Ένα νέο blog με θέμα την Ανοικτή Πρόσβαση στη γνώση ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του. Πρόκειται για το www.openaccess.gr/blog, το οποίο ανέπτυξε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) ως ένα βήμα ανταλλαγής απόψεων για την Ανοικτή Πρόσβαση. Στόχος είναι η υιοθέτησή της από όσο το δυνατόν περισσότερους ερευνητικούς φορείς για την αποτελεσματική διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγεται στη χώρα μας.
Το blog λειτουργεί συμπληρωματικά με τον δικτυακό τόπο www.openaccess.gr του ΕΚΤ, τη μοναδική ελληνική πύλη που συγκεντρώνει πληροφορίες για την Ανοικτή Πρόσβαση, τις εθνικές και διεθνείς πολιτικές και δράσεις, καθώς και νέα και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Η Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική γνώση και, ειδικότερα, στα ερευνητικά αποτελέσματα και στην έρευνα που διεξάγεται με δημόσια χρηματοδότηση, είναι ένα θέμα που αφορά όχι μόνο όσους εμπλέκονται άμεσα με τον τομέα της έρευνας, αλλά και ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται να έχει απευθείας πρόσβαση στα ερευνητικά αποτελέσματα για εκπαιδευτικούς ή άλλους σκοπούς.
Το ΕΚΤ, ως φορέας που δραστηριοποιείται σε θέματα τεκμηρίωσης και διάθεσης ψηφιακού επιστημονικού περιεχομένου, πρωτοστατεί στην προώθηση της Ανοικτής Πρόσβασης, υιοθετώντας την σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του.
Μέσω του blog www.openaccess.gr/blog, το ΕΚΤ θέτει προς συζήτηση θέματα σχετικά με τις απαιτήσεις και συμπεριφορές των ερευνητών, τις πολιτικές των εκδοτικών οίκων, τα νέα εκδοτικά μοντέλα, τα πνευματικά δικαιώματα, τη συμβολή της Ανοικτής Πρόσβασης στην αξιολόγηση της ερευνητικής προσπάθειας, τεχνολογικά θέματα που σχετίζονται με τις υποδομές της Ανοικτής Πρόσβασης, κ.ά.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συνεισφέρουν στο blog με κείμενα, σχόλια και ειδήσεις που αφορούν την Ανοικτή Πρόσβαση. Το πρώτο άρθρο του blog έχει τίτλο 'Μαζί διαμορφώνουμε το 'τοπίο' της Ανοικτής Πρόσβασης στην Ελλάδα' .
Σημειώνεται ότι η Ανοικτή Πρόσβαση αποτελεί μια πρωτοβουλία της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας για την ελεύθερη, άμεση και διαρκή διαδικτυακή πρόσβαση σε ψηφιακό επιστημονικό περιεχόμενο, με στόχο τη διευκόλυνση της ανταλλαγής επιστημονικών πληροφοριών, την ενίσχυση της έρευνας και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των υποδομών ανοικτής πρόσβασης (αποθετήρια και περιοδικά) έχει η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα η οποία έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίζει το περιεχόμενο των αποθετηρίων, με τη διαδικασία της αυτό-αρχειοθέτησης, καθώς και να υποβάλλει άρθρα στα περιοδικά ανοικτής πρόσβασης.