3ο Athens Tech Transfer Talk: Συζήτηση για το Σουηδικό Μοντέλο Καινοτομίας και την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, σε συνδιοργάνωση με το INNOVATHENS και την Add2Value, φιλοξενεί τη Δευτέρα 23 Μαρτίου συζήτηση με τη Διευθύντρια του Swedish Network for Innovation and Technology Transfer Support, Regina Summer, σχετικά με το Σουηδικό Μοντέλο Καινοτομίας. Η συζήτηση διοργανώνεται στο πλαίσιο του 3oυ Athens Tech Transfer Talk και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκπαίδευσης Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) στις 17:30. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που εκδήλωση που συνδιοργανώνει το INNOVATHENS δεν πραγματοποιείται στην Τεχνόπολις, αλλά στον ίδιο τον χώρο φορέα του ερευνητικού οικοσυστήματος , ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ερευνητές να συμμετάσχουν.

Στόχος της συζήτησης είναι η ενημέρωση για το επιτυχημένο Σουηδικό Μοντέλο Καινοτομίας, τα αποτελέσματα του, καθώς και τις πρακτικές που μπορούν, με τις κατάλληλες προσαρμογές, να υιοθετηθούν από την Ελλάδα, ώστε να προωθηθεί η αξιοποίηση της έρευνας για την παραγωγή νέων προϊόντων διεθνής εμβέλειας.

Τα ελληνικά ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα πραγματοποιούν υψηλών προδιαγραφών ερευνητική δραστηριότητα σε όλα τα πεδία (όπως τεχνολογίες πληροφορικής, βιοτεχνολογία, πράσινες τεχνολογίες, αγροτεχνολογία), ενώ έχουν ταυτόχρονα αρχίσει να ανοίγονται στη συνεργασία με επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ή στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων (spin offs ή start ups), προκειμένου να προκύψουν νέα καινοτόμα προϊόντα από τα ερευνητικά αποτελέσματα και να αναπτυχθεί η μεταφορά τεχνολογίας.

Στη Σουηδία, την 3η χώρα στον κόσμο σε επιδόσεις ανάπτυξης καινοτομίας (http://globalinnovationindex.org/), μετά την Ελβετία και τη Μ. Βρετανία, έχουν διαμορφωθεί εδώ και χρόνια αποτελεσματικές πρακτικές μεταφοράς τεχνολογίας για την εμπορική αξιοποίηση της έρευνας που έχουν οδηγήσει σε ιστορίες επιτυχίας. Επίσης, η Σουηδία είναι η μόνη χώρα, σύμφωνα με το μοντέλο καινοτομίας της οποίας, το δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας (πατέντα, πνευματική ιδιοκτησία) στα ερευνητικά έργα ανήκει πλήρως στον ερευνητή-εφευρέτη, χωρίς να διατηρεί δικαιώματα ο ερευνητικός φορέας.

Η συζήτηση με τη Regina Summer θα περιλαμβάνει ζητήματα, όπως τα κομβικά χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου συστήματος καινοτομίας για μία αποδοτική αξιοποίηση της έρευνας στην παραγωγή, τις πρακτικές που ακολουθούν οι επιχειρήσεις που αναπτύσσουν συνεργασίες με ερευνητικούς φορείς για μεταφορά τεχνολογίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υψηλές επιδόσεις στη μεταφορά τεχνολογίας, τα πλεονεκτήματα της παραχώρησης πλήρους δικαιώματος διανοητικής ιδιοκτησίας στον ερευνητή, πότε επιλέγεται η λύση της δημιουργίας επιχειρήσεων από τους ίδιους τους ερευνητικούς φορείς και ποιο είναι το αντικείμενο ενός επαγγελματία μεταφοράς τεχνολογίας σε μία επιχείρηση ή σε έναν ερευνητικό φορέα.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία. Το ΕΚΤ υποστηρίζει ως Εθνικό Σημείο Επαφής την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020', καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Επιπλέον, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, του μεγαλύτερου δικτύου που παρέχει oλοκληρωμένες υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους με βάση τη γνώση και την καινοτομία, λειτουργώντας ως one-stop-shop για πρόσβαση σε διεθνείς αγορές, σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία και ζήτηση επιχειρηματικών συνεργασιών. Ο ελληνικός κόμβος του ευρωπαϊκού δικτύου Enterprise Europe Network αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.