Ένα καινοτόμο έργο για το πρώτο 'Πράσινο Νησί' στην Ελλάδα, τον Αϊ-Στράτη, το οποίο θα είναι ενεργειακά αυτάρκες και οι ανάγκες του θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, παρουσίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Στο έργο συμμετέχουν η ΔΕΗ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Θα χρηματοδοτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με προϋπολογισμό περίπου 10 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, η πράσινη ενέργεια και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ο Αϊ-Στράτης επιλέχθηκε γιατί είναι μικρό νησί, με λιγότερους από 250 κατοίκους, και οι τεχνολογίες μπορούν να προσαρμοστούν στις τοπικές ανάγκες και απαιτήσεις. Έχει δε ελεγχόμενες ενεργειακές ανάγκες (ετήσια ζήτηση 1.500 MWh, μέση ημερήσια κατανάλωση 4 MWh). Θα αξιοποιηθούν όλες οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κυρίως φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια και παραγωγή βιοενέργειας μέσω της αξιοποίησης βιομάζας. Πρόκειται για ένα ερευνητικό επιδεικτικό έργο, με πιλοτικό χαρακτήρα, το οποίο θα επεκταθεί και σε άλλα νησιά, όπως η Νίσυρος και η Τήλος.
Το σχέδιο για το 'πράσινο νησί' είναι καινοτόμο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Ανάλογα παραδείγματα 100% 'πράσινων νησιών' υπάρχουν μόλις 3 σε όλο τον κόσμο: το King Island στην Αυστραλία, τo Samsoe στη Δανία και το Utsira στη Νορβηγία. Το έργο, ως πεδίο δοκιμών και ανάπτυξης των τεχνολογιών σε πραγματικές συνθήκες, συμβάλλει στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας στις ΑΠΕ, αποτελεί εργαλείο για την πολιτική της πράσινης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, αλλά και εθνικό κεφάλαιο για περαιτέρω εκμετάλλευση και εξαγωγή. Επιπλέον, στέλνει μήνυμα ευαισθητοποίησης για θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Καθ. Φ. Τσαλίδης τόνισε πως 'το σλόγκαν το οποίο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το 20, 20, 20. 20% λοιπόν είναι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, 20% είναι η εξοικονόμηση στη χρήση της πρωτογενούς ενέργειας και 20% είναι η διείσδυση των ΑΠΕ μέχρι το 2020 στο ενεργειακό ισοζύγιο'. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα ΑΠΕ, όπως οι εγκαταστάσεις Solar Thermal, οι ανεμογεννήτριες, τα γεωθερμικά πεδία, η κυματική ενέργεια, η κλασική βιομάζα από αγροτικά υπολείμματα ή/και δάση, οι τεχνολογίες υδρογόνου, οι τεχνολογίες αποθήκευσης στις μπαταρίες, κ.λπ. Επισήμανε δε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα του Aϊ Στράτη είναι ότι πρόκειται για ένα νησί μη διασυνδεδεμένο στο εθνικό δίκτυο, ενώ υπογράμμισε ότι θα αξιοποιηθούν σε ερευνητικό επίπεδο, καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσονται σε εθνικό επίπεδο (τεχνολογίες υδρογόνου, παραγωγή βιοκαυσίμων κυρίως από μικροάλγες, κ.ά.).
Ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μουσουρούλης σημείωσε πως, μετά το πιλοτικό έργο του Αϊ-Στράτη, σε ό,τι αφορά τα άλλα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα από το ΕΣΠΑ για τα 'Πράσινα Νησιά', η στόχευση αφορά εμπορικές εφαρμογές, που βασίζοντες σε ώριμες καινοτόμες τεχνολογίες. Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν επίσης ο Νομάρχης της Λέσβου Παύλος Βογιατζής και ο Κοινοτάρχης του Αϊ-Στράτη Χ. Μακρής.
Σημειώνεται πως το Υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί τις ΑΠΕ με ποικίλες δράσεις και πολιτικές, όπως ο πρόσφατος νόμος για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, η αναμενόμενη νομοθετική παρέμβαση για την αιολική ενέργεια, το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, καθώς και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και απόσυρσης παλαιών ενεργοβόρων συσκευών.