Τον Σεπτέμβριο του 2007, οι 191 χώρες που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για την προστασία του όζοντος γιορτάζουν τα 20 χρόνια της πιο επιτυχημένης διεθνούς συμφωνίας για το περιβάλλον. Οι εορταστικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται στο Μόντρεαλ, προβάλουν τα σημαντικά επιτεύγματα του Πρωτοκόλλου, όπως είναι η σταδιακή κατάργηση περίπου του 95% των ουσιών που καταστρέφουν το όζον.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν συμβάλει σημαντικά στην επιτυχία του Πρωτοκόλλου, με την απαγόρευση της επιβλαβούς για το όζον ουσίας CFC, τη σταδιακή κατάργηση των υδροχλωροφθορανθράκων (HCFC) και της χρήσης του μεθυλοβρωμιδίου ως φυτοφαρμάκου. Προχωρώντας πέρα από τις ελάχιστες απαιτήσεις του Πρωτοκόλλου, η ΕΕ προωθεί την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων, ασφαλέστερων για την ανθρώπινη υγεία και για το οικοσύστημα.
Ο Επίτροπος για το περιβάλλον, κ. Σταύρος Δήμας, δήλωσε: 'Η αποτελεσματική προσέγγιση την οποία υιοθέτησε ενωμένη η διεθνής κοινότητα για να καταπολεμήσει την καταστροφή του όζοντος καταδεικνύει ότι όταν υπάρχει η βούληση για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων ο πλανήτης ωφελείται σημαντικά. Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ αποδείχθηκε μια ουσιαστική και δυναμική συμφωνία τα τελευταία είκοσι χρόνια. Συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσει να εξελίσσεται για να ανταποκρίνεται με αξιοπιστία στις μελλοντικές προκλήσεις. Είναι όμως σημαντικό να εντείνει τις προσπάθειές της η διεθνής κοινότητα για την επίσπευση των ημερομηνιών σταδιακής κατάργησης επικίνδυνων ουσιών όπως οι υδροχλωροφθοράνθρακες (HCFC), με παράλληλη εξασφάλιση της αντικατάστασής τους από εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το όζον και το κλίμα. Η ΕΕ έχει ήδη κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και θα στηρίξει όποιο άλλο συμβαλλόμενο μέρος επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της'.
Οι προσπάθειες αυτές έχουν ελαττώσει την πίεση που ασκείται στο κλίμα. Ωστόσο, οι 'τρύπες του όζοντος' που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο του 2006 πάνω από την Ανταρκτική και την Ευρώπη ήταν οι μεγαλύτερες στα χρονικά, ενώ από τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εκτιμήσεις προκύπτει ότι το όζον της Ανταρκτικής δε θα επανέλθει στα προ του 1980 επίπεδα πριν από το 2060-2075. Με δεδομένα αυτά τα στοιχεία, γίνεται φανερό ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει όχι μόνο να διασφαλίσει την τήρηση των ήδη ανειλημμένων δεσμεύσεων, αλλά και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σημειώνεται ότι από 23 έως 26 Σεπτεμβρίου 2007 πραγματοποιείται στην Αθήνα επιστημονικό συμπόσιο με θέμα 'Η αραίωση του προστατευτικού στρώματος του όζοντος'. Στην εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώνεται από την Ακαδημία Αθηνών, το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τη Διεθνή Επιτροπή Οζοντος, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, θα συμμετέχουν περισσότεροι από 200 επιφανείς επιστήμονες και ακαδημαϊκοί από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και τρεις νομπελίστες, οι καθηγητές κκ. Paul J. Crutzen, Mario Molina και Sherwood Rowland. Τα συμπεράσματα του συμποσίου θα ανακοινωθούν την τελευταία ημέρα των εργασιών και θα χρησιμοποιηθούν στις επόμενες αναθεωρήσεις του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.