Ένας νέος διαγωνισμός που απευθύνεται σε φοιτητές και στοχεύει στην ενθάρρυνση και την προβολή της νεανικής καινοτομίας στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης διοργανώνεται με τη συνεργασία εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Ελληνικού Κέντρου Διαλειτουργικότητας. Ο 1ος Πανελλήνιος Φοιτητικός Διαγωνισμός Καινοτομίας στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 'WeGov' τελεί υπο την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές ελληνικών Πανεπιστημίων και Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και υποψήφιοι διδάκτορες, σε ομάδες ή ατομικά. Οι συμμετοχές θα πρέπει να σχετίζονται με κάποιο πεδίο εφαρμογής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιοχές: νέες υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις, υπηρεσίες ανάμεσα σε κράτη-μέλη της ΕΕ, υπηρεσίες προς εργαζομένους του Δημόσιου Τομέα, ηλεκτρονική συμμετοχή πολιτών και επιχειρήσεων, ηλεκτρονική τοπική αυτοδιοίκηση, ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην υγεία, στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στη δικαιοσύνη, στην ασφάλεια, μοντελοποίηση και διαβούλευση πολιτικής, θεσμικό πλαίσιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές καλούνται να υποβάλουν τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά (http://wegov.blogspot.com), από 1η έως έως τις 15 Ιουλίου, στις κατηγορίες της 'Καλύτερης Ιδέας' ή 'Καλύτερης Εφαρμογής'. Η πρώτη κατηγορία αφορά την ανάπτυξη μιας καινοτόμου ιδέας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και για την υποβολή πρότασης απαιτείται η κατάθεση σχετικής τεκμηρίωσης, με κείμενο, σχέδια και αναφορές. Η δεύτερη κατηγορία αφορά την ανάπτυξη μίας πρωτότυπης εφαρμογής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και για την υποβολή πρότασης απαιτείται η κατάθεση σχετικής τεκμηρίωσης καθώς και διαδικτυακού τόπου με την προς επίδειξη πρωτότυπη εφαρμογή.
Ο διαγωνισμός διεξάγεται με μεθοδολογία ανάλογη με εκείνη των Ευρωπαϊκών Βραβείων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (European eGovernment Awards). Η επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού, αποτελούμενη από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα αξιολογήσει και θα βραβεύσει τις καλύτερες ιδέες και πρωτότυπες εφαρμογές που αναδεικνύουν τον ρόλο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη διακυβέρνηση, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και την ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών με αναφορά στον πολίτη, στις επιχειρήσεις και στο κοινωνικό σύνολο.
Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η αξιολόγηση των συμμετοχών και τα οποία πρέπει να αναδεικνύονται με σαφήνεια στις προτάσεις, είναι: καινοτομία, αναμενόμενα οφέλη, εύρος εφαρμογής, επαναχρησιμοποίηση, βιωσιμότητα, ωριμότητα εφαρμογής, καινοτομική χρήση εργαλείων, επιχειρηματική προσέγγιση, συνολική παρουσίαση και τεκμηρίωση. Οι 5 καλύτερες συμμετοχές κάθε κατηγορίας θα επιλεγούν και θα κληθούν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους ενώπιον μελών της επιτροπής, στο 14o Πανελλήνιο Συνέδριο Πληροφορικής (PCI 2010), το οποίο θα διεξαχθεί στις 10-12 Σεπτεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στην Τρίπολη. Στο συνέδριο αυτό, η επιτροπή θα επιλέξει και θα βραβεύσει τις νικήτριες ομάδες.
Όσο για τα έπαθλα, στην κατηγορία Καλύτερης Ιδέας η καλύτερη συμμετοχή θα παραλάβει χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ και περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση της ιδέας της σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Διαλειτουργικότητας. Στην κατηγορία Καλύτερης Εφαρμογής η καλύτερη συμμετοχή θα κερδίσει χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και περαιτέρω ανάπτυξη της εφαρμογής σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας Microsoft. Θα δοθούν, επίσης, στους νικητές εξειδικευμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε τεχνολογίες και πλατφόρμες ανάπτυξης λογισμικού της ORACLE.
Τον διαγωνισμό υποστηρίζουν φορείς της δημόσιας διοίκησης, καθώς και επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της πληροφορικής και των επικοινωνιών, όπως η Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ). Στους χορηγούς περιλαμβάνονται: Το Ελληνικό Κέντρο Διαλειτουργικότητας (Greek Interoperability Centre), το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft (Microsoft Innovation Centre) και η Oracle Ελλάδας (Oracle Greece).