Στον καθηγητή Αριστείδη Μπαλτά το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Β. Ξανθόπουλου-Στ. Πνευματικού

Στον Αριστείδη Μπαλτά, Καθηγητή Φιλοσοφίας των Επιστημών της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου - Στέφανου Πνευματικού για το 2010. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2010 στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, ενώ το βραβείο παρέδωσε στον κ. A. Μπαλτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Το έργο του τιμωμένου παρουσίασε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Τάσιος.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς δίδαξε τα μαθήματα της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Φυσικών Επιστημών στο ΕΜΠ τα τελευταία τριάντα χρόνια, αλλά και σε άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού (Αθηνών, Βοσπόρου στην Κων/πολη, Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ), ως επισκέπτης καθηγητής. Είναι διευθυντής της σειράς 'Φιλοσοφία της Επιστήμης' των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, καθώς και περιστασιακός συνεργάτης της Αυγής, της Εποχής, αλλά και άλλων εφημερίδων ή περιοδικών. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί στα Ελληνικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ιταλικά και στα Τουρκικά και έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής (Όψεις και Αντικείμενα Εαυτού, Εστία 2002) Μετά τη βράβευσή του, ο κ. Μπαλτάς πραγματοποίησε ομιλία με θέμα 'Διδάσκοντας φιλοσοφία στο δημόσιο Πανεπιστήμιο: ο θεσμός, τα πεδία ελευθερίας, τα ασύμμετρα δώρα'.

Ο θεσμός του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα που επιβραβεύει ετησίως την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία, συμπλήρωσε φέτος τα είκοσι χρόνια του. Το Βραβείο θεσπίστηκε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) για να τιμήσει τη μνήμη των ερευνητών του και καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού. Και οι δύο τους υπήρξαν λαμπροί επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, που χάθηκαν άδικα το 1990. Η επιλογή του βραβευομένου γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της Επιστήμης. Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα και μέλος της Επιτροπής.