Ερευνητές και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών συναντήθηκαν στη διημερίδα με θέμα 'Επιχειρηματικότητα & ΤΠΕ' που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, σε συνεργασία με την Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΕΜηΠΕΕ), στις 19-20 Ιουνίου 2007, στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν προγράμματα χρηματοδότησης για την έρευνα στις ΤΠΕ, πανευρωπαϊκά δίκτυα που προωθούν τις συνεργασίες στον κλάδο, στατιστικά στοιχεία για την ελληνική επιχειρηματικότητα στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, καθώς και επιτυχημένα παραδείγματα εταιρειών, με εκπροσώπηση spin-off, cluster, τεχνολογικής πλατφόρμας, κ.λπ.
Την πρώτη ημέρα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Α. Λυμπέρης παρουσίασε τη δεύτερη προκήρυξη του δημοφιλούς προγράμματος 'Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ICT)' (7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο), με προϋπολογισμό 477 εκατ. ευρώ και καταληκτική ημερομηνία την 9η Οκτωβρίου 2007.
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας παρουσιάστηκαν και άλλα προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη των ΤΠΕ, όπως το 'ICT Policy Support Programme' (Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία) και το πρόγραμμα 'Έρευνα προς όφελος των ΜΜΕ'
Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε θέματα επιχειρηματικότητας των ΤΠΕ. Ο Δρ Κ. Ανδρόπουλος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε τη σημασία των ΤΠΕ και του e-business για την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, πως ο τομέας των ΤΠΕ υπερβαίνει το 5% του ΑΕΠ και το 3,4% της εργασίας στην ΕΕ, ενώ τόνισε την ανάγκη για επενδύσεις στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.
Η Δρ Δ. Τωμαδάκη, από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, παρουσίασε τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στις ΤΠΕ, με οφέλη όπως η ταχύτερη και καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, η υλοποίηση των έργων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του ιδιωτικού τομέα, και η προώθηση της καινοτομίας. Υπογράμμισε πως το νομικό πλαίσιο για τις ΣΔΙΤ θα πρέπει να συνοδευτεί από επιμέρους ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν και θα επιτρέψουν την υλοποίηση ποιοτικών έργων, προς όφελος της επιχειρηματικότητας. Ο Δρ Ν. Κάκαρης, Γενικός Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ, παρουσίασε τις πρόσφατες μελέτες για τους δείκτες eEurope που αφορούν τις επιχειρήσεις και τις ΤΠΕ, την ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα και την ευρυζωνικότητα.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις ελληνικών επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών για τις ΤΠΕ, όπως: η spin-off εταιρεία Forthnet ΑΕ, η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών HTCI, η Ένωση Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών ΕΝΕΒΗ, η πλατφόρμα ENIAC, η εταιρεία SYSTEMA TECHNOLOGIES, το έργο EuropeforAll.com και η εταιρεία EWORX A.E., η Ιntrasoft International και το πρόγραμμα ELLECTRA, και οι εταιρείες ΖΕΝΟΝ Α.Ε. Automation Technologies και Singular Logic A.E.
Οι εισηγήσεις της διημερίδας, βίντεο και φωτογραφίες είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.