Σύσταση του πρωτοποριακού BIONIAN CLUSTER Βιοτεχνολογίας και Υγείας στην Ελλάδα

Το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα Bionian Cluster βιοτεχνολογίας και υγείας παρουσιάστηκε στο Hellenic Innovation Forum, από τον Πρόεδρό του, Καθηγητή Γεώργιο Χρούσο. Η πρόταση BIONIAN κατατέθηκε στο πλαίσιο της προκήρυξης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) 'ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΔΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ, ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ' και ενεκρίθη τον Φεβρουάριο 2013, ενώ βαθμολογήθηκε με 92% (άριστα) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος του Bionian Cluster είναι η δημιουργία ενός παγκοσμίου κλάσης και εμβέλειας Cluster για τη Βιοτεχνολογία, την Υγεία και το Περιβάλλον, η αποτελεσματική μεταφορά και παραγωγική εφαρμογή νέας επιστημονικής γνώσης και η προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας στη Βιοτεχνολογία και τις Βιο-ιατρικές Επιστήμες. Παράλληλα επιδιώκει την ενδυνάμωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ επιστημόνων και επιχειρήσεων στο χώρο της καινοτομίας, καθώς και την ενίσχυση της δημιουργίας δυναμικής Βιομηχανίας Βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα.

Με την αξιοποίηση της εξαιρετικής ερευνητικής δυνατότητας της επιστημονικής κοινότητας στην Ελλάδα, καθώς και της ζωντανής επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό (Ελληνική Διασπορά), το BIONIAN Cluster επικεντρώνει τις δραστηριότητές του σε τέσσερις επιστημονικούς τομείς: τη Μεταφραστική και Κλινική Έρευνα-Ινστιτούτο Κλινικών Ερευνών, τις Επιστήμες Περιβαλλοντικής Υγείας, την Εκπαίδευση και τη Βιο-οικονομία, με τη δημιουργία ειδικού fund βιοτεχνολογίας.

Το BIONIAN Cluster Βιοτεχνολογίας-Υγείας, με πρόεδρο τον παγκοσμίου φήμης Καθηγητή Γεώργιο Χρούσο και ηγετικά στελέχη, όπως ο Καθηγητής Μηχαήλ Θεωδοράκης από το Oxford University, μπορεί να παίξει ένα θεμελιώδη ρόλο-κλειδί στην ενίσχυση τη γένεση της καινοτομίας, την αποτελεσματική μεταφορά και παραγωγική εφαρμογή νέας επιστημονικής γνώσης και την ισχυρή επιχειρηματική ανάπτυξη, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών πεδίων στο χώρο των Βιο-επιστημών, με επίκεντρο τον άνθρωπο και εστίαση στις Επιστήμες Υγείας και στις Επιστήμες Περιβαλλοντικής Υγείας.

Με σκοπό να καταστεί η Ελλάδα κέντρο της Καινοτομίας στο χώρο της Βιοτεχνολογίας, η πρόταση δημιουργίας του BIONIAN cluster συνιστά μια εξαιρετικά 'ισορροπημένη' προσέγγιση, συνδυάζοντας την αριστεία στην ακαδημαϊκή, ερευνητική, βιομηχανική και ηγετική επιχειρηματική κοινότητα της χώρας. Το BIONIAN Cluster, λόγω της θεμελιώδους αρχής λειτουργίας του και των ευρύτερων στόχων του, που διαμορφώνονται πρώτιστα από την καινοτομία, θα παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, θα προσελκύσει διαφορετικής φύσης εταιρικά σχήματα και επιχειρήσεις, προσφέροντας ένα ευρύ δίκτυο υπηρεσιών και παράπλευρων λειτουργιών υποστήριξης μεριμνώντας με κάθε τρόπο για την επιχειρηματική και οικονομική τους ενίσχυση. Το Cluster Επιστημών Ζωής αναμένεται να επιταχύνει την ανάπτυξη Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων στο πεδίο της επιστημονικής καινοτομίας, καθώς και να συνεργαστεί με χρηματοπιστωτικά σχήματα και ομάδες επενδυτών, που θα επιτρέψουν ταχύτερη υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων στόχων του.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του πυλώνα εκπαίδευσης και σε συνεργασία με το Ιnstitute for Clinical Investigation (ΙCI), το Bionian Cluster Βιοτεχνολογίας και Υγείας διοργάνωσε εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο 'Προηγμένες Βιοτεχνολογικές Εφαρμογές στη Βιοϊατρική' - 'Μεταφραστική έρευνα και βιοοικονομία'. Οι θεματικές ενότητες του σεμιναρίου αφορούσαν στη γονιδιωματική στην ιατρική, στη μεταφραστική έρευνα και στη βιοηθική, τα πνευματικά δικαιώματα, την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τα spin-offs. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η παρουσίαση των θεμελιωδών αρχών της βιοϊατρικής έρευνας και τεχνολογίας από προσκεκλημένους Καθηγητές Πανεπιστημίου και διακεκριμένους επιστήμονες, σε ένα διευρυμένο επιστημονικό κοινό, στελέχη επιχειρήσεων, και ερευνητές, και η κατανόηση της σημασίας της διεπιστημονικής συνεργασίας για την επιτυχία των ερευνητικών προσπαθειών και την υλοποίηση των πρακτικών εφαρμογών τους.