Στις 19 Νοεμβρίου εγκαινιάστηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών η ανακαινισμένη 'μιντιαθήκη' Octave-Merlier. Οι εγκαταστάσεις της καταλαμβάνουν τον τρίτο όροφο του Ινστιτούτου, με θέα στην Ακρόπολη. Η βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών πρωτοδημιουργήθηκε το 1914. Σήμερα, οι συλλογές της περιλαμβάνουν 55.000 τίτλους βιβλίων, περιοδικών και πολυμέσων (CD, CD-ROM, DVD και VHS) και έχει περίπου 3.000 συνδρομητές. H 'μιντιαθήκη' είναι ανοιχτή στο κοινό η επί τόπου ανάγνωση είναι ελεύθερη και δωρεάν, ενώ για το δανεισμό απαιτείται η έκδοση κάρτας μέλους.
Στις υπηρεσίες της 'μιντιαθήκης' περιλαμβάνονται:
- Ηλεκτρονικός κατάλογος, προσβάσιμος online μέσω της ιστοσελίδας του Γαλλικού Ινστιτούτου και επί τόπου, μέσω των τεσσάρων Η/Υ που βρίσκονται στην αίθουσα του αναγνωστηρίου.
- Διοργάνωση επισκέψεων και εκδηλώσεων για μαθητές, φοιτητές και οργανισμούς.
- Λειτουργία κέντρου πληροφόρησης για τη σύγχρονη Γαλλία, το οποίο αποτελεί παράρτημα του Maison de la France και διαθέτει τουριστικά φυλλάδια και άλλες πληροφορίες, ενώ οργανώνει ένα πρόγραμμα διαφόρων δράσεων σε σχολεία, σε συνεργασία με τα τμήματα του Γαλλικού Ινστιτούτου (επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό).
- Δανεισμός εντύπων από βιβλιοθήκες στη Γαλλία, μέσω διαδανεισμού.
- Φωτοτυπικό μηχάνημα που λειτουργεί με κάρτες.
Οι περισσότεροι τίτλοι στη συλλογή της 'μιντιαθήκης' είναι γαλλόφωνοι, αλλά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται και τμήμα γαλλικών βιβλίων μεταφρασμένων στα ελληνικά, καθώς και μια συλλογή από γαλλικές ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους. Η 'μιντιαθήκη' διαθέτει επίσης και ειδικά διαμορφωμένο παιδικό τμήμα καθώς και τηλεόραση και ακουστικά για την επιτόπια χρήση των πολυμέσων.
Η Γαλλία διαθέτει ένα δίκτυο περίπου 400 'μιντιαθηκών'-κέντρων πληροφόρησης για τη Γαλλία σε γαλλικά μορφωτικά ιδρύματα, με περισσότερα από 400.000 νέα μέλη κάθε χρόνο. Οι 'μιντιαθήκες' αποτελούν εργαλείο της πολιτικής για τη διάδοση του γαλλικού βιβλίου, την πληροφόρηση του κοινού για τη Γαλλία, την συμπληρωματική υποστήριξη της διδασκαλίας των γαλλικών, τη συμπλήρωση του πολιτιστικού προγράμματος του Ινστιτούτου και την ανάπτυξη συνεργασιών με τα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα των χωρών στις οποίες λειτουργούν.