Το νέο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της ΕΕ, με συνολικό προϋπολογισμό 53,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, παρουσιάστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών, με την υποστήριξη και τη συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τα ευρωπαϊκά Προγράμματα Πλαίσιο, στις 2 Νοεμβρίου 2006, στην Πάτρα.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ερευνητικές περιοχές, τα μέσα υλοποίησης και τους κανόνες οικονομικής συμμετοχής στο 7ο ΠΠ.
Στο χαιρετισμό τους, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών καθ. Σταύρος Κουμπιάς και ο αντιπρύτανης καθ. Β. Αναστασόπουλος αναφέρθηκαν στο σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα πανεπιστήμια στην ευρωπαϊκή έρευνα, αξιοποιώντας τα Προγράμματα Πλαίσιο για τη ανεύρεση χρηματοδότησης και συνεργατών από όλο τον κόσμο. Τόνισαν, δε, πως η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Πανεπιστημίου για την ενίσχυση της ποσοτικής και ποιοτικής συμμετοχής του στο 7ο ΠΠ που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία του νέου Γραφείου για Ευρωπαϊκά Προγράμματα της Επιτροπής Ερευνών.
Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ Χ. Βασιλάκος από τη Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, ο οποίος παρουσίασε τους βασικούς άξονες του 7ου ΠΠ, καθώς και το ειδικό πρόγραμμα 'Συνεργασία' που δίνει τη δυνατότητα σε πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε διακρατικές ερευνητικές συνεργασίες, τεχνολογικές πλατφόρμες, από κοινού τεχνολογικές πρωτοβουλίες, δράσεις για το συντονισμό μη κοινοτικών ερευνητικών προγραμμάτων και πρωτοβουλίες διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας.
Οι εκπρόσωποι του ΕΚΤ παρουσίασαν το νέο πρόγραμμα 'Ιδέες' για την ενίσχυση της έρευνας αιχμής σε όλα τα επιστημονικά πεδία, το πρόγραμμα κινητικότητας 'Ανθρωποι' (Δράσεις Marie Curie) και το πρόγραμμα 'Ικανότητες' που περιλαμβάνει δράσεις για την ανάπτυξη και αξιοποίηση ερευνητικών υποδομών, την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη διαμόρφωση Περιφερειών γνώσης, την ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού, τη σύνδεση επιστήμης και κοινωνίας, τη συνεκτική ανάπτυξη των πολιτικών έρευνας, καθώς και τη διεθνή συνεργασία σε τομείς έρευνας και τεχνολογίας. Παρουσιάστηκαν επίσης οικονομικά και νομικά θέματα του Προγράμματος Πλαίσιο.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες ενημέρωσης και υποστήριξης του ΕΚΤ για την προετοιμασία και υποβολή προτάσεων, την ανεύρεση συνεργατών μέσα από τα πανευρωπαϊκά δίκτυα στα οποία συμμετέχει ή/και συντονίζει, τη διαμόρφωση κοινοπρακτικών συμφωνιών και την αντιμετώπιση οικονομικών και νομικών ζητημάτων που προκύπτουν κατά την υλοποίηση των έργων. Οι πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων του 7ου ΠΠ αναμένονται τον Δεκέμβριο του 2006.