Πενήντα χρόνια εκπαιδευτικής προσφοράς στην ελληνική κοινωνία συμπληρώνει φέτος το Ίδρυμα Ευγενίδου. Αναπτύσσοντας μια πολύπλευρη δραστηριότητα, το Ίδρυμα συμβάλει ουσιαστικά στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης με την υποδοχή χιλιάδων επισκεπτών στις εγκαταστάσεις του, στηρίζοντας παράλληλα την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσει μια πολύπλευρη εκδοτική δραστηριότητα, παρέχει υποτροφίες, οργανώνει εκθέσεις, φιλοξενεί συνέδρια, δίνοντας στην τεχνολογική γνώση σύγχρονο και ελκυστικό πρόσωπο.
Το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος, καθώς και οι πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2006, επ' ευκαιρία του εορτασμού των πενήντα χρόνων λειτουργίας του, παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο.
Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λεωνίδας Δημητριάδης - Ευγενίδης, ο ρόλος που καλείται να επιτελέσει στο μέλλον το Ίδρυμα έχει ως επίκεντρο την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη χαρτογράφηση του επιστημονικού τοπίου της σύγχρονης Ελλάδας και την προώθηση του διαλόγου μεταξύ της τεχνολογίας και της νέας γενιάς. Συμπλήρωσε δε χαρακτηριστικά: 'Ψάχνουμε, αναλύουμε, προτείνουμε, μα πάνω απ' όλα βλέπουμε μπροστά, ως ενεργά μέλη μιας σύγχρονης κοινωνίας, που συνεχώς εξελίσσεται και μας καλεί να συμμετέχουμε δημιουργικά στην εξέλιξή της'.
Η επέτειος των 50 χρόνων προσφοράς του Ιδρύματος συμπίπτει με την ολοκλήρωση των νέων εκπαιδευτικών υποδομών του, και ειδικότερα της μόνιμης διαδραστικής έκθεσης επιστήμης και τεχνολογίας. Ο νέος εκθεσιακός χώρος εκτείνεται σε τρεις ορόφους και καταλαμβάνει 1.800 τ.μ. Η έκθεση, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό το φθινόπωρο του 2006, θα καλύπτει τρεις ενότητες: Ύλη - Υλικά, Επικοινωνία - Τηλεπικοινωνίες, Βιοτεχνολογία. Στόχος της είναι η παρουσίαση θεμελιωδών νόμων και αρχών της επιστήμης, η αναπαράσταση με επαγωγικό τρόπο φυσικών φαινομένων και πτυχών του κόσμου που μας περιβάλλει, και η κατανόηση της τεχνολογίας, με σύγχρονη αντίληψη για τη διάδοση της γνώσης.
Νέες παραστάσεις, εκδόσεις, ημερίδες για τη διάδοση της επιστήμης και της τεχνολογίας
Το πρόγραμμα εορτασμού των 50 ετών παρουσίας του Ιδρύματος περιλαμβάνει εκδηλώσεις από όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του, οι οποίες θα προβάλουν την ιστορία του Ιδρύματος, το σύγχρονό του πρόσωπο, αλλά και τον προσανατολισμό του στο μέλλον.
Η προσφορά των βιβλιοθηκών στο κοινωνικό σύνολο, η συμβολή τους στην πνευματική ανάπτυξη και ο νέος ρόλος τους στην Κοινωνία της Πληροφορίας είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στην επιστημονική ημερίδα 'Οι βιβλιοθήκες χθες, σήμερα και αύριο', που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου στις 19 Μαΐου 2006.
Εξάλλου, μια ειδική εορταστική σειρά από έξι συλλεκτικά DVD με ψηφιακές παραστάσεις του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο 2006. Κάθε τίτλος DVD θα συνοδεύεται από σαραντάλεπτη ταινία με τίτλο 'Η Ελλάδα μέσα από την Ελληνική Ποίηση' και από μια ταινία με τις τελευταίες ανακαλύψεις στο Διάστημα, δωρεά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Eπίσης, αναμένεται η έκδοση ενός εκλαϊκευμένου βιβλίου για τις ακτίνες λέηζερ (σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λέηζερ του Πολυτεχνείου Κρήτης) και του λεξικού 'Ναυτικοί Όροι' (σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας).
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση φιλοτελικού υλικού με θέμα 'Το Διάστημα και τα αστέρια' θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο 2006 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου και των ΕΛΤΑ. Στην έκθεση, που θα διαρκέσει ένα μήνα, θα παρουσιαστεί μια από τις σημαντικότερες συλλογές του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, θα εκτεθεί μέρος φιλοτελικού υλικού για το Διάστημα από 330 χώρες, το οποίο συνέλεξε από το 1957 έως το 2000 ο φιλοτελιστής και συλλέκτης Κλέων Διονυσάτος.
Στην επετειακή έκθεση '50 χρόνια Ίδρυμα Ευγενίδου', η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο 2006, θα παρουσιαστούν ενδιαφέροντα εκθέματα του ιστορικού αρχείου του Ιδρύματος, ενώ θα εκδοθούν συλλεκτικό γραμματόσημο και επετειακή σειρά τηλεκαρτών του ΟΤΕ.
Την περίοδο Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2006 μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τέσσερις νέες παραστάσεις στο Ψηφιακό Πλανητάριο: την ψηφιακή παράσταση 'Μαύρες Τρύπες στο Διάστημα', την ταινία θόλου 'Θαυμαστά Σπήλαια', την ψηφιακή παράσταση 'Ο Χορός των Πλανητών', μια παράσταση όπου η μουσική του Μίμη Πλέσσα συνδέει αρμονικά την επιστήμη και την τέχνη, και την ψηφιακή παράσταση 'Το Αστρο των Χριστουγέννων', όπου εξετάζεται το είδος του άστρου που καθοδήγησε τους βοσκούς στο Θείο Βρέφος της Βηθλεέμ.
Η έναρξη λειτουργίας της έκθεσης επιστήμης και τεχνολογίας του Ιδρύματος θα σηματοδοτηθεί από τη Διημερίδα 'Ανακαλύπτοντας την επιστήμη και την τεχνολογία, μέσα από μια διαδραστική έκθεση' (Νοέμβριος 2006), στην οποία επιστήμονες και εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν θέματα που αφορούν τη γνωστική ανάπτυξη του ατόμου, επιτυχημένες παιδαγωγικές πρακτικές που βρίσκουν εφαρμογή σε επιστημονικά κέντρα, καθώς και προσωπικές εμπειρίες.
Ταυτότητα του Ιδρύματος
Το κοινωφελές Ίδρυμα Ευγενίδου, που λειτουργεί με έδρα την Αθήνα, δημιουργήθηκε το 1954 με τη μορφή του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, υλοποιώντας τη διαθήκη του εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη. Η δραστηριότητα του Ιδρύματος, σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη, έχει στόχο να συμβάλλει στην επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση των νέων της Ελλάδας. Το Ίδρυμα διοικείται από τριμελή επιτροπή στην οποία συμμετέχει ο εκάστοτε Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Για την πολυδιάστατη προσφορά του στην ελληνική κοινωνία το Ίδρυμα Ευγενίδου τιμήθηκε το Δεκέμβριο του 1965 με το Χρυσούν Μετάλλιον της Ακαδημίας Αθηνών.