Διαδικτυακό σεμινάριο: «Αξιοποιώντας τη Ρομποτική: Εφαρμογές και προκλήσεις»

Where and When

11.10.2023
Διαδικτυακά

Tο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) διοργανώνει την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 (16:00-18:00) το διαδικτυακό σεμινάριο «Αξιοποιώντας τη Ρομποτική: Εφαρμογές και προκλήσεις» με στόχο την εξοικείωση ερευνητών και νέων επιχειρηματιών με τη χρήση συστημάτων Ρομποτικής. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας “Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας” και του κόμβου ψηφιακής καινοτομίας SmartAttica EDIH.

Παρακολουθήστε το σεμινάριο σε Live Streaming, αφού συμπληρώσετε τη φόρμα εγγραφής.

Η ανάπτυξη του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία χρόνια άνοιξε ευρύτατες προοπτικές εφαρμογής της στη ρομποτική, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πεδία έρευνας της πληροφορικής και αφορά την κατασκευή συστημάτων αυτοματισμού. Η ανάπτυξη εφαρμογών Ρομποτικής σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, συμβάλλει ήδη σημαντικά στην επίλυση προβλημάτων και στην ολοκλήρωση εργασιών. Ωστόσο, οι προκλήσεις που αναδύονται από την αξιοποίηση της Ρομποτικής, δημιουργούν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη κατανόησης και ελέγχου αυτών των συστημάτων.

Το σεμινάριο, που αποτελεί συνέχεια του σεμιναρίου του ΕΚΤ «Αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη για Ερευνητικούς Σκοπούς» που διοργανώθηκε τον περασμένο Δέκεμβρη, επιδιώκει την ταχεία και σε βάθος κατανόηση από τους συμμετέχοντες, των πιο πρόσφατων εξελίξεων και εφαρμογών Ρομποτικής σε διαφορετικά πεδία όπως Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Κοινωνικές Επιστήμες, Θετικές Επιστήμες, Μηχανική και Επιστήμες Πληροφορικής και στον τομέα της Παραγωγής. Παράλληλα, στο σεμινάριο θα συζητηθούν μελλοντικές προκλήσεις του κλάδου, στην έρευνα και στην επιχειρηματικότητα.

Καταρτισμένοι ομιλητές από τα εν λόγω πεδία θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν τις εφαρμογές Ρομποτικής, καθώς και τα πιθανά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το σεμινάριο απευθύνεται σε επιστήμονες και ερευνητές, σε νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς και σε επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αναβαθμίσουν το παραγωγικό τους προφίλ, καθώς και σε φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ενδιαφέρονται για σχετικές τεχνολογικές εξελίξεις.

Δείτε το πρόγραμμα του σεμιναρίου εδώ.

Δείτε το βίντεο του σεμιναρίου.

Η πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», την οποία υλοποιεί το ΕΚΤ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δημιουργήθηκε με σκοπό τη διασύνδεση και τη λειτουργική δικτύωση των Ελλήνων μεταξύ τους που είτε έχουν μεταναστεύσει είτε κατοικούν στη χώρα. Η πρωτοβουλία είναι προσανατολισμένη στην εκ βάθους προσέγγιση του θέματος της φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό κι αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανάδειξης της σημασίας της δικτύωσης των Ελλήνων όλου του κόσμου. Δίνεται δε έμφαση στην επανασύνδεση των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό με τη χώρα, αξιοποιώντας ευκαιρίες δραστηριοποίησης και συνάπτοντας συνεργασίες με επιστήμονες, επαγγελματίες, φορείς και επιχειρήσεις.

Το ΕΚΤ συμμετέχει στην κοινοπραξία του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica EDIH, έργο το οποίο στοχεύει να υποστηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να διαδώσει τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της Tεχνητής Νοημοσύνης, της Υπολογιστικής Υψηλών Επιδόσεων και της Kυβερνοασφάλειας, τόσο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και στη δημόσια διοίκηση. Στόχος του κόμβου, που συντονίζει το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Αττικής σε πρώτη φάση, και της υπόλοιπης Ελλάδας στη συνέχεια, δίνοντας έμφαση στους τομείς της Ενέργειας και το Περιβάλλοντος, της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και της Κινητικότητας, του Πολιτισμού και του Τουρισμού. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας (EDIH) με συνολικά επτά κόμβους, ένας εκ των οποίων είναι ο κόμβος Smart Attica.