Από τις 29 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου πραγματοποιείται, για τρίτη συνεχή χρονιά, η 'Έκθεση Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας', στην Αθήνα (Ζάππειο Μέγαρο). Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο την ανάδειξη του επιστημονικού έργου των Ελλήνων ερευνητών, καθώς και την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας.
Η Έκθεση φιλοξενεί 34 ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν διαδραστικά, στο ευρύ κοινό, τα τελευταία επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματά τους. Καλύπτονται διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως η Υγεία, η Βιοτεχνολογία, ο Πολιτισμός, το Θαλάσσιο Περιβάλλον, οι Μεταφορές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Πληροφορική, οι Τηλεπικοινωνίες, κ.ά..
Το κοινό έχει επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ημερίδες και συζητήσεις που διοργανώνονται καθημερινά, σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ερευνητών. Οι ημερίδες αφορούν τόσο επιστημονικά θέματα, όπως η δυσλεξία και οι μαθησιακές δυσκολίες, όσο και ζητήματα πολιτικής όπως η Πράσινη Βίβλος για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις με δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογίας, κ.λπ.
Στην Έκθεση συμμετέχει και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), με περίπτερο όπου παρουσιάζονται οι καινοτόμες δράσεις και τα ερευνητικά προγράμματα των Ινστιτούτων του και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Επιπλέον, διοργανώνει επιστημονικά δρώμενα και εργαστήρια για όσους θέλουν να ανακαλύψουν, με δημιουργικό τρόπο, τις εφαρμογές της Βιολογίας, της Φυσικής και της Χημείας στην καθημερινή ζωή.
Συγκεκριμένα, στις 30 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, πειράματα και συναντήσεις ζωγραφικής, για παιδιά ηλικίας 9-15 ετών, με θέματα: 'Ουράνιο Τόξο και Φυσική', 'Υγρό Αζωτο: Ένα πολύ κρρρρρρύο υγρό', 'DNA: Το βιβλίο της ζωής' και 'Ταξιδεύοντας με μια πρωτεΐνη'. Τα παιδιά θα πειραματιστούν με την πόλωση του φωτός, τον ήχο, τη λειτουργία του μαγνήτη, το DNA, κ.ά.
Την Τετάρτη 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί επίσης εκδήλωση του Δικτύου Γυναικών Ερευνητριών 'Περικτιόνη', έργο στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης με τη χαρτογράφηση των Ελληνίδων ερευνητριών που απασχολούνται σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του Δημόσιου Τομέα.
Η Έκθεση θα παραμένει ανοικτή για το κοινό, καθημερινά, από 10 π.μ. έως 7 μ.μ.