Από τις 7 Δεκεμβρίου 2005 τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία ο χώρος ανωτάτου επιπέδου (Τop Level Domain, TLD) .eu, που παρέχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς και πολίτες να επιλέγουν πανευρωπαϊκή ονομασία Διαδικτύου για τους δικτυακούς τόπους (web sites) και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους (e-mails). Με την 'κατάληξη' .eu οι χρήστες θα μπορούν πλέον να προβάλλουν την παρουσία και τις δραστηριότητές τους σε ευρωπαϊκή κλίμακα Έτσι, συμπληρώνονται - χωρίς να αντικαθίστανται - οι εθνικοί κωδικοί των χωρών, όπως το .fr για τη Γαλλία , το .pl για την Πολωνία, το .gr για την Ελλάδα ή το .uk για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η δυνατότητα υποβολής αίτησης για την καταχώριση ονομάτων δικτυακών τόπων με κατάληξη .eu περιορίζεται, αρχικά, σε κατόχους εμπορικών σημάτων και σε δημόσιους φορείς (από τις 7 Δεκεμβρίου 2005 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2006). Στη συνέχεια, η δυνατότητα αυτή θα επεκταθεί σε κατόχους λοιπών 'προηγούμενων δικαιωμάτων', όπως ονόματα εταιρειών ή αναγνωριστικά επιχειρήσεων (από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 6 Απριλίου 2006). Τέλος, από τις 7 Απριλίου 2006, οποιοσδήποτε είναι εγκατεστημένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υποβάλει αίτηση για καταχώριση ονόματος χώρου.
Για όλες τις αιτήσεις που θα παραληφθούν κατά τη διάρκεια της αρχικής τετράμηνης περιόδου, καθώς και στη συνέχεια, θα ισχύσει η αρχή της κατά προτεραιότητα εξυπηρέτησης. Κατά συνέπεια, εάν δύο αιτούντες διαθέτουν προηγούμενο δικαίωμα στο ίδιο όνομα, το μητρώο θα καταχωρίσει την αίτηση που θα παραλάβει πρώτη.
Με τη δρομολόγηση του χώρου .eu, η Επιτροπή εκπληρώνει την υπόσχεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας το 2000, να δημιουργήσει για την ευρωπαϊκή Κοινωνία της Πληροφορίας μια ταυτότητα στον Παγκόσμιο Ιστό, με βάση αξιόπιστους κοινοτικούς κανόνες.
'Αναμένω ότι ο ευρωπαϊκός χώρος ανώτατου επιπέδου .eu θα καταστεί εξίσου σημαντικός, όπως το .com', δήλωσε η κυρία Viviane Reding, επίτροπος αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας. 'Για τις επιχειρήσεις, το .eu θα επεκτείνει το εμπορικό βεληνεκές τους, με ταυτόχρονη προστασία τους βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας απέναντι σε καταληψίες του κυβερνοχώρου. Όσο για τους πολίτες, η διεύθυνση .eu μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη προβολή της παρουσίας τους ή του σχολείου, πανεπιστημίου ή συλλόγου τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση στον Παγκόσμιο Ιστό. Κατά συνέπεια, ο νέος χώρος ανωτάτου επιπέδου συνιστά μοναδική ευκαιρία για σύγχρονο μάρκετινγκ πέρα από εθνικά σύνορα.'
Το όνομα χώρου χρησιμοποιείται για την αναγνώριση ενός υπολογιστή ή ενός δικτύου στο Διαδίκτυο. Ως παράδειγμα αναφέρεται το europa.eu, καθώς και το μέρος που ακολουθεί το @ σε κάθε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι χώροι ανωτάτου επιπέδου έχουν κεντρική θέση στο διεθνές σύστημα ονομάτων χώρου του Διαδικτύου - αποτελούν την κατάληξη στο τέλος του ονόματος χώρου και κατανέμονται σε δύο βασικές κατηγορίες: α) ΤLD γενικής εφαρμογής - χωρίς σύνδεση με χώρες, όπως .com, .org, .net και .int και β) TLD με κωδικό χώρας, όπως .gr, .uk, .fr, .de, κλπ.
Η διαχείριση και λειτουργία του TLD .eu θα γίνεται από τον ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό - μητρώο (registry) EURid, που έχει επιλεγεί από την Επιτροπή έπειτα από ανοιχτό διαγωνισμό. Το EURid θα δέχεται αιτήσεις για καταχώριση ονομάτων χώρου μέσω ενός ευρύτερου δικτύου 800 διαπιστευμένων καταχωρητών στις 25 χώρες της ΕΕ. Η καταχώριση ονομάτων χώρου μπορεί να ζητηθεί μόνο μέσω ενός από αυτούς τους διαπιστευμένους καταχωρητές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την πρώτη ημέρα έναρξης υποβολής αιτήσεων για τη διεύθυνση .eu υποβλήθηκαν 100.000 περίπου αιτήσεις, ενώ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου ο αριθμός των αιτήσεων ανερχόταν σε 133.000.