Κινείται με άνεση στον χώρο, δέχεται φωνητικές εντολές και ανταποκρίνεται σε ερωτήσεις, συνθέτοντας ο ίδιος τις απαντήσεις του -και όχι με προηχογραφημένες φράσεις, συνοδεύοντας, μάλιστα, την ομιλία του με ρεαλιστικές κινήσεις του προσώπου. Είναι το ρομπότ INDIGO, ένας φουτουριστικός ξεναγός που λειτουργεί δοκιμαστικά στο Κέντρο Πολιτισμού 'Ελληνικός Κόσμος' του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, σε ειδικά διαμορφωμένη έκθεση με στοιχεία της εικονικής αναπαράστασης της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας.
Το ρομπότ INDIGO είναι αποτέλεσμα ερευνητικής προσπάθειας τριών χρόνων και δεκάδων ερευνητών από πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου INDIGO - Interaction with Personality and Dialogue Enabled Robots, το οποίο συγχρηματοδοτείται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, Πρόγραμμα 'Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας').
Ο 'έξυπνος' αυτός ξεναγός, που έχει τη δυνατότητα διαδραστικής επικοινωνίας με τους επισκέπτες, στηρίζεται σε μια καινοτόμο προσέγγιση που συνδυάζει τη δυνατότητα αντίληψης του χώρου και της κίνησης σε αυτόν με τη σύνθεση φυσικής και όχι προηχογραφημένης γλώσσας. Μπορεί, δηλαδή, να κατανοεί στοιχεία της φυσικής γλώσσας και να δίνει αντίστοιχες πληροφορίες για εκθέματα ή άλλα στοιχεία που έχουν αποθηκευθεί στις βάσεις δεδομένων του, οδηγώντας παράλληλα τον επισκέπτη στον χώρο.
Στο INDIGO συναντιούνται πολλοί διαφορετικοί κόσμοι τεχνολογιών: η ρομποτική, η ανάλυση και η δημιουργία φυσικής γλώσσας, η ανάγνωση και η σύνθεση φωνής, η αναγνώριση ερωτήσεων, η δημιουργία προσωπικοτήτων, η φυσική κίνηση στο χώρο, η αναγνώριση χειρονομιών και η ρεαλιστική προσομοίωση προσώπου.
Συντονιστής φορέας του έργου INDIGO είναι το εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και συμμετέχουν το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος', το Institute for Communicating and Collaborative Systems του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, το MIRALab του Πανεπιστημίου της Γενεύης, το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, οι εταιρείες Neobotix (Γερμανία), Hanson Robotics (ΗΠΑ) και ο Ομιλος ACAPELA (Βέλγιο).
Σκοπός του INDIGO, που ξεκίνησε το 2007, έχει διάρκεια 30 μήνες και προϋπολογισμό περίπου 3,25 εκατομ. ευρώ, είναι να αναπτύξει τεχνολογία που θα διευκολύνει την εξέλιξη της διαδραστικότητας ρομπότ και ανθρώπου. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει τα ρομπότ από τη μια να αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη συμπεριφορά και από την άλλη να δρουν με οικείους, για τους ανθρώπους, τρόπους. Το ρομπότ INDIGO φαίνεται να πλησιάζει πολύ τους στόχους αυτούς. Το μέλλον, όμως, σίγουρα μας επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις.