Ποια είναι τα όρια του χρόνου και η θεωρία των χορδών; Πόσο επικίνδυνη είναι η ιδέα του Δαρβίνου; Ποιο λουλούδι θεραπεύει το διαβήτη; Μήπως οι πατάτες έχουν τη λύση; Τί έχουν να πουν οι αρχαίοι αστρονόμοι του Τιμπουκτού; Μήπως το Χάος είναι λίγο παρεξηγημένο; Τι μυστικά έκρυβε ο Μικελάντζελο; Απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις θα δώσουν οι καθημερινές προβολές του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών, από τις 4 έως τις 29 Μαΐου.
Με τις Πρώτες Προβολές, την πρώτη φάση του φεστιβάλ, ντοκιμαντέρ της φετινής παγκόσμιας παραγωγής, που καλύπτουν κάθε επιστημονικό πεδίο, κάνουν πρεμιέρα για το αθηναϊκό κοινό με δωρεάν είσοδο. Η δεύτερη, διαγωνιστική φάση, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Ινστιτούτο Θερβάντες, όπου οι καλύτερες ταινίες θα διαγωνιστούν για τα πέντε βραβεία του φεστιβάλ (Βραβείο καλύτερης ταινίας, Βραβείο καινοτομίας και τεχνολογίας, Καλλιτεχνικό βραβείο, Βραβείο επικοινωνίας της επιστήμης, Βραβείο κοινού).
Το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας, μοναδικός θεσμός στο είδος της επιστημονικής, αντικειμενικής και τεκμηριωμένης ψυχαγωγίας στην Ελλάδα, διοργανώθηκε από το CAID (Κέντρο Επιστήμης Κοινωνίας και Τέχνης) για πρώτη φορά τον Μάιο του 2006. Συγκεντρώνοντας ταινίες από όλο τον κόσμο - αξιόλογες παραγωγές αλλά και, κυρίως, αντικείμενο μακρόχρονων, συχνά, επιστημονικών μελετών - οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη διάδοση της επιστήμης σε ένα μεγαλύτερο κοινό, μέσω της προσιτής φόρμας του κινηματογράφου.
Φέτος, το CAID συνδυάζει, για πρώτη φορά, τη σύγχρονη έρευνα με τη σύγχρονη τέχνη. Παράλληλα με τις Πρώτες Προβολές, θα παρουσιάζεται στο χώρο του CAID η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακής Τέχνης 'Βερολίνο - Αθήνα', όπου καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την τεχνολογία του video και των υπολογιστών με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Οι προβολές θα συνεχιστούν και από τις 16 έως 20 Ιουνίου, όποτε και, στα πλαίσια της συνεργασίας του CAID με το Athens Fringe Festival, θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις.