Ανάπτυξη του θεσμού, της υποδομής, των δυνατοτήτων και ικανοτήτων για τη διακυβέρνηση δεδομένων του δημοσίου, τη διάθεση τους για επανάχρηση και την παροχή σχετικών υπηρεσιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα - Α Φάση

Το Έργο αφορά ένα σύνολο ενεργειών και δράσεων που απαιτούνται προκειμένου να υποστηριχθεί αποτελεσματικά η εφαρμογή της στρατηγικής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με την οικονομία και πολιτική των δεδομένων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ψηφιακής διακυβέρνησης, και να εξελιχθεί το ΕΚΤ σε φορέα εφαρμογής των πολιτικών αυτών με επίκεντρο την επανάχρηση και περαιτέρω χρήση δημόσιων δεδομένων.

Στόχος είναι να διαμορφωθούν οι όροι ώστε να παρασχεθούν από το ΕΚΤ αποτελεσματικές υπηρεσίες προς το δημόσιο, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Κεντρικοί πυλώνες στην υλοποίηση του Έργου είναι: (α) η λειτουργία Παρατηρητηρίου Δεικτών Ψηφιακού Μετασχηματισμού μέσω συστήματος διακυβέρνησης δημόσιων δεδομένων, και (β) η μέτρηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Κράτους μέσω ποσοτικής και στατιστικής τεκμηρίωσης των πολιτικών απλούστευσης και ψηφιοποίησης διοικητικών διαδικασιών.

Στους επιμέρους στόχους συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη του ρόλου του ΕΚΤ ως οργανισμού που θα διευκολύνει και θα διαμεσολαβήσει αποτελεσματικά, ως οργανισμός δημοσίου συμφέροντος, στην μετάβαση προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, μέσα από την ανάπτυξη της κατάλληλης υποδομής, την ενίσχυση των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων για τη διακυβέρνηση δημόσιων δεδομένων, τη διάθεση για επανάχρηση δημόσιων δεδομένων και την περαιτέρω χρήση τους στην παροχή υπηρεσιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι κύριοι στόχοι του Υποέργου "Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας και τεκμηρίωση του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών" σχετίζονται με την εφαρμογή της στρατηγικής της Εθνικής Πολιτικής Διοικητικών Διαδικασιών που αφορούν στο Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας:
• να αναπτύξει και να θέσει σε λειτουργία τον απαιτούμενο μηχανισμό που θα εξασφαλίσει τη συστηματική μέτρηση της επίδρασης της απλούστευσης διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου
• να διεξαγάγει ποιοτικές και ποσοτικές έρευνες για παραμέτρους γραφειοκρατίας σχετικής με διοικητικές διαδικασίες του Δημοσίου
• να προτυποποιήσει τις σχετικές μετρήσεις
• να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο και τη δημόσια πληροφόρηση σχετικώς με αυτές λαμβάνοντας υπόψη και την επίπτωσή τους στους εμπλεκομένους.

Οι κύριοι στόχοι του Υποέργου "Δημιουργία περιβάλλοντος (οργανωτικού, οργανωσιακού και κανονιστικού) και εξειδίκευση διαδικασιών και λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας" σχετίζονται με την εφαρμογή της στρατηγικής της Εθνικής Πολιτικής Διοικητικών Διαδικασιών που αφορούν στο Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, ήτοι να αναπτυχθούν:
•  Το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του Εκτελεστικού Μηχανισμού
•  Η μεθοδολογική προσέγγιση επιλογής στοχευμένων διοικητικών διαδικασιών προς αξιολόγηση
•  Η μεθοδολογική προσέγγιση ποσοτικών και ποιοτικών μετρήσεων περί γραφειοκρατίας των επιλεγμένων διοικητικών διαδικασιών
•  Υλικό αναφοράς τόσο σε ζητήματα πρότυπων εγγράφων (εκθέσεων κλπ.) όσο και σε επίπεδο δεδομένων.

Ωφελούμενοι πληθυσμοί: Κυβέρνηση, Δημόσιο, Πολίτες, Επιχειρήσεις

Διάρκεια
2022 έως 2025
Φορέας Χρηματοδότησης
Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας & το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Θεματικό Πεδίο
Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Απλούστευση Διαδικασιών Δημόσιου Τομέα, Ψηφιακή Διακυβέρνηση, Υποδομές Εθνικής Χρήσης
Ρόλος ΕΚΤ
Δικαιούχος του έργου
Αποτέλεσμα
Τα αποτελέσματα του Υποέργου "Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας και τεκμηρίωση του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών": • Προτυποιημένες και τεκμηριωμένες μεθοδολογίες αξιολόγησης διοικητικών διαδικασιών του δημοσίου βάσει του γραφειοκρατικού τους αποτυπώματος, που θα δημιουργήσουν ένα εργαλείο πολιτικής ανάλυσης και δράσης. • Επιχειρησιακή συνέχεια, λόγω της στελέχωσης του Εκτελεστικού Μηχανισμού του Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας ως θεσμικού πυλώνα με τυποποιημένες λειτουργίες. • Συμβολή στην Εθνική Πολιτική Διοικητικών Διαδικασιών, στα πλαίσια της αρμοδιότητας του Εκτελεστικού Μηχανισμού του Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας με τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις στους ωφελούμενους (Πολίτες, Επιχειρήσεις, Δημόσιο), ήτοι αύξηση βαθμού ικανοποίησης, βελτίωση της διαφάνειας, συμμόρφωσης και αποδοτικότητας, αύξηση της απορρόφησης προγραμμάτων χρηματοδότησης λόγω διαφάνειας κλπ. Τα αποτελέσματα του Υποέργου "Δημιουργία περιβάλλοντος (οργανωτικού, οργανωσιακού και κανονιστικού) και εξειδίκευση διαδικασιών και λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας": • Οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο του Εκτελεστικού Μηχανισμού του Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας, που θα επιτρέψει τη συγκροτημένη λειτουργία του εντός του ΕΚΤ. • Προτυποιημένες μεθοδολογίες επιλογής διαδικασιών προς αξιολόγηση και των μετρήσεων διοικητικών βαρών τους, που θα δημιουργήσουν ένα εργαλείο πολιτικής ανάλυσης και δράσης. • Προτυποιημένο υλικό μετρήσεων και εκθέσεων, που θα επιτρέψουν την επιχειρησιακή συνέχεια. • Συμβολή στην Εθνική Πολιτική Διοικητικών Διαδικασιών, στα πλαίσια της αρμοδιότητας του Εκτελεστικού Μηχανισμού του Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας, με τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις στους ωφελούμενους (Πολίτες, Επιχειρήσεις, Δημόσιο), ήτοι αύξηση βαθμού ικανοποίησης, βελτίωση της διαφάνειας, συμμόρφωσης και αποδοτικότητας, αύξηση της απορρόφησης προγραμμάτων χρηματοδότησης λόγω διαφάνειας κλπ.
Στόχος
Οι επιμέρους στόχοι του Υποέργου "Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας και τεκμηρίωση του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών": • Συστηματική επισκόπηση διεθνών εξελίξεων και καλών πρακτικών στο πεδίο της μέτρησης διοικητικών βαρών και ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας. • Συστηματική παρακολούθηση των εγχώριων εξελίξεων στον τομέα της απλοποίησης και μέτρησης διοικητικών βαρών και ψηφιακού μετασχηματισμού με έμφαση στο σύνολο της ΕΠΔΔ και της υλοποίησης σχετικών έργων και δράσεων • Οδηγοί εφαρμογής παραμετροποιημένης και προτυποποιημένης μεθοδολογίας για την εκτίμηση και τεκμηρίωση της μείωσης διοικητικών βαρών από την ψηφιοποίηση και απλούστευση διοικητικών διαδικασιών • Παρουσίαση και διάχυση συμπερασμάτων και εξελίξεων για τη μέτρηση διοικητικών βαρών και ψηφιακού μετασχηματισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με τρόπο και μέσα (π.χ. δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, εκθέσεις, policy briefs, εισηγήσεις σε συνέδρια κ.λπ.) που ταιριάζουν σε διαφορετικούς αποδέκτες (υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, φορείς της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.ά.). • Ετήσιες εκθέσεις αποτελεσμάτων των ερευνών για τη γραφειοκρατία, τα διοικητικά βάρη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Οι επιμέρους στόχοι του Υποέργου "Δημιουργία περιβάλλοντος (οργανωτικού, οργανωσιακού και κανονιστικού) και εξειδίκευση διαδικασιών και λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας": • Σχεδιασμός και υλοποίηση του Οργανωτικού και Λειτουργικού Μοντέλου του Εκτελεστικού Μηχανισμού του Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας (καλύπτοντας θέματα καθημερινής λειτουργίας όπως διαδικασίες, τυποποιημένα έντυπα, handbooks, κ.λπ.). • Σχεδιασμός και την εφαρμογή της μεθοδολογικής προσέγγισης που θα περιλαμβάνει τον καθορισμό ενός ολιστικού πλαισίου μέτρησης της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα που θα ακολουθεί το Παρατηρητήριο, δηλαδή την προσαρμογή / οριστικοποίηση του μοντέλου τυποποιημένου κόστους (Standard Cost Model), την ανάπτυξη μεθόδου αξιολόγησης, βάσει της οποίας θα γίνεται προτεραιοποίηση των τομέων πολιτικής / θεματικών ενοτήτων και πληθυσμών-στόχων που πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μέτρησης, καθώς και του πλαισίου βάσει του οποίου θα αναπτύσσονται προτάσεις απλούστευσης τόσο διοικητικών (G2B, G2C) και ενδοδιοικητικών διαδικασιών (G2G), όσο και παραγωγής ρυθμίσεων • Προσδιορισμός των απαιτήσεων για τη διάθεση των μετρήσεων από την Πλατφόρμα του Παρατηρητηρίου. • Υποστήριξη (π.χ. μέσω εκπαιδευτικού υλικού και υποδειγμάτων) της Ομάδας Έργου του Εκτελεστικού Μηχανισμού του Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας (ΕΚΤ) για το συντονισμό της διεξαγωγής των κύκλων μετρήσεων που θα διεξάγει η ίδια, καθώς και φορείς εκτός ΕΚΤ.