Πρόσκληση υποβολής ερευνητικών προτάσεων στο έργο ICT-Agri.ERANet

26.04.2010

Την πρώτη πρόσκληση υποβολής ερευνητικών προτάσεων στον τομέα 'Ολοκληρωμένες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και αυτοματισμός για βιώσιμη αγροτική παραγωγή' ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό δίκτυο ERA-NET ICT-AGRI που αφορά τον συντονισμό των εθνικών πολιτικών για τις ΤΠΕ και τη Ρομποτική στη Γεωργία και στο Περιβάλλον. Η υποβολή των προτάσεων θα γίνει σε δύο στάδια, με πρώτη καταληκτική ημερομηνία στις 31 Μαΐου.

Στο έργο ICT-AGRI ('Coordination of European Research within ICT and Robotics in Agriculture and Related Environmental Issues'), που χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, συμμετέχουν 18 εταίροι και 20 οργανισμοί-παρατηρητές από συνολικά 20 κράτη-μέλη και συνδεδεμένες χώρες της ΕΕ, με συντονιστή το 'Danish Food Industry Agency' του Υπουργείου της Δανίας για τα Τρόφιμα, τη Γεωργία και την Αλιεία.

Στόχος του έργου είναι ο συντονισμός εθνικών ερευνητικών πολιτικών στον εν λόγω τομέα και η ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ατζέντας, μέσω ενός ή περισσοτέρων κοινών πιλοτικών δράσεων. Η προκήρυξη, που ανακοινώθηκε στις 15 Απριλίου, αφορά διακρατικά ερευνητικά έργα, με σαφή ευρωπαϊκή διάσταση, για την ενσωμάτωση ΤΠΕ, τεχνολογιών αυτοματισμού και ρομποτικής σε επίπεδο καλλιέργειας. Οι προτάσεις μπορούν να ακολουθήσουν είτε μια γενική προσέγγιση, στην οποία παλαιό/νέο λογισμικού και hardware συνδυάζονται σε ένα σύστημα που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του κλάδου, είτε μια περιορισμένη προσέγγιση που καλύπτει συγκεκριμένα σημεία ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των ολοκληρωμένων συστημάτων.

Τη χρηματοδότηση των ελληνικών φορέων που θα είναι μέλη σε κοινοπραξίες των οποίων οι προτάσεις θα εγκριθούν αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα' (ΕΠΑΝ-ΙΙ) και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη (συμμετοχή της ΓΓΕΤ) στην προκήρυξη ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.

Μάθετε Περισσότερα