Ασφαλείς θαλάσσιες μεταφορές και άνετες μετακινήσεις επιβατών υπόσχεται ένα νέο καινοτόμο σύστημα που συνδυάζει ατμοσφαιρικά και κυματικά δεδομένα για αξιόπιστες και λεπτομερείς προγνώσεις στις παράκτιες περιοχές. Πρόκειται για το σύστημα ΕΣΠΕΝ (Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σύστημα Παρακολούθησης και Πρόγνωσης κυματισμών με Εφαρμογές στην Ελληνική Ναυσιπλοΐα), το οποίο αναπτύσσεται στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος με συντονιστή το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα').
Το ΕΣΠΕΝ προειδοποιεί για επικίνδυνα κυματικά και καιρικά φαινόμενα στις παράκτιες περιοχές, ενώ παρέχει τη μεθοδολογία, τα επιστημονικά μέσα και τα τεχνολογικά εργαλεία για την εκτίμηση κινδύνου των πλοίων σε δεδομένες καταστάσεις θάλασσας, την αξιολόγηση της ικανότητάς τους να ανταπεξέλθουν στις καιρικές συνθήκες και τον εξορθολογισμό των αποφάσεων σχετικά με την απαγόρευση του απόπλου των πλοίων.
Οι προγνώσεις είναι υψηλής χωρικής και χρονικής ανάλυσης. Το σύστημα βασίζεται σε δίκτυο κυματογράφων που λειτουργούν σε διάφορα σημεία των ελληνικών θαλασσών και έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν σε βάση δεδομένων του ΕΛΚΕΘΕ, σε πραγματικό χρόνο, κυματικά δεδομένα και προγνωστικά ανέμου και κατάστασης της θάλασσας για τις παράκτιες περιοχές όσο και για την ανοικτή θάλασσα.
Το ΕΛΚΕΘΕ θα διαβιβάζει τις πληροφορίες αυτές, μέσω ενός τηλεπικοινωνιακού κέντρου, στους φορείς που είναι αρμόδιοι για την απαγόρευση του απόπλου, δηλαδή στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Επιπλέον θα δημοσιεύει τα προγνωστικά σε δικτυακή πύλη, σε απλή και φιλική μορφή, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται δημόσιοι φορείς (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λιμεναρχεία, κ.ά.), πλοία που βρίσκονται εν πλω, ναυτιλιακές εταιρίες, ιστιοπλόοι και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, ενώσεις αλιέων, ναυταθλητικοί όμιλοι, ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, κατασκευαστικές εταιρείες, κ.λπ.
Το σύστημα αναμένεται να βελτιώσει την επιχειρησιακή ικανότητα της ελληνικής ναυσιπλοΐας, καθώς παρέχει έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες για τις ελληνικές θάλασσες που παρουσιάζουν ιδιαίτερες ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες στο κυματικό δυναμικό τους.
Σημειώνεται πως, εκτός από το ΕΛΚΕΘΕ, στο έργο συμμετέχουν η ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΕΒΕ, η ΑΝΚΟ ΑΕ, ο Ελληνικός Νηογνώμονας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών), το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων & Εφαρμογών, η ΤΥΠΟΣ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ, η Βlue Star Ferries S.A., η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (YEN).