Σταθερή βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας στην καινοτομία αποτυπώνει ο 'Ελληνικός Χάρτης Καινοτομίας 2010', η έκθεση του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, που εκδόθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά υπό την εποπτεία του Δρ Δημήτρη Δενιόζου. Η Ελλάδα εντάσσεται στην ομάδα των μέτριων καινοτόμων χωρών της Ευρώπης, με σημαντική πρόοδο σε τομείς όπως οι δαπάνες για βιομηχανικό σχεδιασμό, η αγορά εξοπλισμού, η κατάρτιση προσωπικού, οι επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα και η υιοθέτηση οργανωτικών και εμπορικών καινοτομιών. Χαμηλοί είναι δείκτες στην παραγωγή και διάδοση της γνώσης, τη συμμετοχή στις διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης και την επένδυση σε καινοτομία προερχόμενη από την έρευνα.
Στόχος της μελέτης είναι να αποτυπώσει τις καινοτομικές επιδόσεις της Ελλάδας, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, και να αναδείξει τα ισχυρά και αδύναμα σημεία της. Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία των European Innovation Scoreboard, Innobarometer, Eurobarometer και Global Entrepreneurship Monitor. Εκτός από σχετικούς δείκτες, καταγράφονται επίσης οι αντιλήψεις της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρηματιών για την έρευνα και την καινοτομία.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του 'Ελληνικού Χάρτη Καινοτομίας 2010', η σημαντικότερη βελτίωση παρουσιάζεται στη συμμετοχή του πληθυσμού στη δια βίου μάθηση, σε επιχειρηματικά κεφάλαια και άλλες ιδιωτικές πιστώσεις, στην πρόσβαση των επιχειρήσεων στις ευρυζωνικές υπηρεσίες, καθώς και στις αιτήσεις για χορήγηση ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και κοινοτικών βιομηχανικών σχεδίων.
Σε ύφεση βρίσκονται οι δείκτες που αφορούν την οικονομία της γνώσης, τις δημόσιες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, σε τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών και σε καινοτομία ανεξάρτητη της έρευνας. Η εκπαίδευση και τα επιχειρηματικά κεφάλαια συνεχίζουν να υστερούν συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω βελτίωση της καινοτομίας στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με την έκθεση, η ανάδειξη της έρευνας και της καινοτομίας σε κύριες προτεραιότητες για την έξοδο από την οικονομική κρίση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.
Προλογίζοντας την έκδοση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς E.J. Stigter επισημαίνει πως, ενώ η Ελλάδα βιώνει την πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία της πρόσφατης ιστορίας της, αναδεικνύεται ένα νέο τεχνολογικό πρότυπο, με υπηρεσίες, λογισμικό και συσκευές που συγκλίνουν και, χάρις στο Διαδίκτυο, πραγματοποιούνται άλματα προόδου. Την έκδοση προλογίζουν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρει πως η καινοτομία αποτελεί σήμερα μονόδρομο για την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης που υπογραμμίζει πως η οικονομική κρίση επιτάσσει τη λήψη τολμηρών αποφάσεων, καθώς και η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Α. Διαμαντοπούλου που τονίζει τον φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό στόχο της ανάπτυξης του 'τριγώνου της γνώσης', δηλαδή της παραγωγής γνώσης (έρευνα), της μετάδοσης της γνώσης (εκπαίδευση και δια βίου μάθηση), της ευρύτερης διάχυσης της γνώσης στην κοινωνία και της αξιοποίησής της με οικονομικά ωφέλιμο τρόπο (καινοτομία).
Την έκδοση προλογίζουν επίσης οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκης και Χ. Σταϊκούρας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δ. Δασκαλόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κ. Μίχαλος και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Ι. Στουρνάρας.
Η έκδοση διατίθεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: http://tinyurl.com/EllinikosXartisKainotomias.