Θετικά σχόλια, σε σχετική online διαβούλευση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, απέσπασε η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιοποίηση της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Ευρώπης και την ελεύθερη διάθεση του περιεχομένου αυτού μέσω της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης. Η διαβούλευση συγκέντρωσε συνολικά 225 απαντήσεις από οργανισμούς και μεμονωμένους πολίτες από 21 κράτη μέλη και 8 χώρες εκτός ΕΕ.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά την ανάπτυξη εθνικών ψηφιακών βιβλιοθηκών, με κοινά πρότυπα, που θα διαθέτουν ελεύθερα, μέσω Διαδικτύου, διάφορους τύπους ψηφιοποιημένου περιεχομένου (έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες, αρχεία, ομιλίες, μουσικούς δίσκους και κασέτες, φιλμ, κ.λπ.). Το περιεχόμενο θα είναι προσβάσιμο από ένα κεντρικό σημείο για κάθε χρήστη μέσω της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης.
Η ψηφιοποίηση του ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου αποτελεί αρμοδιότητα κυρίως των κρατών μελών. Ωστόσο, η ΕΕ έχει ήδη χρηματοδοτήσει σχετικά έργα (θεματική προτεραιότητα 'Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας' του 6ου Προγράμματος Πλαίσιο, προγράμματα eContent και eContentplus), ενώ προβλέπονται επιπλέον δράσεις, τόσο για την ανάπτυξη δικτύου κέντρων ψηφιοποίησης, όσο και για την προστασία των Δικαιωμάτων Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στις ψηφιακές βιβλιοθήκες.
Στη διαβούλευση για τις ψηφιακές βιβλιοθήκες, που διάρκεσε περίπου τέσσερις μήνες, συμμετείχαν βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία (46%), εκδότες και κάτοχοι δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας (19%) και ακαδημαϊκοί φορείς (14%).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει σημαντικά στην αξιοποίηση της ευρωπαϊκής επιστημονικής και πολιτισμικής κληρονομιάς. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει, ωστόσο, να δοθεί σε θέματα που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία, την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες και το πολυγλωσσικό περιβάλλον. Απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για την ψηφιοποίηση και τη διατήρηση του ψηφιακού περιεχομένου, καθώς και συντονισμός των εθνικών δράσεων ώστε να αποφευχθούν ασύμβατα συστήματα, ο κατακερματισμός και η επανάληψη έργων.
Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα αξιοποιηθούν για τη διαμόρφωση Σύστασης σχετικά με την ψηφιοποίηση και τη διατήρηση του ψηφιακού περιεχομένου που θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο του 2006. Προβλέπονται επίσης συμβουλευτική Ομάδα Εργασίας, πρόγραμμα δράσης για τον καλύτερο συντονισμό των κρατών μελών, καθώς και ποσοτικοί δείκτες για την αξιολόγηση της προόδου στην ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών.
Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη θα βασιστεί στις υποδομές της Ευρωπαϊκής Βιβλιοθήκης, που έχει ήδη διαμορφωθεί στο πλαίσιο του έργου TEL ως πανευρωπαϊκή υπηρεσία για πρόσβαση στο περιεχόμενο των εθνικών βιβλιοθηκών των κρατών μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, τουλάχιστον 2 εκατ. ψηφιακά έργα θα είναι διαθέσιμα στους Ευρωπαίους πολίτες έως το 2008, ενώ το ψηφιακό αυτό περιεχόμενο θα τριπλασιαστεί έως το 2010.