Μια διαδικτυακή εφαρμογή για τη βελτίωση της ανακύκλωσης χαρτιού, ένα σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών αποδείξεων, μια πλατφόρμα συλλογής δεδομένων περιβαλλοντικής ρύπανσης μέσω κινητού τηλεφώνου, δίκτυα αισθητήρων για πυροπροστασία, μια εφαρμογή απομακρυσμένου ελέγχου της κατανάλωσης ενέργειας... Εντυπωσιακός ο απολογισμός του Πανελλήνιου Φοιτητικού Διαγωνισμού Δημιουργίας Καινοτόμου Λογισμικού 'xirafia.gr', που ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των νικητών τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.
Φοιτητές απ' όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο διαγωνισμό 'xirafia.gr', μια πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με φορέα υλοποίησης το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο του 'Ευρωπαϊκού Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας 2009'. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των νικητών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη.
Το μότο του διαγωνισμού ήταν το 'Κοφτερά μυαλά παίρνουν στροφές για το καλό της φύσης' και στόχος του η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των νέων, η ανάδειξη της συμβολής της τεχνολογίας στην προστασία του περιβάλλοντος, η προτροπή των φοιτητών να κάνουν πράξη τις γνώσεις τους, να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους και να καινοτομήσουν. Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η δημιουργία ανοικτού καινοτόμου λογισμικού, με θέμα τη Ψηφιακή Προστασία του Περιβάλλοντος στον ευρωπαϊκό χώρο.
Ανάμεσα στις πολλές και αξιόλογες προτάσεις που εξετάστηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης, αναδείχθηκαν οι εξής νικητές:
Το 1ο βραβείο με έπαθλο 6.000 ευρώ, απονεμήθηκε στο Eco Truck, μια διαδικτυακή εφαρμογή για τη βελτίωση της διαδικασίας συλλογής χαρτιού προς ανακύκλωση. Συμμετέχοντες: Κατερίνα Σιδηροπούλου και Νικόλαος Μπεζιργιάννης από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής.
Πρόκειται για μια online εφαρμογή ανοιkτού λογισμικού που απευθύνεται σε εταιρίες ή απλούς πολίτες που επιθυμούν να διαθέσουν χάρτινη ύλη προς ανακύκλωση. Μέσω του EcoTruck, η συλλογή της ανακυκλώσιμης ύλης από τα φορτηγά αποκομιδής μπορεί να γίνει γρήγορα και με τρόπο πιο αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον, ακολουθώντας δρομολόγιο που επιτρέπει τη μείωση κατανάλωσης καυσίμων, την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των σημείων παραλαβής, σε λιγότερο χρόνο, με μικρότερο κόστος μεταφοράς, και με μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Μια έκπληξη μάλιστε περίμενε τους φοιτητές του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας που κέρδισαν το πρώτο βραβείο. Οι διοργανωτές τούς προσέφεραν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του CERN στην Ελβετία, το μεγαλύτερο κέντρο πυρηνικών ερευνών στον κόσμο, με την ευχή να συνεχίσουν να εργάζονται δημιουργικά.
Το 2ο βραβείο, συνοδευόμενο από 4.000 ευρώ, απέσπασε το e-Receipt, ένα σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών αποδείξεων και λογαριασμών που καταργεί την εκτύπωση, με στόχο τη μείωση κατανάλωσης χαρτιού. Συμμετέχοντες: Κυριάκος Τούμπας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Βαλεντίνος Ευριπίδου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Πληροφορικής.
Το e-Receipt αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών αποδείξεων, που καταργεί την ανάγκη εκτύπωσης των εγγράφων αυτών και κατά συνέπεια μειώνει αισθητά την κατανάλωση χαρτιού. Η ηλεκτρονική διαχείριση των αποδείξεων μπορεί να επιφέρει και επιπλέον οφέλη, όπως προβολή και αποθήκευση όλων των αποδείξεων των αγορών του χρήστη μέσω του δικτυακού τόπου του συστήματος, υπολογισμό χρήσιμων στατιστικών, κ.λπ.
Το 3ο βραβείο και 3.000 ευρώ απέσπασε το e-cology, μια διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής και οπτικοποίησης δεδομένων περιβαλλοντικής ρύπανσης, μέσω κινητού τηλεφώνου. Συμμετέχοντες: Σαράντης Μακούδης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων, και Κωνσταντίνος Καρακατσιώτης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυτικής Παραγωγής.
Πρόκειται για μία πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού για κινητά τηλέφωνα,η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να πραγματοποιήσουν περιβαντολλογικές μετρήσεις στη περιοχή στην οποία βρίσκονται, μετατρέποντας ουσιαστικά το κινητό τηλέφωνο σε ένα φορητό μετρητή ρύπων. Στη συνέχεια οι μετρήσεις, συνοδευόμενες από τη γεωγραφική θέση στην οποία μετρήθηκαν, αποστέλλονται σε έναν κεντρικό server, στον οποίο αναλύονται και συνδυάζονται με τις μετρήσεις των υπόλοιπων χρηστών της περιοχής, παράγοντας ολοκληρωμένη ενημέρωση/καταμέτρηση.
Τέλος, έπαινος καθώς και το έπαθλο των 1.000 ευρώ απονεμήθηκε σε ακόμη τρεις συμμετοχές: 'Επισκόπηση Αισθητήρων για την Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών', του Γεώργιου Πρέκα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών), 'Προσομοίωση ad hoc δικτύου αισθητήρων σε τρισδιάστατο περιβάλλον, ως μέσο πυροπροστασίας δασών' του Ορθόδοξου Κηπουρίδη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) και 'Εφαρμογή απομακρυσμένης χρήσης ηλεκτρικών συσκευών και μέτρηση ενέργειας' του Μάριου Στίκα (ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία).
Την ειδική εκδήλωση της βράβευσης χαιρέτησαν η Επίτροπος της ΕΕ κ. Viviane Reding αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και ΜΜΕ, η Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Aννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, ο κ. Διομήδης Σπινέλλης, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Αχιλλέας Μητσός Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, ο καθ. Παναγιώτης Τσανάκας, Πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας και ο κ. Κων. Σπηλιόπουλος, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.