Έναρξη της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τη διαχείριση του άγχους σε Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας

28.04.2014

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) εγκαινίασε στις 7 Απριλίου τη διετή πανευρωπαϊκή εκστρατεία με τίτλο «Διαχείριση του άγχους σε Ασφαλείς και και Υγιείς Χώρους Εργασίας». Η έναρξη της εκστρατείας έφερε σε επαφή τον ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ένταξης, Laszlo Andor, τον έλληνα Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, και τη Διευθύντρια του EU-OSHA, Δρ Christa Sedlatschek. Η επίσημη έναρξη της εκστρατείας σε εθνικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 6 Μαΐου 2014.

Η εκστρατεία για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας στοχεύει να αναδείξει το εντεινόμενο πρόβλημα του εργασιακού άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων, να παράσχει καθοδήγηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, να προάγει τη χρήση απλών και πρακτικών εργαλείων και να αναδείξει τις θετικές επιπτώσεις της αντιμετώπισης του προβλήματος, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις που τους απασχολούν, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα πως οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν εξίσου συστηματικά με άλλους κινδύνους για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία.

Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το άγχος στην εργασία συγκαταλέγονται σήμερα μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, επηρεάζοντας, όπως έχει αποδειχθεί, την υγεία των ατόμων στο χώρο εργασίας τους, την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων, τις εθνικές οικονομίες των κρατών-μελών, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της. Η πρόσφατη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση του EU-OSHA έδειξε ότι το 51 % των εργαζoμένων θεωρούν το εργασιακό άγχος σύνηθες φαινόμενο στον χώρο εργασίας τους και 4 στους 10 εργαζόμενους θεωρούν ότι η αντιμετώπιση του άγχους δεν είναι αυτή που θα έπρεπε στην επιχείρησή τους.

Ο Επίτροπος Laszlo Andor δήλωσε ότι η διαχείριση του εργασιακού άγχους αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους για τη διασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας και της ευεξίας των ευρωπαίων εργαζομένων, ενώ ο Υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε ότι η εκστρατεία θα παρέχει την απαραίτητη στήριξη και καθοδήγηση σε εργοδότες, διευθυντικά στελέχη, εργαζόμενους και τους εκπροσώπους αυτών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων και του εργασιακού άγχους στους ευρωπαϊκούς χώρους εργασίας.

Η εκστρατεία καλεί κάθε επιχείρηση, οργανισμό και ιδιώτη από κάθε επίπεδο, τοπικό, εθνικό ή ευρωπαϊκό, να συμμετάσχει. Θα συντονίζεται σε εθνικό επίπεδο από εθνικά εστιακά σημεία του EU-OSHA σε περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες και θα υποστηρίζεται από επίσημους εταίρους της εκστρατείας, πανευρωπαϊκούς και πολυεθνικούς οργανισμούς, καθώς και εταίρους της εκστρατείας από τα μέσα ενημέρωσης. Η εκστρατεία για Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας υποστηρίζεται επίσης από τις προεδρίες του Συμβουλίου της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους.

Η εκστρατεία θα περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως προγράμματα κατάρτισης, συνέδρια και εργαστήρια, διαγωνισμούς αφίσας, ταινιών και φωτογραφίας, κουίζ, προγράμματα αξιοποίησης προτάσεων των εργαζομένων, διαφημιστικές εκστρατείες και συνεντεύξεις Τύπου. Μια βασική δραστηριότητα στο ημερολόγιο της εκστρατείας είναι τα Ευρωπαϊκά βραβεία καλής πρακτικής στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας τα οποία ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου. Για τα βραβεία καλής πρακτικής καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή όλοι οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί και επιχειρήσεις που υλοποιούν επιτυχώς μέτρα περιορισμού και εξάλειψης του άγχους.

Αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) είναι να καταστήσει τους χώρους εργασίας στην Ευρώπη ασφαλέστερους, υγιέστερους και παραγωγικότερους. Ο Οργανισμός ερευνά, αναπτύσσει και διανέμει αξιόπιστη, ισορροπημένη και αμερόληπτη πληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία και οργανώνει πανευρωπαϊκές εκστρατείες ευαισθητοποίησης. Ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1994 και έχει την έδρα του στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Φέρνει σε επαφή εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κυβερνήσεων των κρατών μελών, των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων, καθώς και κορυφαίους εμπειρογνώμονες από το σύνολο των 28 κρατών μελών της ΕΕ και άλλων χωρών.

Διαβάστε περισσότερα στον Οδηγό Εκστρατείας και επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο της εκστρατείας για τους Υγιείς και Ασφαλείς Χώρους Εργασίας για να πραγματοποιήσετε λήψη του συνολικού επίσημου υλικού της εκστρατείας, το οποίο διατίθεται σε 25 γλώσσες, και να ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις της εκστρατείας που πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη.