Διακρίσεις για ελληνικές επιχειρηματικές προτάσεις στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα SME Instrument

Aλλες 387 καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), ανάμεσά τους και 7 επιχειρηματικές προτάσεις από την Ελλάδα, πρόκειται να λάβουν χρηματοδότηση ύψους 130,6 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του SME Instrument, του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για τις ΜμΕ με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 3 δισ. ευρώ. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και μέλος του δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης Enterprise Europe Network-Hellas, παρείχε υπηρεσίες ενημέρωσης και υποστήριξης σε 3 από τις καινοτόμες ελληνικές ΜμΕ που επιλέχθηκαν κατά τον τελευταίο γύρο της Φάσης 1 του SME Instrument.

Αναλυτικότερα σχετικά με τα αποτελέσματα, κατά τον τελευταίο γύρο της Φάσης 1 επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση μελετών σκοπιμότητας 293 ΜμΕ από 30 χώρες, ανάμεσά τους και 7 ελληνικές, ενώ από την έναρξη του SME Instrument έχουν επιλεγεί συνολικά στο πλαίσιο της Φάσης 1.655 ΜμΕ, 9 από τις οποίες είναι από την Ελλάδα. Για τη Φάση 2 επιλέχθηκαν 94 ΜμΕ από 19 χώρες, 2 προτάσεις εκ των οποίων είναι ελληνικές, προκειμένου καθεμία να λάβει επιχορήγηση μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση καινοτόμων δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Μετά τον τελευταίο αυτό γύρο προσκλήσεων, ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται μέχρι στιγμής από το SME Instrument ανέρχεται σε 827, στις οποίες έχουν χορηγηθεί από την ΕΕ πάνω από 255 εκατ. ευρώ.

Το SME Instrument δρομολογήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος 'Ορίζοντας 2020' με στόχο να προωθήσει τις πραγματικά καινοτόμες ιδέες που στηρίζονται σε βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο με δυνατές προοπτικές επιτυχίας στην αγορά. Τα θεματικά πεδία που περιλαμβάνει είναι 13 και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων. Μέχρι στιγμής, τα πιο δημοφιλή πεδία σε υποβολή προτάσεων είναι οι Δράσεις Καινοτομίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Open Disruptive Innovation Scheme), ο τομέας της Ενέργειας με συστήματα χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα, ο τομέας της Νανοτεχνολογίας και ο τομέας της Οικολογικής Καινοτομίας και Πρώτων Υλών.

Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αποτελούν έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στο σύγχρονο διεθνοποιημένο περιβάλλον και, αναγνωρίζοντας τη δυναμική τους για την παραγωγή υπεραξίας σε διεθνές επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε την πρόσκληση υποβολής προτάσεων 'Open Disruptive Innovation' στο πλαίσιο του SME Instrument. Τα κριτήρια αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων επικεντρώνονται στον αντίκτυπο που θα έχει η υλοποίησή τους στη διεθνή αγορά, ενώ ο παράγοντας «ριζοσπαστική καινοτομία», που αποτελεί ελεύθερη απόδοση του όρου disruptive innovation, προδιαγράφει την υλοποίηση προτάσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας και περαιτέρω επιχειρηματικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε δευτερογενείς αγορές.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 και μέλος του μεγαλύτερου δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης Enterprise Europe Network-Hellas, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινότητας, ενέταξε, στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχει, ένα πλέγμα δυναμικών υπηρεσιών συστηματικής ενημέρωσης και υποστήριξης επιλεγμένων επιχειρήσεων, οι οποίες εμφανίζουν κατάλληλη δυναμική και στοχεύουν αποκλειστικά σε διεθνείς αγορές μέσα από καινοτομικές τεχνολογίες.

Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν:
· Προαξιολόγηση προτάσεων μέσα από expert panel αξιολογητών και εξειδικευμένων συμβούλων για θέματα όπως τεχνολογική καινοτομία και διαχείριση διανοητικής ιδιοκτησίας,
· Coaching και επιχειρηματική καθοδόγηση για την υλοποίηση των εγκεκριμένων προτάσεων με στόχο την περαιτέρω χρηματοδότηση σε επόμενη φάση,
· Διαχείριση καινοτομίας και συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking) σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις από την Ευρώπη,
· Εκπαίδευση συγγραφής προτάσεων και Δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων συμβούλων επιχειρήσεων.

Οι 7 ελληνικές προτάσεις που επελέγησαν για χρηματοδότηση στη Φάση 1 και οι 2 προτάσεις στη Φάση 2 προέρχονται από εταιρείες που προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα, αξιοποιώντας έξυπνα συστήματα και τεχνολογίες χαμηλού κόστους. Ως αποτέλεσμα και των υπηρεσιών του ΕΚΤ, οι επιτυχημένες προτάσεις που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση στον τομέα του Open Disruptive Innovation στη Φάση 1 του SME Instrument είναι από τις εταιρείες INTALE, ATLANTIS ENGINEERING και PLSurveyors.