Σχέδιο απλούστευσης του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για ευκολότερη συμμετοχή, λιγότερη γραφειοκρατία και απλούς δημοσιονομικούς κανόνες στα ερευνητικά έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι τα ερευνητικά προγράμματα να είναι διαφανή και ελκυστικά για τους καλύτερους ερευνητές και τις καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και πέραν αυτής, ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως το επιστημονικό δυναμικό και να ενισχυθεί η ανάπτυξη μετά την πρόσφατη κρίση.
Το πρώτο σκέλος της στρατηγικής της ΕΕ αφορά το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο και περιλαμβάνει βελτιώσεις όπως καλύτερα πληροφοριακά συστήματα, συνεκτική εφαρμογή των κανόνων για τον λογιστικό έλεγχο, καλύτερα δομημένες προκηρύξεις, κ.ά. Το δεύτερο σκέλος καλύπτει τους δημοσιονομικούς κανόνες και προβλέπει, μεταξύ άλλων, μέτρα για τη διεύρυνση της 'μεθοδολογίας μέσου κόστους' ώστε να μην υποβάλλονται ξεχωριστοί λογαριασμοί για κάθε επιμέρους δαπάνη, και την υιοθέτηση κοινών μεθοδολογικών κανόνων με τα εθνικά έργα.
Η τρίτη κατηγορία αλλαγών αφορά τα μελλοντικά προγράμματα έρευνας και περιλαμβάνει προτάσεις όπως η 'πληρωμή βάσει αποτελεσμάτων', δηλαδή οι δικαιούχοι να λαμβάνουν κατ' αποκοπήν ποσά για να αναλαμβάνουν ειδικά επιστημονικά καθήκοντα και να αποδεικνύουν την αποτελεσματική εκπλήρωσή τους, χωρίς να υποβάλουν έκθεση για τις επιμέρους δαπάνες.
Η Επίτροπος για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη Maire Geoghegan-Quinn υπογράμμισε πως οι προτάσεις αποσκοπούν να ελαχιστοποιήσουν τον διοικητικό φόρτο των ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρώπης. Οι καλύτεροι ερευνητές και οι πλέον καινοτόμες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στα αποτελέσματα και όχι στη γραφειοκρατία, ώστε να τονωθεί η οικονομία της Ευρώπης και η ποιότητα ζωής.
Ο κ. Janusz Lewandowski, Επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό πρόσθεσε: 'Η αναθεώρηση του δημοσιονομικού κανονισμού τον οποίο η Επιτροπή θα υποβάλει τον επόμενο μήνα θα στηρίξει αυτές τις ιδέες για την απλούστευση της χρηματοδότησης της έρευνας με συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις, οι οποίες είναι επίσης χρήσιμες σε πολλούς άλλους τομείς πολιτικής. Χρειαζόμαστε απλούστερους κανόνες προκειμένου να ενθαρρύνουμε τους δυνητικούς δικαιούχους της κοινοτικής χρηματοδότησης ? όπως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ή τους ΜΚΟ ? να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης.'
Εν τω μεταξύ, ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων ανέλαβε την ενδιάμεση αξιολόγηση του 7ου ΠΠ και αναμένεται να υποβάλει την έκθεσή της το προσεχές φθινόπωρο. Πρόεδρος της ομάδας είναι ο Rolf Annerberg, Γενικός Διευθυντής του Σουηδικού Συμβουλίου Έρευνας για το Περιβάλλον, τις Γεωργικές Επιστήμες και τον Χωροταξικό Σχεδιασμό (Formas).
Σημειώνεται ότι το 7ο ΠΠ είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και της τεχνολογίας. Με προϋπολογισμό 54 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013 καλύπτει τομείς όπως Υγεία, Τρόφιμα, Πληροφορική, Ενέργεια, Περιβάλλον, Μεταφορές, Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Μέχρι σήμερα το 7ο ΠΠ απεδείχθη ότι ήταν πολύ ελκυστικό για την ερευνητική κοινότητα, δεδομένου ότι υποβλήθηκαν περισσότερες από 33.000 προτάσεις από το 2007 και χρηματοδοτήθηκαν σχεδόν 7.000 έργα. Συμμετέχουν σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) για τα προγράμματα του 7ου ΠΠ: 'Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών' (αναπληρωματικό ΕΣΕ), 'Ενέργεια', 'Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες'), ΙΔΕΕΣ, 'Ερευνητικές Υποδομές' (αναπληρωματικό ΕΣΕ), 'Περιφέρειες της Γνώσης' και 'Ερευνητικό Δυναμικό'. Περισσοτερες πληροφορίες για τις σχετικές υπηρεσίες του ΕΚΤ παρέχονται στον δικτυακό τόπο www.ekt.gr/fp7.