Hμερίδα για τα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα 'Περιφέρειες της Γνώσης, 'Μεταφορές' και 'Ενέργεια'

28.09.2010

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, Εθνικά Σημεία Επαφής για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας της ΕΕ, διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα για τα προγράμματα 'Περιφέρειες της Γνώσης', 'Μεταφορές (συμπ. Αεροναυτικής)' και 'Ενέργεια' του 7ου ΠΠ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου (13.00-16.30), υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην εκδήλωση, θα παρουσιαστούν οι νέες προκηρύξεις των προγραμμάτων, η συμμετοχή των ελληνικών οργανισμών σε προηγούμενες προκηρύξεις, καθώς και δίκτυα που υποστηρίζουν τους ενδιαφερόμενους οργανισμούς στην προετοιμασία και υποβολή επιτυχημένων προτάσεων για χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Το πρόγραμμα 'Περιφέρειες της Γνώσης', με προϋπολογισμό 126 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, αφορά τη συνεργασία ερευνητικών clusters (συσπειρώσεις πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, επιχειρήσεων και περιφερειακών αρχών) με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη. Η φετινή προκήρυξη καλύπτει τον τομέα των Μεταφορών.

Το πρόγραμμα 'Μεταφορές (συμπεριλαμβάνεται η Αεροναυτική)', με προϋπολογισμό 4.160 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, στοχεύει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων, οικολογικότερων πανευρωπαϊκών συστημάτων μεταφορών τα οποία δεν βλάπτουν το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, με βάση τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και προς όφελος των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου.

Το πρόγραμμα 'Ενέργεια', με προϋπολογισμό 2.350 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, στοχεύει στη μετατροπή του υφιστάμενου ενεργειακού συστήματος, που εξαρτάται από ορυκτά καύσιμα, σε αειφόρο σύστημα με βάση διαφοροποιημένες και αυξημένης ενεργειακής απόδοσης πηγές ενέργειας, καθώς και στην αντιμετώπιση προκλήσεων για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την αλλαγή του κλίματος.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν επίσης οι υπηρεσίες που παρέχει το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas στις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία.

Υπηρεσίες του ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο ΠΠ

Το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο αποτελεί το κύριο μέσο χρηματοδότησης με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει δράσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης σε όλους σχεδόν τους επιστημονικούς τομείς για την περίοδο 2007 - 2013. Με συνολικό προϋπολογισμό 53,2 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης στην Ευρώπη.

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τα προγράμματα του 7ου ΠΠ: 'Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών', 'Ενέργεια', 'Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες'), ΙΔΕΕΣ, 'Ερευνητικές Υποδομές', 'Περιφέρειες της Γνώσης' και 'Ερευνητικό Δυναμικό'.

Οι σχετικές υπηρεσίες, που παρέχονται δωρεάν, περιλαμβάνουν τη λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης (http://helpdesk.ekt.gr/fp7), τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με την προετοιμασία των προτάσεων και τον έλεγχο των οικονομικών και τεχνικών στοιχείων, καθώς και την εξεύρεση συνεργατών από όλη την Ευρώπη. Για την έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων λειτουργεί ειδικός δικτυακός τόπος (www.ekt.gr/fp7), εκδίδεται Οδηγός συμμετοχής και αποστέλλονται τακτικά ενημερωτικά δελτία.