Βραβεία L'OREAL-UNESCO για τρεις Ελληνίδες επιστήμονες

Η Δέσποινα Σανούδου, η Μαρία Κατσικίνη και η Μαριλένα Καμπά βραβεύτηκαν για το επιστημονικό τους έργο με τα Ελληνικά Βραβεία L'OREAL-UNESCO 2007 για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 22 Νοεμβρίου. Στόχος των Βραβείων, που διοργανώνονται για δεύτερη χρονιά, είναι η αναγνώριση ανερχόμενων γυναικών επιστημόνων που έχουν υλοποιήσει υποδειγματική έρευνα στην Ελλάδα στο χώρο των Βιοεπιστημών και των Επιστημών των Υλικών.

Η Δρ Δέσποινα Σανούδου είναι ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και έχει εργαστεί ως λέκτορας στην 4η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστόνης. Μελετά την κληρονομικότητα και τη μοριακή βάση καρδιαγγειακών παθήσεων και παθήσεων του μυϊκού συστήματος. Στόχος της έρευνάς της είναι ο προσδιορισμός των μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στην εμφάνιση και εξέλιξη των παθήσεων αυτών και η ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μεθόδων.

Η Δρ Μαρία Κατσικίνη είναι λέκτορας στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Hahn Meitner Institut του Βερολίνου. Μελετά υλικά με φασματοσκοπικές τεχνικές που στηρίζονται στην αλληλεπίδραση του φωτός, ορατού και ακτινών Χ (ακτινοβολία Σύγχροτρον) με την ύλη. Ειδικότερα, μελετά τη δομή των υλικών σε ατομική κλίμακα και τις μεταβολές της σε σχέση με τις συνθήκες ανάπτυξης και κατεργασίας. Έχει επίσης ασχοληθεί με τη μελέτη αδρανοποιημένων βιομηχανικών αποβλήτων.

Η Δρ Μαριλένα Καμπά είναι διδάκτωρ της Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου εξακολουθεί να εργάζεται μέχρι σήμερα. Μελετά τη βιολογία του καρκίνου σε κυτταρικό επίπεδο και, ειδικότερα, τους μηχανισμούς δράσης των ορμονών σε ορμονοευαίσθητα νεοπλάσματα, όπως ο καρκίνος του μαστού και τους προστάτη. Το ερευνητικό της έργο καλύπτει επίσης τις αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες) των φυτικών τροφών και την αλληλεπίδρασή τους με τις ορμόνες.

Οι τρεις επιστήμονες διακρίθηκαν μεταξύ των 45 Ελληνίδων που υπέβαλαν τις υποψηφιότητές τους στον εθνικό διαγωνισμό για τα Βραβεία L'OREAL-UNESCO 2007. Η αξιολόγηση έγινε από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον Καθηγητή Βιομηχανικής Χημείας Νίκο Χατζηχρηστίδη. Η τιμητική διάκριση συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 10.000 ευρώ το καθένα

Σημειώνεται πως τα Ελληνικά Βραβεία αποτελούν μέρος του διεθνούς προγράμματος L'OREAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1998 και παρέχει, σε ετήσια βάση, βραβεία και υποτροφίες σε άριστες επιστήμονες. Μέχρι σήμερα έχουν τιμηθεί 47 κορυφαίες γυναίκες επιστήμονες και 105 Υπότροφοι από 62 χώρες.