Την περαιτέρω αξιοποίηση των δεδομένων του δημοσίου τομέα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας διαπραγματεύεται η δημόσια διαβούλευση που δρομολόγησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εισηγήσεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα χρησιμοποιηθούν για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τις Πληροφορίες του Δημόσιου Τομέα (ΠΔΤ), ως μέρος του Ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη που θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2010.
Σύμφωνα με μελέτη του 2006, από τα δεδομένα του δημόσιου τομέα που χρησιμοποιούνται περαιτέρω (δωρεάν ή έναντι τέλους), εκτιμάται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγεται κύκλος εργασιών ύψους περίπου 27 δισ. ευρώ ετησίως. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, οι πληροφορίες του δημόσιου τομέα καλύπτουν πολλών ειδών δεδομένα που παράγονται από φορείς του δημοσίου, όπως χάρτες, μετεωρολογικές, νομικές, κυκλοφοριακές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές πληροφορίες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω από οιονδήποτε, στο πλαίσιο καινοτόμων προϊόντων, όπως συστήματα πλοήγησης αυτοκινήτων, προβλέψεις καιρού και εφαρμογές ταξιδιωτικών πληροφοριών για έξυπνα τηλέφωνα.
Η αρμόδια για το ψηφιακό θεματολόγιο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κα Neelie Kroes δήλωσε μεταξύ άλλων ότι 'Η καλύτερη και ευρύτερη χρήση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα έχει τεράστιες δυνατότητες να δημιουργήσει νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας και να εξασφαλίσει περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερη οικονομική αποδοτικότητα για τους καταναλωτές. Η αγορά των κινητών εφαρμογών, που στηρίζεται εν μέρει σε δεδομένα παραγόμενα από ΠΔΤ, είναι δυνατόν να ανέλθει σε 15 δις ευρώ μέχρι το 2013. Ωστόσο, μεγάλο μέρος των ΠΔΤ της Ευρώπης αξιοποιείται ανεπαρκώς ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, καθόλου. Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Πρέπει να εξετάσουμε αν και πώς θα πρέπει να τροποποιηθούν οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την περαιτέρω χρήση των ΠΔΤ για να απελευθερώσουμε πλήρως το οικονομικό δυναμικό τους'.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους σχετικά με καίρια ζητήματα της περαιτέρω χρήσης των ΠΔΤ, ιδιαίτερα όσον αφορά πιθανές τροποποιήσεις των διατάξεων της ισχύουσας οδηγίας. Οι προτάσεις αφορούν το πεδίο εφαρμογής, τα τέλη χρέωσης και τη χορήγηση αδειών χρήσης δεδομένων, τους ορισμούς και τον ψηφιακό μορφότυπο που διατίθεται στους χρήστες, τα πρακτικά μέτρα, όπως η ανάγκη ευαισθητοποίησης μέσω εθνικών διαδικτυακών πυλών, και τις επενέργειες των αλλαγών που έχουν ήδη συντελεσθεί ή/και των φραγμών που υφίστανται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οδηγία της ΕΕ για τις ΠΔΤ εκδόθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2003. Με αυτήν ρυθμίζεται νομοθετικά η συμπεριφορά των φορέων του δημόσιου τομέα που συμμετέχουν στην αγορά, για την περαιτέρω χρήση των δημόσιων δεδομένων, και ενθαρρύνονται οι χώρες της ΕΕ να θεσπίσουν ενεργό προσέγγιση όσον αφορά την περαιτέρω χρήση των ΠΔΤ. Η οδηγία συνέβαλε στην εξάλειψη ορισμένων φραγμών της περαιτέρω χρήσης, όπως οι μονοπωλιακές θέσεις των φορέων του δημόσιου τομέα ή η έλλειψη διαφάνειας στην αγορά των δυνάμενων να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω δημόσιων δεδομένων, ενώ είχε θετική επίδραση σε αρκετούς τομείς, όπως οι γεωγραφικές και οι μετεωρολογικές πληροφορίες.
Ειδικότερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οδηγία ψηφίστηκε ο Νόμος 3448/2006 'Για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα και τη ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης', μέσω του οποίου επιχειρείται ο καθορισμός των όρων, προϋποθέσεων και τρόπων περαιτέρω χρήσης εγγράφων, που βρίσκονται στην κατοχή φορέων του δημόσιου τομέα. Με το νόμο αυτό, διαμορφώθηκε το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την περαιτέρω χρήση εγγράφων του δημοσίου, με γνώμονα την εξασφάλιση δίκαιων, αναλογικών και ισότιμων όρων για την επαναχρησιμοποίηση των εν λόγω εγγράφων από πολίτες και επιχειρήσεις.
Πρόσφατα η Επιτροπή συμπέρανε ότι η οδηγία του 2003 υπό την παρούσα της μορφή δεν έχει ακόμη αποδώσει πλήρως και αποφάσισε να διεξαγάγει περαιτέρω ανασκόπηση το αργότερο μέχρι το 2012, όταν θα διατίθενται περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις, τα αποτελέσματα και την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τις ΠΔΤ. Η αναθεώρηση της οδηγίας ΠΔΤ αποτελεί μία από τις καίριας σημασίας δράσεις του Ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη. Στη στρατηγική της σχετικά με την υπόψη πολιτική, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να τονώσουν τις αγορές περιεχομένου, διαθέτοντας πληροφορίες του δημόσιου τομέα με όρους διαφανείς, αποτελεσματικούς και αμερόληπτους. Πρόκειται για σημαντική πηγή δυνητικής ανάπτυξης καινοτόμων διαδικτυακών υπηρεσιών.