Ολοκληρώθηκε πρόσφατα το ευρωπαϊκό έργο SEED-REG ('Development of specific regional policies through the analysis of early-stage financing opportunities for innovative start-ups and spin-offs') που υλοποιήθηκε στo πλαίσιo της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG IIIC East. Στο έργο, στόχος του οποίου ήταν η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των περιφερειακών πολιτικών και των εργαλείων χρηματοδότησης εκκίνησης για καινοτομικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, συμμετείχε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης-ΕΚΕΤΑ (Κεντρική Μακεδονία), καθώς και υπηρεσίες περιφερειακής ανάπτυξης και κέντρα στήριξης καινοτομικής επιχειρηματικότητας από πέντε ακόμη ευρωπαϊκές περιφέρειες (Βρανδεμβούργο, Σλοβενία, Κεντρική Βοημία, Κεντρική και Δυτική Ουγγαρία).
Η δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος βασισμένου στην καινοτομία θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Η ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων βασίζεται πρωτίστως στην αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται από ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Προκειμένου να μετουσιωθούν τα ερευνητικά αποτελέσματα σε πρακτικές εφαρμογές, χρειάζονται αποτελεσματικοί μηχανισμοί ενθάρρυνσης και χρηματοδοτικής στήριξης ιδιαίτερα κατά τα κρίσιμα πρώτα στάδια ανάπτυξης.
Παρά την αναγκαιότητά τους όμως, τα εργαλεία χρηματοδότησης αρχικού σταδίου εξακολουθούν να είναι περιορισμένα και μειωμένης αποτελεσματικότητας, ιδιαίτερα για τα λιγότερο αναπτυγμένα καθώς και για τα νέα κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς αυτά διακρίνονται ακόμη από χαμηλά επίπεδα επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων υψηλού κινδύνου.
Στο πλαίσιο του έργου SEED-REG αναλύθηκε η υφιστάμενη κατάσταση σε κάθε εμπλεκόμενη περιφέρεια, συλλέχθηκαν και αξιολογήθηκαν 21 καλές πρακτικές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με την υποστήριξη καινοτόμων εγχειρημάτων και δημιουργήθηκε ένα «μοντέλο χρηματοδότησης αρχικού σταδίου» (early stage financing model strategy). Το μοντέλο αυτό αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων μηχανισμών χρηματοδότησης αρχικού σταδίου, προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία περιφερειακών ταμείων κεφαλαίων σποράς και μηχανισμών χρηματοδότησης της καινοτομίας με στόχο την εμπορική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και την ανάληψη καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ανάπτυξη Spin-offs).
Οι προτεινόμενοι μηχανισμοί καλύπτουν ένα εύρος χρηματοδοτικών αναγκών αρχικού σταδίου ανάπτυξης από την κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων μέχρι τις πρώτες πωλήσεις. Τα μοντέλα που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος συμπλέκουν δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια και προβλέπουν τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την υλοποίηση αποτελεσματικών παρεμβάσεων.
Ο αντίκτυπος του έργου στις περιφέρειες που συμμετείχαν σε αυτό υπήρξε θετικός. Ήδη, σε τρεις από τις περιφέρειες αυτές (Σλοβενία, Κεντρική και Δυτική Ουγγαρία) δρομολογούνται διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία δικτύων Business Angels και περιφερειακών ταμείων κεφαλαίων σποράς στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας JEREMIE, ενώ σε όλες προωθείται η περαιτέρω διερεύνηση ανάπτυξης εργαλείων στήριξης πρώιμου σταδίου (pre-seed) στα πλαίσια συναφών περιφερειακών πρωτοβουλιών.