Τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του γιόρτασε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και, με την ευκαιρία αυτή, βράβευσε σε ειδική εκδήλωση διακεκριμένους Έλληνες εφευρέτες, αναγνωρίζοντας την συμβολή τους στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας. Η εκδηλωση πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στο Ζάππειο στην Αθήνα.
Ο θεσμός της βράβευσης των εφευρετών αποτελεί πρωτοβουλία του ΟΒΙ και εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το 2002. Στη φετινή τελετή βραβεύθηκαν 8 εφευρέτες για Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας που αφορούσαν κυρίως τις νέες τεχνολογίες:
- Α' βραβείο: 'Νέα μέθοδος για την παραγωγή κεραμικών δομών με ΝΖΡ υψηλό πορώδες και υψηλή μηχανική αντοχή' (Κ. Στουρνάρας, Χ. Δελούδης, Π. Οικονόμου)
- Β' Βραβείο: 'Γενετικά τροποποιημένες κυτταρικές σειρές λεπιδόπτερων εντόμων που εκφράζουν υψηλά επίπεδα λειτουργικών οπιοειδών υποδοχέων θηλαστικών ως συστήματα ταχείας ανίχνευσης οπιοειδών αγωνιστών και ανταγωνιστών' (Κ. Ιατρού, L. Swevers, Ζ. Γεωργούση)
- Γ' Βραβείο: 'Συσκευή εισπνοών ξηρής σκόνης' (Δ. Πενταφράγκος) και 'Κυβικό Λογικό Παιχνίδι' (Π. Βερδές)
- Έπαινος: 'Περιστρεφόμενη κεφαλή φορμαριστικής μηχανής φοντίων υποδηματοποιίας με ενσωματωμένο σύστημα ψαλιδιών και σύστημα ανεξάρτητων διαιρούμενων ταναλιών διαμήκους εντάσεων αυτών' (Ν. Τριανταφύλλης)
- Έπαινος: 'Συσκευή συλλογής - επεξεργασίας - παροχής σημάτων τηλεμετρίας' (Κ. Τσιγκίρογλου)
- Έπαινος: 'Μέθοδος βελτίωσης της εκκολαψιμότητας των κύστεων της Αρτέμιας με προΰγρανση και χωρίς χρήση χημικών ουσιών' (Ι. Καστρίτση-Καθαριού)
- Έπαινος: 'Ιχνηθέτες RNAi για καρκινικές πρωτεΐνες-στόχους' (Ι. Τρουγκάκος, Ε. Γκόνος).
Στις 4 πρώτες εφευρέσεις η τιμητική διάκριση συνοδευόταν από χρηματική ενίσχυση (10.000 στο πρώτο βραβείο, 6.000 ευρώ στο δεύτερο βραβείο και από 3.000 ευρώ σε κάθε τρίτο βραβείο).
Στην εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε από τον ΟΒΙ σε συνεργασία με τη ΓΓΕΤ, παρευρέθηκαν περισσότερα από 400 άτομα, ενώ μίλησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Φίλιππος Τσαλίδης, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΒΙ Αθανάσιος Καΐσης και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ Σεραφείμ Στασινός.
Σύμφωνα με τον Σ. Στασινό, για το 2008 οι καταθέσεις ατήσεων ελληνικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ανέρχονται σε 900, έναντι 500 καταθέσεων το 2004. Ο Γενικός Διευθυντης του ΟΒΙ επισήμανε επίσης ότι ο χρόνος απονομής του εθνικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας έχει μειωθεί στους 13 μήνες, γεγονός που αποτελεί σημαντκό επίτευγμα του Οργανισμού (το αντίστοιχο διάστημα για το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας ανέρχεται σε 4 χρόνια).
Ο ΟΒΙ συστάθηκε το 1987 και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων, καθώς και για θέματα τεχνικής πληροφόρησης και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.