Έκθεση βραβευμένων καινοτόμων προϊόντων και διαδραστικών εφαρμογών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενημερωτικές εκδηλώσεις και πρωτοποριακές δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Καινοτομίας 'Θεσσαλονίκη, Πόλη του Μέλλοντος' (Thessaloniki 'Future City') που θα πραγματοποιηθεί στις 10-16 Μαΐου 2010 στην συμπρωτεύουσα. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που στοχεύει να ενισχύσει την επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής, καθώς και να τοποθετήσει τη Θεσσαλονίκη στον χάρτη των ευρωπαϊκών πόλεων που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία και την ανάπτυξη.
Το φεστιβάλ, του οποίου η διοργάνωση είναι μια συνεργασία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα αναπτυχθεί σε δύο άξονες: 'Go Digital' (Η αναγκαιότητα της ψηφιακής ανάπτυξης) και 'Go Green' (Πράσινη ανάπτυξη και ενεργειακή οικονομία). Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις με άξονα το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες, ομιλίες διακεκριμένων καλεσμένων, την απονομή βραβείων καινοτομίας, πολλαπλές δράσεις ευαισθητοποίησης, καθώς και μια μεγάλη έκθεση καινοτόμων προϊόντων.
Αναλυτικότερα, η έκθεση που θα λάβει χώρα στην Αποθήκη Δ στο Λιμάνι από τις 13 έως τις 16 Μαΐου, θα προβάλλει νέα προϊόντα που αποτελούν επιτυχημένα και βραβευμένα παραδείγματα καινοτομίας, όπως η ηλιακή στάση λεωφορείου από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Design της Βαρκελώνης, διάφορες εφαρμογές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), πρότυπες κατασκευές από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Δανίας, όπως και εγχώριες καινοτομίες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί και να πειραματιστεί με τον διαδραστικό χώρο 'Idea Factory' (Εργοστάσιο Ιδεών).
Στην κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου στο Βασιλικό Θέατρο και θα έχει ως θέμα τον καινούριο ψηφιακό κόσμο που δημιουργείται, θα μιλήσουν διακεκριμένοι καλεσμένοι, όπως ο αντιπρόεδρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Google, Κάρλο Μπιόντο, ο Κάρλο Ράτι του MIT Senseable City Lab, ο Πορτογάλος καθηγητής Αντόνιο Καμάρα, πρωτοπόρος σε καινοτομίες ψηφιακών τεχνολογιών, ο Ρομπ Γουόρεν της Science Gallery και ο Χόρχε Πέρεζ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Design Βαρκελώνης.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευτούν Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν διακριθεί επιχειρηματικά και καινοτομικά εντός και εκτός συνόρων - ανάμεσά τους, η Έλενα Αμβροσιάδου, η 'καλύτερα αμειβόμενη βρετανίδα', ο Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής του Harvard και συγγραφέας του βιβλίου 'Συνδεδεμένοι', καθώς και ο Νίκος Τομπάζης και ο Γιώργος Σακελλάρης της Ameresco-, στο πλαίσιο ενός νέου θεσμού που καθιερώνει το φεστιβάλ, αυτού των Βραβείων καινοτομίας 'Thessaloniki Innovation Awards'.
Παράλληλες εκδηλώσεις με θέματα όπως 'Το Διαδίκτυο ως μοχλός ανάπτυξης του εμπορίου και των επιχειρήσεων', 'Social Media & blogging: Νέοι τρόποι επικοινωνίας', 'GOOGLE, IN.GR, PATHFINDER, ΜΙΤ και Augmented Reality: μια νέα πραγματικότητα γεννιέται στην πόλη, την καθημερινότητα, τον πολιτισμό', καθώς και πρωτοποριακές δράσεις, όπως το 'Πράσινο Σπίτι' που θα στηθεί στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos και τα 'Innovation Cafe' που θα λειτουργήσουν σε διάφορα σημεία της πόλης, ολοκληρώνουν την εικόνα της πρώτης διοργάνωσης του φιλόδοξου φεστιβάλ.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, κατά την επίσημη παρουσίαση του 1ου Φεστιβάλ Καινοτομίας 'Θεσσαλονίκη, Πόλη του Μέλλοντος', ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, 'σκοπός μας είναι να σπείρουμε νέες ιδέες, να δημιουργήσουμε ερεθίσματα και να στηρίξουμε έμπρακτα την υπόθεση της καινοτομίας. Ο νέος θεσμός που δημιουργείται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στόχο έχει να αναδείξει την καινοτομία και την δημιουργικότητα ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Επιδιώκουμε να προβάλουμε την επιχειρηματική και κοινωνική καινοτομία ως απάντηση στην κρίση. Το 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας στην Ελλάδα γεννιέται στην Θεσσαλονίκη σε μία προσπάθεια να αναδείξουμε την πόλη μας σε πόλη του μέλλοντος. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει αντάξιος συνομιλητής του Όσλο, της Βαρκελώνης, της Σεβίλλης, του Μιλάνου και τόσων άλλων'.
Ο κ. Μπακατσέλος συνέχισε την ομιλία του λέγοντας: 'Πιστεύουμε ότι το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν και διαμορφώνουμε σήμερα τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες για να το υποδεχτούμε με αισιοδοξία', ενώ κλείνοντας ανέφερε: 'Να κάνουμε την καινοτομία ένα κοινό αγαθό, στην υπηρεσία του πολίτη της Θεσσαλονίκης. Γιατί στην εποχή της διαρκούς καινοτομίας δεν υπάρχουν αυθαίρετοι αποκλεισμοί, μεγάλες και μικρές χώρες, μεγάλα και μικρά κέντρα παραγωγής και εμπορίου. Κάθε ακμαία και δυναμική πόλη μπορεί να γίνει συμπρωτεύουσα με όλα τα μεγάλα αστικά και παραγωγικά κέντρα του πλανήτη'.
Μάθετε Περισσότερα
- 1ο Φεστιβάλ Καινοτομίας 'Θεσσαλονίκη
- Πόλη του Μέλλοντος'
- Δελτίο Τύπου ΕΒΕΘ - Ομιλία κ. Δημήτρη Μπακατσέλου