Smart Attica European Digital Innovation Hub (ΕDIH)

Το Smart Attica EDIH είναι Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας που αξιοποιεί υπάρχοντα clusters και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο υποστήριξης πολιτικής προς βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Επιδιώκει να καταστεί το εθνικό σημείο αναφοράς για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και να βελτιώσει αποτελεσματικά την ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και του Δημόσιου Τομέα. Επιπλέον της ΤΝ παρέχει δυνατότητες εφαρμογών High-Performance Computing, Κυβερνοασφάλειας και υποστήριξης ψηφιακών τεχνολογιών όπως IoT, 5G και αισθητήρων στοχευμένου σχεδιασμού.

URL
Διάρκεια
2023 έως 2025
Φορέας Χρηματοδότησης
Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Γενική Διεύθυνση Δικτύων Επικοινωνιών, Περιεχομένου και Τεχνολογίας
Θεματικό Πεδίο
Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας
Ρόλος ΕΚΤ
Μέλος της κοινοπραξίας – Μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου
Αποτέλεσμα
Το Smart Attica EDIH έχει σκοπό να γίνει το εθνικό σημείο αναφοράς για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και να βελτιώσει αποτελεσματικά την ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και του Δημόσιου Τομέα. Επιπλέον της ΤΝ παρέχει δυνατότητες εφαρμογών High-Performance Computing, Κυβερνοασφάλειας και υποστήριξης ψηφιακών τεχνολογιών όπως IoT, 5G και αισθητήρων στοχευμένου σχεδιασμού. Ως προς του ωφελούμενους πληθυσμούς το Smart Attica EDIH αφορά εταιρείες (οποιουδήποτε μεγέθους), κλάδους και clusters στον τομέα της Ενέργειας & Περιβάλλοντος, της Εφοδιαστικής Αλυσίδας & Κινητικότητας και του Πολιτισμού & Τουρισμού.
Στόχος
Το Smart Attica φιλοδοξεί να αποτελέσει ‘μία στάση’ για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες εξειδικεύονται στους ακόλουθους τέσσερις τομείς : 1. Δοκιμή πριν από την επένδυση για την ωρίμανση και βελτιστοποίηση προϊόντων και ιδεών που θα οδηγήσει σε εμπορική αξιοποίηση 2. Δικτύωση με το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας 3. Βελτίωση δεξιοτήτων και κατάρτιση 4. Υποστήριξη στην εύρεση επενδύσεων