H καινοτομία στα ευρυζωνικά δίκτυα και υπηρεσίες, αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, οι στρατηγικές προώθησης της καινοτομίας, οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις για τη στήριξή της καθώς και η επίδραση του ανταγωνισμού στην ανάπτυξή της αναδεικνύονται σε επίκαιρα και εξαιρετικά ενδιαφέροντα ζητήματα. Tα παραπάνω επισημάνθηκαν στο 3ο Διεθνές Συνέδριο για το Ευρυζωνικό Διαδίκτυο που διοργανώσε, για τρίτη συνεχή χρονιά, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) από 6 έως 8 Ιουνίου 2008 στην Αθήνα, παρουσία σημαινόντων ξένων και ελλήνων ομιλητών. Στο Συνέδριο δόθηκε έμφαση στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου επικεντρώθηκε στις πολιτικές ανάπτυξης της Καινοτομίας στο Ευρυζωνικό Διαδίκτυο. Ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Νίκος Κουλούρης εκφώνησε εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, χαιρετισμό προς τους συνέδρους, αναφερόμενος στη Στρατηγική του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και τις Νέες Τεχνολογίες (2008-2013), η οποία βασίζεται στη δημιουργία δικτύων επόμενης γενιάς, όπως είναι οι οπτικές ίνες (Fiber to the Home), με σκοπό την παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης, αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις ευρυζωνικές επικοινωνίες τα τελευταία δυόμισι χρόνια, επισημαίνοντας την ανάγκη για εναλλακτικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα πρόσβασης που βασίζονται στη μόνη τεχνολογία που είναι 'ανθεκτική στον χρόνο' (future proof) και απεριορίστων ταχυτήτων, αυτής των οπτικών ινών μέχρι το σπίτι του καταναλωτή.
Η Επίτροπος της ΕΕ, Αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ, κα Viviane Reding επισήμανε κατά την ομιλία της: 'Η ευρυζωνική διείσδυση στην Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντικότατη πρόοδο. Μέσα σε ένα χρόνο ο ρυθμός διείσδυσης υπερδιπλασιάστηκε, από σχεδόν 4% τον Ιανουάριο του 2007 σε 9% τον Ιανουάριο του 2008, καθιστώντας την Ελλάδα μια από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες ευρυζωνικές αγορές στην ΕΕ. Αν θέλουμε η ευρυζωνικότητα να μπει σε κάθε σπίτι θα πρέπει να επενδύσουμε σε υποδομές που μπορούν να υποστηρίξουν τις καινούργιες υπηρεσίες υψηλής χωρητικότητας, όπως η web-TV, η Τηλεόραση Υψηλής Ευκρίνειας, η πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες καθόδου εικόνας και ήχου, οι επικοινωνίες machine-to-machine για τεχνολογίες αυτοματισμών σε νοικοκυριά.'
Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του, τόνισε ότι η Ευρυζωνικότητα αποτελεί τη σημαία της ψηφιακής εποχής που πολλαπλασιάζει τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα για όλους. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά 'στο ΥΜΕ έχουμε εκπονήσει τη Στρατηγική για τις Νέες Τεχνολογίες και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα της τάξης των 3 δις. ευρώ που δίνει έμφαση στη δημιουργία δικτύων επόμενης γενιάς, όπως είναι οι οπτικές ίνες (FTTH). Οι οπτικές ίνες είναι το μέλλον στις ευρυζωνικές συνδέσεις.'
Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στις καινοτόμες εφαρμογές του Ευρυζωνικού Διαδικτύου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η καινοτομία στην ευρυζωνική αγορά, στα δίκτυα επόμενης γενιάς και στις υπηρεσίες.
Ο Υπουργός Εσωτερικών & Δημόσιας Διοίκησης, καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην είσοδο της Δημόσιας Διοίκησης & της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή εποχή, με μια σειρά δράσεων που έχουν ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν οι υπηρεσίες, δομές εξοπλισμένες με τα κατάλληλα εργαλεία προς όφελος του πολίτη. Επίσης, ανέφερε ότι προγραμματίζονται εκπαιδευτικά σεμινάρια σε υπαλλήλους της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης ώστε να ανταποκριθούν στο νέο ψηφιακό τους ρόλο.
Η τρίτη και τελευταία ημέρα του Συνεδρίου επικεντρώθηκε στην ελληνική πραγματικότητα, επιδιώκοντας να απαντήσει το ερώτημα αν η καινοτομία στο ευρυζωνικό Διαδίκτυο στην Ελλάδα αποτελεί μύθο ή πραγματικότητα.
Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών, κ. Γιώργος Αναστασόπουλος τόνισε ότι ο συγχρονισμός της ψηφιακής έκρηξης με την κατάρρευση των μονοπωλιακών τηλεπικοινωνιακών δομών, σε συνδυασμό με την 'παγκοσμιοποίηση' του Διαδικτύου και την μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού εκτινάσσουν τη ζήτηση για συνεχώς πιο υψηλές ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
Ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, καθηγητής κ. Ασημακόπουλος, τόνισε ότι οι βασικοί πρωταγωνιστές της καινοτομίας στο Διαδίκτυο είναι 'οι καινοτομικές ελληνικές επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα και πατώντας πάνω στο ευρυζωνικό δίκτυο θα την προσφέρουν στους Έλληνες πολίτες'. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η Ψηφιακή Στρατηγική της χώρας αποσκοπεί στο σχεδιασμό και στην αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τις καινοτόμες επιχειρήσεις και πρόσθεσε πως η Πολιτεία θα συνεχίσει να προωθεί την ευρυζωνικότητα.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας ? για την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες - μεταξύ του Προέδρου της ΕΕΤΤ, Καθηγητή κ. Νικήτα Αλεξανδρίδη και του Προέδρου της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής της Ινδίας (ΤRΑΙ) κ. Nripendra Misra.
Oι παρουσιάσεις των ομιλητών διατίθενται στο δικτυακό τόπο του συνεδρίου, ενώ σύντομα θα καταχωρηθούν και βίντεο των παρουσιάσεων των ομιλητών, συγχρονισμένα με τις PowerPoint παρουσιάσεις.