την ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης για ένα μέλλον με καλύτερη υγεία για τους Ευρωπαίους πολίτες. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα.
Το ΕΚΤ στο οικοσύστημα καινοτομίας
Το ΕΚΤ, οργανισμός δημοσίου συμφέροντος εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υποστηρίζει οργανισμούς και επιχειρήσεις που προσανατολίζονται στη νέα οικονομία των δεδομένων. Είναι ο πρώτος Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας (DIH) στην Ελλάδα που καταχωρήθηκε στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με συνδυασμένες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, το ΕΚΤ υποστηρίζει την ελληνική ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα να διακριθεί και να αναπτυχθεί διεθνώς. Ως Eθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, για τις θεματικές ομάδες «Υγεία», «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα» και Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), καθώς και για την Αποστολή για τον Καρκίνο (EU Mission Cancer), υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ως συντονιστής του ελληνικού κόμβου του Enterprise Europe Network, του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο, παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής, για διεθνή δικτύωση και αναζήτηση επιχειρηματικών και τεχνολογικών συνεργασιών, μεταφορά τεχνολογίας και καινοτομίας, πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.