Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι πρώτες φάσεις των διαγωνισμών 'Η Ελλάδα Καινοτομεί!' των ΣΕΒ/Eurobank EFG και 'i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία' της Εθνικής Τράπεζας. Και οι δυο διαγωνισμοί, οι οποίοι αποσκοπούν στην ανάπτυξη νέων ιδεών και την προώθηση της δημιουργίας κουλτούρας καινοτομίας στη χώρα μας, συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον και μερικές εκατοντάδες συμμετοχών, δημιουργώντας αισιοδοξία για την αξιοποίηση της τεχνολογίας, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής μας ζωής, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας μας.
Όσον αφορά τον διαγωνισμό 'Η Ελλάδα Καινοτομεί!', που προκήρυξαν με κοινή πρωτοβουλία τους ο ΣΕΒ και η Eurobank EFG, κατά την πρώτη φάση υποβλήθηκαν περισσότερες από 300 ολοκληρωμένες προτάσεις από πανεπιστημιακές ομάδες, ιδρύματα και μεμονωμένους ερευνητές, οι οποίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα τομέων: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά, βιομάζα, κυματική), τεχνολογίες περιβάλλοντος, ιατρική και φαρμακευτική έρευνα, εφαρμογές ηλεκτρονικής και πληροφορικής, κατασκευές και δομικά υλικά, ακόμη και τομείς εξαιρετικής εξειδίκευσης σε τεχνολογίες αιχμής, με προτάσεις που περιλαμβάνουν εφαρμογές νανοτεχνολογίας.
Κεντρικός στόχος του διαγωνισμού είναι να γίνει αφορμή για προσέγγιση και καλύτερη γνωριμία μεταξύ του ερευνητικού και του επιχειρηματικού κόσμου, ώστε να αναδειχθούν προϊόντα εφαρμοσμένης έρευνας και προϊόντα ή υπηρεσίες καινοτομίας τα οποία να συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, την ανάπτυξη και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας. Στη συνέχεια των διαδικασιών του διαγωνισμού, οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν από ένα σώμα διακεκριμένων επιστημόνων, με τον συντονισμό του Επιστημονικού Συμβουλίου του διαγωνισμού, με κριτήρια, μεταξύ άλλων, τη διεθνή πρωτοτυπία, τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης και τη συμβολή στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της χώρας.
Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2011, οπότε και θα προκριθούν οι έως 20 καλύτερες υποψηφιότητες (έως 10 για την κατηγορία Εφαρμοσμένη Έρευνα και έως 10 για την κατηγορία Καινοτομία). Για τις υποψηφιότητες που θα προκριθούν, ο ΣΕΒ και η Eurobank θα οργανώσουν σειρά παρουσιάσεων για την προβολή τους στην επιχειρηματική κοινότητα και την ευρύτερη κοινή γνώμη που θα περιλαμβάνουν περιφερειακές εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο), καθώς και την έκδοση ειδικού λευκώματος που θα διανεμηθεί σε ευρύ κύκλο αποδεκτών, κυρίως επιχειρηματιών.
Όσον αφορά τον πιο εξειδικευμένο διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας 'i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία', στην πρώτη φάση συμμετείχαν 674 διαγωνιζόμενοι, οι οποίοι υπέβαλαν 403 ατομικές ή ομαδικές προτάσεις. Ύστερα από αξιολόγηση η οποία πραγματοποιήθηκε, μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής, από καθηγητές προερχόμενους από έξι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πανεπιστήμιο Πατρών και Πανεπιστήμιο Κρήτης), επιλέχθηκαν είκοσι προτάσεις που προκρίθηκαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Στην επόμενη φάση, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, θα προκριθούν οι δέκα καλύτερες προτάσεις, από τις οποίες θα βραβευθούν, με χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 49.000 ευρώ, οι 4 ιδέες που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία.
Ο διαγωνισμός επικεντρώνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονικές εφαρμογές, περιβάλλον και τεχνολογία και εναλλακτικά κανάλια τραπεζικής εξυπηρέτησης. Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων συγκέντρωσε, κυρίως, η εξεύρεση λύσεων σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά και σχετίζονται με το περιβάλλον (30% των προτάσεων) και την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών (28% των προτάσεων).
Ο διαγωνισμός διεξάγεται στα πλαίσια της ανάπτυξης του i-bank, των ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική Τράπεζα, μέσω του Διαγωνισμού, δημιουργεί μια θερμοκοιτίδα καινοτόμων ιδεών και στηρίζει τη δημιουργικότητα των νέων στον τομέα της τεχνολογίας. Επιπλέον, η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να διερευνήσει το ενδεχόμενο να συνεργασθεί με κάποιους από τους συμμετέχοντες και να τους δώσει τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους.