Σχεδιασμός και εφαρμογή μεθοδολογικής προσέγγισης για την εκτίμηση της μείωσης του κόστους & του χρόνου για τη Δημόσια Διοίκηση, τους πολίτες & επιχειρήσεις λόγω της εισαγωγής της πύλης gov.gr & της ένταξης σε αυτή ψηφιοποιημένων υπηρεσιών

Το Έργο «Σχεδιασμός και εφαρμογή μεθοδολογικής προσέγγισης για την εκτίμηση της μείωσης του κόστους & του χρόνου για τη Δημόσια Διοίκηση, τους πολίτες & επιχειρήσεις λόγω της εισαγωγής της πύλης gov.gr & της ένταξης σε αυτή ψηφιοποιημένων υπηρεσιών», με κωδικό ΟΠΣ 5167084, υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Μετάβαση» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας & το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο του Έργου, που έχει ανατεθεί μετά από Δημόσιο Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό άνω των ορίων στην Ένωση Εταιρειών με την επωνυμία «PLANET A.E. - DELOITTE BUSINESS SOLUTIONS A.E.» θα υλοποιηθούν μια σειρά από συνδεδεμένες δράσεις για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μεθοδολογικής προσέγγισης με στόχο την αποτίμηση των παρεχόμενων από την πύλη “gov.gr” ψηφιακών υπηρεσιών, μέσω της εκτίμησης της μείωσης σε κόστος και χρόνο (διοικητικά βάρη) και τον προσδιορισμό των οφελών για τις επιχειρήσεις και τη μέτρηση της ικανοποίησης των πολιτών. Ταυτόχρονα θα συσχετίσει την επίδραση που έχει η απλούστευση και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών με τις διαστάσεις του διεθνούς δείκτη eGovernment Benchmark, ο οποίος συγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη παρέχουν αποτελεσματικές ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και την ποιότητα αυτών.

Οι παραπάνω δράσεις αναμένεται να υποστηρίξουν αποτελεσματικά την εφαρμογή της στρατηγικής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Ωφελούμενοι: Κυβέρνηση, Δημόσιο, Πολίτες, Επιχειρήσεις

Διάρκεια
2023 έως 2025
Φορέας Χρηματοδότησης
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Μετάβαση» - Έργο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας & το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Θεματικό Πεδίο
Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας, Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δημοσίου, Απλούστευση Διαδικασιών Δημόσιου Τομέα, Ψηφιακή Διακυβέρνηση, Υποδομές Εθνικής Χρήσης
Ρόλος ΕΚΤ
Δικαιούχος έργου
Αποτέλεσμα
Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν δράσεις που αφορούν: • Την επιλογή ψηφιακών υπηρεσιών του gov.gr προς ποσοτική και ποιοτική αξιολόγηση. • Την προσαρμογή και εφαρμογή της Μεθοδολογικής Προσέγγισης Μέτρησης Διοικητικών Βαρών για την ποσοτική αξιολόγηση των επιλεγμένων υπηρεσιών. • Τον σχεδιασμό και εφαρμογή της Μεθοδολογικής Προσέγγισης για την ποιοτική αξιολόγηση των επιλεγμένων υπηρεσιών. • Τη μελέτη αποτίμησης των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων των παρεχόμενων μέσω Gov.gr δημόσιων υπηρεσιών. • Τον προσδιορισμό βέλτιστων πρακτικών και περιοχών προς βελτίωση όπως προκύπτουν από τις υπηρεσίες που αξιολογήθηκαν.
Στόχος
Οι κύριοι στόχοι του έργου σχετίζονται με την εφαρμογή της στρατηγικής του Υπουργείου Ψηφιακή Διακυβέρνησης σχετικά με: • Την ποσοτική αξιολόγηση της μείωσης του συνολικού κόστους και χρόνου (διοικητικά βάρη) από την πλευρά της Δημόσιας Διοίκησης, των πολιτών και των επιχειρήσεων αναφορικά με επιλεγμένες υπηρεσίες που έχουν ψηφιοποιηθεί και έχουν ενταχθεί στην πύλη «gov.gr». • Την ποιοτική αξιολόγηση των επιλεγμένων υπηρεσιών βάσει προεπιλεγμένων κριτηρίων και προσέγγισης για την αποτύπωση ευρύτερων ποιοτικών οφελών που έχουν αποκομίσει όλες οι κοινότητες χρηστών (Φορείς Δημόσιας Διοίκησης, πολίτες, επιχειρήσεις) από τη χρήση αυτών μέσω της πύλης «gov.gr». • Την καταγραφή βέλτιστων πρακτικών αλλά και την ανάδειξη κινδύνων, όπως αυτά προέρχονται από την ποιοτική και ποσοτική αξιολόγηση των επιλεγμένων διαδικασιών και τα οποία δύνανται να αξιοποιηθούν κατά τη ψηφιοποίηση νέων υπηρεσιών. • Την παραγωγή υλικού αναφοράς για μεθοδολογικά και μετρητικά θέματα αποτίμησης ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. • Την παραγωγή έκθεσης εκ των ευρημάτων προκειμένου να παρουσιαστεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.