Εκδηλώσεις που φιλοδοξούν να φέρουν πιο κοντά ερευνητές και ευρύ κοινό διοργανώνονται στις 28 Σεπτεμβρίου 2007 σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 'Βραδιά Ερευνητών'. Στην Ελλάδα, εκδηλώσεις με ευρεία θεματολογία διοργανώνονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, το Βόλο, την Πάτρα και την Κρήτη. Στόχος είναι να αλλάξει η στερεότυπη εικόνα του ερευνητή και να καταδειχθεί ότι η έρευνα, πέρα από ένα συναρπαστικό και ενδιαφέρον επάγγελμα, αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και προόδου για την κοινωνία.
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με θέμα τις τέχνες, τις τεχνικές και τα επαγγέλματα του παρελθόντος μέσα από τα μάτια των ερευνητών. Εκθέσεις, εκδηλώσεις και εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα στους παρακάτω χώρους:
- Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών: οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν σε αναπαράσταση τα εργαστήρια ενός ζωγράφου κι ενός γραφέα του Βυζαντίου και ειδικοί ερευνητές θα μοιραστούν μαζί τους τις γνώσεις που αποκομίζουν μελετώντας αυτά τα επαγγέλματα, τις δυσκολίες αλλά και τη γοητεία της δουλειάς τους. Η έκθεση θα πλαισιώνεται από αφίσες και ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν τους ερευνητές στους χώρους εργασίας τους -εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες μουσείων κ.λπ.- καταγράφοντας στιγμές της επαγγελματικής τους ζωής. Στον ίδιο χώρο θα εκτεθούν τα έργα των μαθητών που θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα 'Ζωγραφίστε έναν ερευνητή'.
- Βυζαντινό Μουσείο: οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν ζωντανά το στήσιμο μιας έκθεσης με θέμα τα βυζαντινά χειρόγραφα, ενώ επιμελητές, συντηρητές και ερευνητές θα τους εξηγούν την ιστορία του κάθε βιβλίου. Για τα παιδιά θα οργανωθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο θα μπορέσουν να αγγίξουν και να πειραματιστούν με τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιεί ένας ζωγράφος κι ένας γραφέας και να καταλάβουν έτσι τα στάδια παραγωγής ενός χειρογράφου.
- Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: μια μοναδική εξερεύνηση στο νυχτερινό ουρανό θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στο Θησείο, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία των ερευνητών και υπό την καθοδήγηση του Δρα Ευθύμιου Νικολαΐδη, ειδικού ερευνητή της ιστορίας των επιστημών. Θα ανακαλύψουν τη σχέση των αστερισμών και πλανητών με την αρχαία ελληνική μυθολογία, καθώς και το επάγγελμα του αστρονόμου ανά τους αιώνες.
- Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη): το κοινό θα ξεναγηθεί στα εργαστήρια συντήρησης κεραμικής και χειρογράφων και, σε μια ειδική παρουσίαση, θα παρακολουθήσει μια ανασκόπηση της πορείας και των δραστηριοτήτων του μουσείου, το οποίο ανακηρύχτηκε «Καλύτερο Μουσείο της Ευρώπης για το 2005». Ειδικοί συντηρητές θα ενημερώσουν τους επισκέπτες για τα υλικά, τις τεχνικές και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, ερευνητές και προσωπικό θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν οι ίδιοι κεραμικά χειροτεχνήματα και χειρόγραφα.
- Μεσαιωνικό κάστρο Ιωαννίνων: οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στο κάστρο από τη διευθύντρια της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δρα Βαρβάρα Παπαδοπούλου. Το Βυζαντινό Μουσείο θα ανοίξει για μια νυχτερινή περιήγηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενώ στην πτέρυγα του μουσείου που είναι αφιερωμένη στην αργυροχρυσοχοΐα και μεταλλουργία οι σύγχρονοι τεχνίτες της πόλης θα προσκληθούν σε ειδική παρουσίαση, με σκοπό να εμπνευστούν από τα υλικά, τις τεχνικές και την αισθητική του παρελθόντος.
Επιπλέον, Βραδιά Ερευνητών με θέμα την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση διοργανώνεται από το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αθηνών και το Σύλλογο Ελλήνων Ωκεανογράφων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην παραλία Ελευσίνας, στο χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου. Με σύνθημα 'Σώζοντας τον Πλανήτη', ερευνητές θα παρουσιάσουν τις επιστήμες του περιβάλλοντος με σκοπό να δείξουν ότι όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε σε ένα καλύτερο και καθαρότερο κόσμο.
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης συντονίζει επίσης τρεις εκδηλώσεις στο Βόλο, την Πάτρα και την Κρήτη:
- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος): Εκδήλωση αφιερωμένη στο ζωγράφο Giorgio de Chirico διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θα παρουσιαστούν έργα του διάσημου ζωγράφου και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο επηρεάστηκε η καλλιτεχνική του πορεία από τον πατέρα του, Evaristo de Chirico, που ως μηχανικός ανέλαβε το σχεδιασμό και την κατασκευή των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων το 1881 και του περίφημου τρένου του Πηλίου με την ξακουστή πεντάτοξη γέφυρα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έχουν προσκληθεί και φίλοι του Giorgio de Chirico οι οποίοι θα μιλήσουν για την προσωπική του ζωή και θα εκθέσουν πρωτότυπα έργα του.
- Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (Κρήτη): Η εκδήλωση στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για τον τρόπο που χρησιμοποιείται η τεχνολογία (όπως υπολογιστές, ρομποτικές διατάξεις, ραντάρ και λέιζερ) στη μελέτη, κατανόηση και προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η βραδιά θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παρουσίαση καινοτόμων προϊόντων και την επίδειξη νέων τεχνολογιών που έχουν αναπτυχθεί στα Εργαστήρια του ΙΤΕ και σχετίζονται με τον πολιτισμό, με τη βοήθεια και την άμεση συμμετοχή του κοινού.
- Πανεπιστήμιο Πατρών: Μια καλλιτεχνική ομάδα που αποτελείται από ανερχόμενους και καταξιωμένους τοπικούς καλλιτέχνες θα αναδείξει τον συνδυασμό της τέχνης και της τεχνολογίας. Μέλη του πανεπιστημιακού προσωπικού θα εκθέσουν έργα τους (φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής) σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην κεντρική πλατεία Γεωργίου Α' της πόλης των Πατρών.
Στην ιστοσελίδα του προγράμματος, www.researchers-night.gr, υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις αλλά και η δυνατότητα συνομιλίας μεταξύ ερευνητών και κοινού, ώστε να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας που θα διατηρηθεί και μετά το πέρας των εκδηλώσεων.