Europlanet: Εκδηλώσεις και διαγωνισμός για μια 'πολύ διαστημική χρονιά!'

28.09.2007

Στις 4 Οκτωβρίου 2007 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εκτόξευση του Σοβιετικού δορυφόρου Sputnik, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης, ενώ στις 15 του ίδιου μήνα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την εκτόξευση του διαστημόπλοιου Cassini-Huygens σε μια αποστολή για την εξερεύνηση του Κρόνου και του Τιτάνα. Με αφορμή τον διπλό αυτό εορτασμό, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πλανητολόγων Europlanet οργανώνει σειρά εκδηλώσεων, καθώς και έναν μεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, για αυτό που αποκαλεί 'μια πολύ διαστημική χρονιά'.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, οι οποίες πραγματοποιούνται από 1 έως 15 Οκτωβρίου, θα δοθούν θεατρικές/μουσικές παραστάσεις με θέμα τους πλανήτες, την εξερεύνηση του διαστήματος και γενικότερα την επιστήμη, καθώς και σχετικές διαλέξεις σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Επιπλέον, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις γ-αστρονομίας, ενός πρωτότυπου τρόπου ανακάλυψης του ηλιακού μας συστήματος.

Στην Ελλάδα θα διοργανωθούν, μεταξύ άλλων, έκθεση αστροφωτογραφίας στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, ανοιχτές συζητήσεις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus και 'Βραδιά Astroparty', από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας (ΟΦΑ) στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, το Europlanet οργανώνει ένα μεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, που απευθύνεται σε ερασιτέχνες αστρονόμους (καλύτερη φωτογραφία ουρανίων σωμάτων του Ηλιακού μας Συστήματος), παιδιά ηλικίας 6 ως 12 χρόνων (καλύτερο σχέδιο/ζωγραφική ουρανίων σωμάτων του Ηλιακού μας Συστήματος) και καλλιτέχνες (καλύτερη καλλιτεχνική δημιουργία αφιερωμένη στο Ηλιακό μας Σύστημα). Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό θα κατατεθούν έως τις 31 Οκτωβρίου 2007. Θα βραβευθούν νικητές σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι Έλληνες νικητές θα βραβευθούν σε ειδική τελετή στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, στις 27 Νοεμβρίου 2007 και οι πανευρωπαϊκοί νικητές θα ανακοινωθούν στις 18 Δεκεμβρίου 2007, ημέρα της τέταρτης επετείου της άφιξης του Mars Express στον Aρη και της κοντινότερης προσέγγισης του Aρη στη Γη.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, αντιπρόσωπο Outreach του Europlanet στην Ελλάδα και Εθνικό Σημείο Επαφής:

Δρ Ελένη Χατζηχρήστου
Επιστημονική Συνεργάτις Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής Εθνικoύ Αστεροσκοπείου Αθηνών
Τηλ: 210 3836304, 6972235681
Email: echatz@astro.noa.gr