Μικροβιακή αντοχή, γρίπη, ηπατικές νόσοι, ρευματικές παθήσεις, ασφάλεια των φαρμάκων και ποιότητα των δεδομένων είναι τα θεματικά πεδία που βρίσκονται στο επίκεντρο της τελευταίας προκήρυξης για υποβολή προτάσεων από την Κοινοπραξία Innovative Medicines Initiative (IMI), η οποία προκήρυξη έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 60 εκατ. ευρώ. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων είναι η 26η Ιουλίου 2016.
Αναλυτικότερα, τα θεματικά πεδία της προκήρυξης έχουν οριστεί ως εξής:
• Αντιμετώπιση του μικροβιακού φορτίου της μόλυνσης από το βακτήριο Clostridium difficile (Clostridium difficile infection CDI): Αξιολόγηση του φορτίου, τρέχουσες πρακτικές και σύσταση μίας ευρωπαϊκής ερευνητικής πλατφόρμας (μέρος του προγράμματος του IMI New Drugs for Bad Bugs ND4BB)
• Ανάπτυξη θεραπειών για την ανοσολογική ανοχή για την αντιμετώπιση ρευματικών παθήσεων
• Ποιότητα των δεδομένων κατά την προκλινική έρευνα και ανάπτυξη
• Νέα γενιά ηλεκτρονικής μεταγραφικής ασφάλειας
• Εντοπισμός και επικύρωση βιοδεικτών για μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (non-alcoholic steatohepatitis-NASH) και σε όλο το φάσμα της μη αλκοολικής αιτιολογίας λιπώδης νόσος του ήπατος (non-alcoholic fatty liver disease-NAFLD)
• Κοινές μελέτες για την αποδοτικότητα των εμβολίων κατά της γρίπης
Ο Pierre Meulien, Εκτελεστικός Διευθυντής του IMI, δήλωσε ότι η ποικιλομορφία στα θεματικά πεδία της προκήρυξης αντανακλά τον μεγάλο αριθμό προκλήσεων που καλείται ακόμη και σήμερα να αντιμετωπίσει η φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη, ενώ συνέχισε τονίζοντας τη δέσμευση του IMI να τις αντιμετωπίσει άμεσα, δημιουργώντας συνεργατικά προγράμματα που συγκεντρώνουν τους λαμπρότερους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, φαρμακευτικές και μικρές εταιρείες, ομάδες ασθενών και ινστιτούτα δημόσιας υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σχετική ιστοσελίδα της προκήρυξης είναι διαθέσιμα τα βίντεο και οι παρουσιάσεις από βοηθητικά webinars που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της προκήρυξης κατά τον Απρίλιο, τα οποία περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες για κάθε ένα από τα θεματικά πεδία της προκήρυξης.
Η Κοινοπραξία Innovative Medicines Initiative (IMI) έχει στόχο τη βελτίωση της υγείας μέσω της επίσπευσης της ανάπτυξης και της πρόσβασης των ασθενών σε νέα γενιά φαρμάκων, ιδιαίτερα σε πεδία όπου υπάρχουν ακάλυπτες ιατρικές και κοινωνικές ανάγκες. Προκειμένου να πετύχει τους στόχους του, το IMI διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των βασικών παραγόντων που ασχολούνται με την έρευνα στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, φαρμακευτικών εταιρειών, εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ιατροφαρμακευτική έρευνα, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οργανώσεων ασθενών και ρυθμιστικών φορέων των φαρμάκων. Αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχθεί άκρως επιτυχημένη μέχρι στιγμής και τα προγράμματά του έχουν αποφέρει συναρπαστικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη νέων θεραπειών.
Το IMI είναι μία Κοινοπραξία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής βιομηχανίας, η οποία εκπροσωπείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations EFPIA). Μέσω του προγράμματος IMI 2, το IMI έχει προϋπολογισμό 3,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2024, εκ των οποίων τα μισά προέρχονται από τον Ορίζοντα 2020, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από μεγάλες εταιρείες, κυρίως από τον φαρμακευτικό τομέα, οι οποίες συνεισφέρουν στο πρόγραμμα παρέχοντας τον διαθέσιμο χρόνο των ερευνητών τους ή παρέχοντας πρόσβαση σε ερευνητικές εγκαταστάσεις και ερευνητικούς πόρους.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020" (Horizon 2020) είναι το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία την περίοδο 2014-2020, με προϋπολογισμό περίπου 80 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα υποστηρίζει τη στρατηγική "Ευρώπη 2020" που αναδεικνύει την έρευνα και την καινοτομία ως κεντρικούς μοχλούς για την έξυπνη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη, στοχεύοντας παράλληλα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών προκλήσεων.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) υποστηρίζει, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον "Ορίζοντα 2020" και για το επιμέρους πρόγραμμα "Υγεία, Δημογραφική Μεταβολή και Ευημερία", την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της στον Ορίζοντα 2020. Καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων, Καταγραφή της εθνικής συμμετοχής και έκδοση στατιστικών στοιχείων και δεικτών απόδοσης. Συγκεκριμένα, η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 καταγράφεται σε ειδικές εκθέσεις και μελέτες που εκδίδει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, με δείκτες που αναδεικνύουν σημαντικές πλευρές της εγχώριας ερευνητικής δραστηριότητας.