Την αποτελεσματικότητα του Enterprise Europe Network - Hellas αναφορικά με τη στήριξη που παρέχει στις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εξήρε ο Heinz Zourek, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε πρόσφατη επιστολή που απέστειλε στους αρμόδιους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Όπως επισημαίνει εμφατικά ο κ. Zourek, το Enterprise Europe Network - Hellas είναι ένας ιδιαίτερα αξιόπιστος εταίρος του ομώνυμου Ευρωπαϊκού Δικτύου, με ενεργή συμμετοχή και θετική συνεισφορά στις εργασίες του, καθώς ήδη στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του έχει βοηθήσει σημαντικά στη σύναψη 136 επιχειρηματικών συμφωνιών σε διεθνές επίπεδο (εμπορικής, τεχνολογικής και ερευνητικής φύσης), ποσοστό που ξεπερνάει το 6% του συνόλου των συμφωνιών που προέκυψαν από όλες τις 45 χώρες - μέλη του Enterprise Europe Network.
Οι συμφωνίες αυτές επιτρέπουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους εκτός των ελληνικών συνόρων και να προσεγγίσουν νέους πελάτες, να εμπλουτίσουν το εύρος των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών τους, να προωθήσουν ή να υιοθετήσουν τεχνολογικά καινοτομικά προϊόντα, υπηρεσίες και διαδικασίες καθώς και να συμμετάσχουν σε ερευνητικά προγράμματα μαζί με άλλους εταίρους.
Για την επίτευξη αυτών των συμφωνιών, το Enterprise Europe Network - Hellas χρησιμοποιεί μια σειρά εργαλείων, όπως ενημερωτικές ημερίδες, εκθέσεις, εισερχόμενες και εξερχόμενες επιχειρηματικές αποστολές, διεθνείς εκδηλώσεις επιχειρηματικών συναντήσεων αλλά και απευθείας απαντήσεις σε εξειδικευμένα ερωτήματα αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.
Βοηθώντας καθημερινά τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ερευνητικούς οργανισμούς να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό (εντός και εκτός Ευρώπης), να επενδύσουν στην τεχνολογία και την καινοτομία και να αξιοποιήσουν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, συνεχίζει ο κ. Zourek, το Enterprise Europe Network - Hellas συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και, επομένως, στην κοινωνική και οικονομική συνοχή. Ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία, η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης είναι πιο σημαντική από ποτέ, καταλήγει χαρακτηριστικά ο κ. Zourek.
Σημειώνουμε ότι το Enterprise Europe Network είναι το κύριο εργαλείο του Προγράμματος Πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (CIP 2007-2013) και αποτελεί ένα ενιαίο δίκτυο ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών προς τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα, το Enterprise Europe Network - Hellas, απαρτίζεται από 16 οργανισμούς κατανεμημένους σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε θέματα καινοτομίας, μεταφοράς τεχνολογίας και διεθνούς συνεργασίας.
Ονομαστικά, οι φορείς - μέλη του δικτύου είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), η Εταιρία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Α.Ε. (ΕΚΕΠΥ), το Επιμελητήριο Αρκαδίας, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, το Επιμελητήριο Καβάλας, η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας, Ένδυσης και Ινών, Α.Ε. (ΕΤΑΚΕΙ), ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), η Ανώνυμη Εταιρεία Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Τροφίμων (ΕΤΑΤ), το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ / Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ο Ελληνικός Οργανισμός Μικρών Μεσαίων Επιχειρήσεων & Χειροτεχνίας Α.Ε. (ΕΟΜΜΕΧ), το Επιμελητήριο Ηρακλείου, η Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων Α.Ε. (ΕΒΕΤΑΜ) και η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας / ΑΝΚΟ Α.Ε.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις τρέχουσες ευκαιρίες επιχειρηματικής συνεργασίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται μέσω του δικτυακού τόπου www.enterprise-hellas.gr ή να επικοινωνούν με τους άνωθεν φορείς.