Κύκλος ομιλιών για την Ψυχική Υγεία στο ΕΙΕ

Κύκλος ομιλιών με θέμα 'Ψυχική Υγεία: Σύγχρονες προσεγγίσεις - Προβληματισμοί' πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ειδικών μορφωτικών εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο 'Επιστήμης Κοινωνία' του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2010 διαπρεπείς επιστήμονες παρουσιάζουν τις σύγχρονες απόψεις στον τομέα της ειδικότητάς τους, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ψυχικές διαταραχές.

Το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας του ΕΙΕ έχει ξεκινήσει συνεργασία με τη Ειδική Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Επανένταξης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής στην προσπάθειά του να αξιοποιήσει σε θέματα υγείας τις νέες εξελίξεις των βιολογικών ερευνών στη 'Συστημική & Υπολογιστική Βιολογία'. Καρπός της συνεργασίας αυτής, μεταξύ άλλων, είναι και αυτός ο κύκλος ομιλιών που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή της Α΄ και Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΙΒΕΒ και Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Φραγκίσκο Κολίση, 'δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε ότι η ψυχική διαταραχή, που αντανακλά μια κοινωνική παθολογία και είναι αποτέλεσμα των αλληλεπιδράσεων του ψυχο-βιολογικού υποστρώματος και του φυσικού περιβάλλοντος αυξάνεται σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής κρίσης, όπως χαρακτηρίζεται αυτή που ζούμε τώρα. Στο πλαίσιο αυτό η βία στις αναρίθμητες εκφάνσεις της απεικονίζει την ένταση των ψυχο-κοινωνικών συγκρούσεων και έχει γίνει στοιχείο της καθημερινότητας μας, σφραγίζοντας τη ζωή ιδιαίτερα των νέων, που αποτελούν τους πιο ευαίσθητους κοινωνικούς αποδέκτες'.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διακεκριμένοι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: Τι γνωρίζουμε για το πλήθος των ψυχικών διαταραχών, τη βιολογική τους βάση και τις πολλαπλές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας για τη θεραπεία τους; Πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία τους ψυχικά ασθενείς; Τι προσπάθειες γίνονται για την επανένταξή τους; Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη (ώρα 19.30), από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2010 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα)

Παράλληλα με τις ομιλίες, τις ημέρες των εκδηλώσεων (ώρα 18.00 - 19.00) θα πραγματοποιηθούν προβολές επιστημονικών ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το CAID Science & Society Centre.

Οι ομιλίες για την 'Ψυχική Υγεία: Σύγχρονες προσεγγίσεις - Προβληματισμοί' αποτελούν τον τρίτο κύκλο ομιλιών για τη φετινή περίοδο (2009-10), μετά τους κύκλους ομιλιών 'Κοινωνία & Υγεία' και 'Νεοελληνική Μουσική'. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να δείτε στον δικτυακό τόπο του ΕΙΕ