OPERAS-PLUS

Το έργο OPERAS-PLUS συνδέεται άμεσα με την υποδομή OPERAS (OPen scholarly communication in the European Research Area for Social Sciences and Humanities), την ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή για την υποστήριξη και προώθηση της Ανοικτής Επιστήμης και τη βελτίωση της ακαδημαϊκής επικοινωνίας στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες (ΑΚΕ). Το 2021 η υποδομή OPERAS επιλέχτηκε ως μια νέα υποδομή για τον οδικό χάρτη ESFRI, λόγω της επιστημονικής της αριστείας και της στρατηγικής της σημασίας για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας (ΕΧΕ) και για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οικοσυστήματος ερευνητικών υποδομών. Στόχος του έργου OPERAS-PLUS είναι να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία και την ανάπτυξη της υποδομής στην προπαρασκευαστική της φάση και στην πορεία προς την υλοποίησή της.

URL
Διάρκεια
2022 έως 2025
Φορέας Χρηματοδότησης
Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη
Θεματικό Πεδίο
Ανοικτή Επιστήμη, Ανοικτή Πρόσβαση, Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Ερευνητική Υποδομή
Ρόλος ΕΚΤ
Το ΕΚΤ είναι εταίρος του έργου. Ως κύριο μέλος της υποδομής OPERAS, το ΕΚΤ έχει, μεταξύ άλλων, την ευθύνη ανάπτυξης του εθνικού κόμβου OPERAS.
Αποτέλεσμα
Ανάπτυξη του δικτύου των εθνικών κόμβων OPERAS. Ολοκλήρωση της υποδομής OPERAS με ένα σύστημα παρακολούθησης της ανάπτυξης των υπηρεσιών. Μεγιστοποίηση του αντίκτυπου της υποδομής OPERAS στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, και αύξηση της εμβέλειάς του εντάσσοντας νέα μέλη και χώρες στην υποδομή.
Στόχος
Το έργο θα διευκολύνει την υποδομή OPERAS ώστε: α) να ενδυναμώσει τη δομή διακυβέρνησης σε σχέση με οικονομικούς, νομικούς και ανθρώπινους πόρους, β) να υποστηρίξει το δίκτυο των εθνικών κόμβων και τις δραστηριότητές τους σε εθνικό επίπεδο, γ) να αναπτύξει τις υπηρεσίες της υποδομής, παρέχοντας τόσο την απαιτούμενη τεχνολογία όσο και ένα σύστημα παρακολούθησης της ανάπτυξης των υπηρεσιών, δ) να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο της υποδομής OPERAS στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, καθώς και να αυξήσει την εμβέλειά του εντάσσοντας νέα μέλη και χώρες στην υποδομή.