Ενημερωτική Ημερίδα για την ενότητα 'Η Επιστήμη στην Κοινωνία και μαζί με την Κοινωνία' στον Ορίζοντα 2020 στις Βρυξέλλες

21.04.2015

Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα 'Science with and for Society Programme of Horizon 2020' διοργανώνει το ευρωπαϊκό δίκτυο SiS.NET (The Science in Society NCP Network) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, στις 22 Μαΐου 2015. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, μέλος του δίκτυο SiS.NET, υποστηρίζει τη διοργάνωση της ενημερωτικής ημερίδας για τη νέα προκήρυξη του προγράμματος.

 

Στόχος της ενότητας του Ορίζοντα 2020 'Η Επιστήμη στην Κοινωνία και μαζί με την Κοινωνία' είναι η οικοδόμηση αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ της επιστήμης και της κοινωνίας, η προσέλκυση νέου ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού στην επιστήμη και ο συνδυασμός της επιστημονικής αριστείας με την κοινωνική ευαισθητοποίηση και ευθύνη.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις νέες προκηρύξεις του Ορίζοντα για την ενότητα 'Η Επιστήμη στην Κοινωνία και μαζί με την Κοινωνία', οι οποίες αναμένεται να δημοσιευτούν στις 22 Απριλίου 2015, καθώς και να συγκεντρώσει όλους τους ενδιαφερόμενους (πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, κοινωνικούς οργανισμούς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς, επιστημονικά κέντρα κ.ά.), έτσι ώστε να συναντήσουν πιθανούς συντονιστές και συνεργάτες στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού περιβάλλοντος για δικτύωση.

Συγκεκριμένα, οι τομείς της ημερίδας είναι οι εξής:

 

  • Making science education and careers attractive for young people (SEAC)
  • Promoting gender equality in research and innovation (GERI)
  • Integrating society in science and innovation (ISSI)
  • Developing governance for the advancement of responsible research and innovation (GARRI)

Στο τέλος της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις εργασίας όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν ευκαιρίες για συμμετοχή σε υφιστάμενα δίκτυα, αλλά και για διαμόρφωση νέων συνεργασιών και έργων.

 

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην εκδήλωση συναντήσεων καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής έως τις 18 Μαΐου 2015 μέσω της φόρμας εγγραφής στον δικτυακό τόπο: https://www.b2match.eu/horizon-swafs2015

Στις 20 Μαΐου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιλογής και οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για το προσωπικό τους πρόγραμμα επιχειρηματικών συναντήσεων. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Η επικοινωνία κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Μαρία Σαμαρά, τηλ.: 210 7273904, e-mail: samara@ekt.gr).

Ευρωπαϊκό δίκτυο SiS.NET

Το ευρωπαϊκό δίκτυο SiS.NET (The Science in Society NCP Network) (http://www.sisnetwork.eu/) ενημερώνει και υποστηρίζει τους ερευνητές σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης, τις ανοικτές προκηρύξεις, καθώς και τις δυνατότητες συνεργασίας με οργανισμούς από όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, παρέχει πληροφορίες για τα ερευνητικά αποτελέσματα, αλλά και τις εμπειρίες ερευνητών από την επιτυχημένη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Εθνικό Σημείο Επαφής στην Ελλάδα είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Το πρόγραμμα 'Η Επιστήμη στην Κοινωνία και μαζί με την Κοινωνία' (Science with and for Society) αποτελεί συνέχεια του προγράμματος 'Science in Society' (SiS) του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και καινοτομία.

To EKT Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020

Το ΕΚΤ υποστηρίζει ως Εθνικό Σημείο Επαφής την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020' (='http:>

='http:>

Ως Εθνικό Σημείο Επαφής, το ΕΚΤ δεν περιορίζεται μόνο σε δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης, αλλά συνεισφέρει με Ειδικές Εκθέσεις (Intelligent Reports) σχετικά με τις επιδόσεις των Ελλήνων ερευνητών, τις γεωγραφικές και θεματικές περιοχές αριστείας. Πρόκειται για μελέτες με αξιόπιστα στοιχεία και δείκτες που συνεισφέρουν στη χαρτογράφηση της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και την αποτίμηση της ελληνικής συμμετοχής στα Προγράμματα της ΕΕ. Οι εκδόσεις εντάσσονται στον θεσμικό ρόλο του ΕΚΤ για τη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικής πληροφορίας και περιεχομένου.