Η επιστήμη θα εξασφαλίσει το μέλλον της Ευρώπης

Η σημασία της επιστήμης για το μέλλον της Ευρώπης ήταν το κεντρικό μήνυμα του διεθνούς συνεδρίου The Future of Europe is Science, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λισαβόνα, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Εμμάνουελ Μπαρόζο, και μεγάλου αριθμού σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής, της έρευνας, των επιστημών και της βομηχανίας. Συγκεκριμένα, στο συνέδριο αναδείχθηκε η σημασία και ο ρόλος που θα διαδραματίσουν στο μέλλον η επιστήμη, η τεχνολογία και η καινοτομία για την οικονομία, την ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία και τον πολιτισμό στην Ευρώπη.

 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της αναφοράς του συμβουλίου Science and Technology Advisory Council (STAC), το οποίο ενημερώνει τον Πρόεδρο της Επιτροπής για θέματα που άπτονται όλων των επιστημονικών τομέων. Βασισμένη σε έρευνα που κατέγραψε τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών, η αναφορά του STAC επισημαίνει ότι προτεραιότητα για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία πρέπει να δοθεί στους τομείς της υγείας, της ιατρικής περίθαλψης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Για τον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και την εκπαίδευση, η αναφορά τονίζει τη σημασία της δια βίου μάθησης και την ανάγκη για αποδοτικότερη διαχείριση του μεγάλου όγκου δεδομένων και πληροφοριών. Ειδική μνεία γίνεται και για τη νέα τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης και τις νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με την κινητή τηλεφωνία.

Σχετικά με το περιβάλλον και την ενέργεια, η αναφορά συστήνει χρηματοδότηση και επενδύσεις στην έρευνα για νέες πρώτες ύλες και υλικά, όπως το γραφένιο, καθώς και προώθηση της βιοτεχνολογίας. Η αναφορά ολοκληρώνεται με τη σημασία του διαμοιρασμού της γνώσης για το μέλλον της Ευρώπης, παροτρύνοντας την ΕΕ να συνεχίσει την ανάπτυξη πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανάμεσα στις εξέχουσες προσωπικότητες που τόνισαν τη σημασία της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes, έδωσε έμφαση στη νέα τάση για μία 'ψηφιακή Ευρώπη' μέσω της ανοικτής και ψηφιακής επιστήμης και τη δημιουργία μίας ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής ψηφιακής βιομηχανίας. Με τον τομέα των ΤΠΕ να έχει σημαντική χρηματοδότηση στο νέο πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ 'Ορίζοντας 2020' για την Έρευνα και την Τεχνολογία, η Neelie Kroes επεσήμανε την ανάγκη για μία ανοικτή, ψηφιακά συνδεδεμένη και καινοτόμα Ευρώπη ως λύση για μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.