Το Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) διοργανώνει τον πρώτο θεματικό κύκλο κατάρτισης του προγράμματος επιμόρφωσης ΠΡΟΤΗΠΑ ('Προηγμένες Τεχνολογίες και Τεχνικές Τηλεπισκόπησης για την Παρακολούθηση και Προστασία Δασικών και άλλων Χερσαίων Οικοσυστημάτων'), με τίτλο 'Φυσικές Αρχές Τηλεπισκόπησης και Τεχνολογίες Τηλεπισκόπησης'. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του ΕΑΑ στον Λόφο Κουφού, Μεταξά & Βασ. Παύλου, Πεντέλη, από 21 έως 30 Μαϊου 2007.
Το δίκτυο ΠΡΟΤΗΠΑ υποστηρίζεται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, στo πλαίσιo της δράσης 'Ανθρώπινα Δίκτυα Ερευνητικής και Τεχνολογικής Επιμόρφωσης - Β' Κύκλος'. Ανάδοχος φορέας για την οργάνωση και υλοποίησή του είναι το ΙΔΕΤ, ενώ συμμετέχουν άλλοι 10 φορείς-μέλη. Κύριος στόχος του δικτύου είναι η επιμόρφωση, η εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, στελεχών δημοσίων φορέων καθώς και στελεχών ιδιωτικών επιχειρήσεων σε σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνικές αιχμής στο πεδίο της τηλεπισκόπησης. Στοχεύει επίσης στην ενημέρωση των μελών του δικτύου σε θέματα αιχμής από ξένους επιστήμονες διεθνούς κύρους και στην αλληλοενημέρωση για τις ερευνητικές δραστηριότητες τους. Τέλος, σημαντική θα είναι η προσπάθεια για την διάχυση των αποτελεσμάτων τόσο στην υπόλοιπη ερευνητική κοινότητα όσο και στο ευρύ κοινό.
Τα σεμινάρια του 1ου κύκλου του προγράμματος θα περιλαμβάνουν θεωρητικό και πρακτικό μέρος στις ενότητες: Φυσικές Αρχές Τηλεπισκόπησης, Δορυφορικές Πλατφόρμες, Οπτικοί Δέκτες, Ραντάρ Συνθετικού Ανοίγματος (SAR), Υπερφασματική Απεικόνιση, LIDAR. Στους εκπαιδευτές, που προέρχονται από το ΙΔΕΤ και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβάνονται και δύο διακεκριμένοι εκπαιδευτές από το εξωτερικό: ο κ. Menas Kafatos, Professor of Interdisciplinary Science και Director of the Center for Earth Observing and Space Research στο George Mason University των ΗΠΑ και ο κ. Achim Roth, ερευνητής του German Remote Sensing Data Center του εθνικού οργανισμού αεροδιαστημικής έρευνας της Γερμανίας DLR.
Για τη συμμετοχή, που είναι δωρεάν, προαπαιτούνται: πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ συναφούς κατεύθυνσης, επιστημονικό ενδιαφέρον για το γνωστικό αντικείμενο του σεμιναρίου και καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Αιτήσεις συμμετοχής και βιογραφικά σημειώματα υποβάλλονται έως τις 16 Μαΐου μέσω της ιστοσελίδας: http://www.space.noa.gr/protipa. Θα γίνουν δεκτοί, κατόπιν επιλογής, μέχρι 14 καταρτιζόμενοι.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το ΙΔΕΤ (Βασίλης Αμοιρίδης, τηλ.: 210 8109116, fax: 210 6138343, e-mail: vamoir@space.noa.gr).
Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας. Θα διαρκέσει δέκα ημέρες (2-13 Ιουλίου 2007) και θα συμπεριλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Κατά τη διάρκειά του θα παρουσιαστούν παλαιότεροι και σύγχρονοι δορυφόροι τηλεπισκόπησης και διάφοροι δέκτες. Θα λάβουν μέρος ως εκπαιδευτές επιστήμονες από το ΑΠΘ καθώς και δύο διακεκριμένοι επιστήμονες από το εξωτερικό: ο δρ Γιάννης Αντωνιάδης, Διευθυντής του Τομέα Remote Sensing Technology της BAE Systems, ΗΠΑ, και ο δρ Achim Roth, ερευνητής του German Remote Sensing Data Center του εθνικού οργανισμού αεροδιαστημικής έρευνας της Γερμανίας DLR. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το δεύτερο κύκλο του προγράμματος ΠΡΟΤΗΠΑ λήγει στις 15 Ιουνίου 2007.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δεύτερο κύκλο επικοινωνήστε με το ΑΠΘ (Δρ Μαριλίζα Κουκουλή, τηλ: 2310 998049, fax: 2310 998090, e-mail: mariliza@auth.gr).